Plevne Kahramanına kitap yazdılar

Edirne merkez Gazi Osman Paşa Ortaokulu Türkçe öğretmeni Başar Atarbay'ın genel koordinatör ve editörlüğünde, okulun 8'inci sınıfında okuyan 8 öğrenci, yaklaşık 5 ay boyunca Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa ile ilgili tüm kaynakları araştırarak '˜Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa' adlı kitabı okul tarihine kazandırdılar. Örnek bir çalışmaya imza atan öğrenciler, okul tarihinde önemli bir kazanıma imza atarken ölümsüz eserleriyle birlikte Gazi Osman Paşa adına saygı duruşu niteliğindeki kitabı GÜNDEM'e anlattılar.

Plevne Kahramanına kitap yazdılar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne merkez Gazi Osman Paşa Ortaokulu, okula adını veren Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa'nın adını yaşatmak, öğrencilere tanıtılmasını sağlamak ve öğrencilerin tarihe ilgisini artırarak araştırmacılığını geliştirmek amacıyla örnek bir çalışmaya imza attı. Türkçe öğretmeni Başar Atarbay'ın genel koordinatör ve editörlüğünde okulun 8'inci sınıfında okuyan 8 öğrenci, okula ismini veren Gazi Osman Paşa'nın kahramanlığını kitaplaştırdılar.

Ceren Yayıncılık'tan '˜Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa' adıyla yayınlanan kitapta, Türkçe öğretmeni Başar Atarbay'ın yanı sıra 8-A sınıfı öğrencilerinden Doğa Göksun Yıldız, Nebi Alperen Avcu ve Sude Günday ile 8-D sınıfından Azra Cicikler, Simay Erden, Bahar Özer, Ada Üzer ve Arda Üzer görev aldılar. Gazi Osman Paşa ile ilgili yaklaşık 400 eseri inceleyen Atarbay ve öğrenciler, okul tarihine ölümsüz bir eser kazandırdılar. Bin adet basılan kitap, okulda düzenlenecek tören ile öğrencilere dağıtılacak. Yaklaşık 5 ay süren çalışmaların ardından ortaya çıkan kitabı inceleyen Atarbay ile öğrencilerden Doğa Göksun Yıldız ve Azra Cicikler, kitabın hazırlanma sürecini anlattılar.

'˜Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa' kitabı ile ilgili açıklamalarda bulunan Türkçe öğretmeni Başar Atarbay, Gazi Osman Paşa Ortaokulu öğrencilerinin, okula ismi verilen kahramanın kitabını yazmak istemeleriyle projenin ortaya çıktığını belirterek; 'Ben de Türkçe öğretmeni olarak öncülük ettim, okul müdürümüz de fırsat tanıdı. Kasım ayından beri kitap üzerinde çalışıyorduk. Son şeklini verdik ve basıldı. 8 öğrencimiz ile beraber kitabımızı oluşturduk. Edirne'de ortaokul düzeyinde kitap çıkarmamız ilk olabilir. Okula ismi verilen bir kişinin de kitabının yazılmış olması ayrıca güzel bir olaydı' ifadelerine yer verdi.

'Öğrencilerimize ölümsüz bir eser oldu'

Kitabın hazırlanma sürecinde keyifli anların yaşandığını söyleyen Atarbay; 'Öğrencilerimizin de araştırmacı özellikleri gelişti. Gazi Osman Paşa Ortaokulu'nda, 2017-2018 eğitim öğretim yılında göreve başladım. Okulda Gazi Osman Paşa ismi var ama öncelikle onun hakkında okul müdürümüze bilgiler sunarak bir köşe yaptırdık. Yaklaşık 400 eser inceledik. Amacımız; öğrencilerimizin, Gazi Osman Paşa özelinde tarihe olan ilgilerini artırmak, tarihlerine sahip çıkmaları, başka kültürlere özenmemeleri ve kendi kültürümüzdeki kahramanları bilmeleridir. Bu yılın başında da bir dergi veya kitap çıkararak, bu projeyi daha da geliştirmeyi hedefledik. Projeyi öğrencilerimize söylediğimizde de heyecanla karşıladılar. Çok mutlular çünkü kitapta isimleri var. Artık onlar için ölümsüz bir eser oldu. İleride yazmaya devam etmeseler bile ellerinde çocuklarına gösterebilecekleri bir eser var. Onlar için çok önemli' dedi.

'Yazmaya ilgileri arttı'

Kitabın yazılma sürecinde öğrencilerin yazmaya olan ilgilerinin de ortaya çıktığını belirten Atarbay; 'Bu, bizim için de çok önemliydi. Yetenekleri var ama düşünmüyorlardı. Bu işle beraber yazmaya da başladılar. Okulda da yazmaya ilgi arttı. Öğrenciler kitap çıkarmak istediklerini söylüyorlar, yazdıklarını getiriyorlar. Bu da bizi mutlu ediyor. Kitabımızın kapak tasarımını da 8-A sınıfımızdan Doğa Göksun Yıldız yaptı. Kendisinin kitapta da çok emeği var. Öğrencimiz gerçekten yetenekli ve bilgisayar konusunda uzman diyebiliriz. Çok hızlı yazıyor ve yazım kuralları ile bilgisayar programlarına çok hâkim. O yüzden işimiz daha kolay oldu' sözlerine yer verdi.

'Okul tarihimizde ilk oldu'

Atarbay, öğrencilerin tarihe olan ilgilerinin artırılmasının önemini vurgulayarak; 'Bazı öğrencilerimiz Gazi Osman Paşa ile Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'yi karıştırıyordu. Onları da bilinçlendirmiş olduk. Ayrıca Gazi Osman Paşa'nın kahramanlığını da daha çok kitlelere yaydık. Öğrencilerimizin tarihe olan ilgisini çekmiş olduk. Öğrencilerimiz kitabı merakla bekliyor. Kitap basmak çok maliyetli bir işti. Çok sayıda basmayı ve birçok kişiye ulaştırmayı isterdik ama sonuçta bir devlet okuluyuz ve belirli bir bütçemiz var. Elimizden geldiğince imkânları zorladık. Okul Müdürümüz ve Okul Aile Birliği'miz çok destek verdiler. Şimdilik bin tane bastık. Okulumuzun mevcudu da 550 olduğu için tüm öğrencilerimize dağıtabileceğiz. Ayrıca öğretmenlerimize ve Milli Eğitim Müdürlüğü'ne hediye edeceğiz. İmkânımız olursa basmaya devam etmek isteriz. Okul tarihimiz açısında kitabımız bir ilk oldu. Ama Edirne'de devlet okullarında da daha önce böyle bir eserin ortaya çıkarıldığını hatırlamıyorum' dedi.

'Bulabildiğimiz bütün kitapları aldık'

Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa ile ilgili çok fazla bilgi ve kitabın bulunmadığını söyleyen Atarbay; 'Hatta bir programda tiyatrosunu yapacaktık ve bir tiyatro metni bulamadık. Daha sonra tiyatro oyuncusu Ahmet Yenilmez'e ulaştık ve Türkiye'deki tek tiyatro metnini aldık. Şimdi de onun gösterimini gerçekleştireceğiz. Elimizde çok fazla materyal olmadığı için öğrencilerimizle, Gazi Osman Paşa ve Plevne ile ilgili bulabildiğimiz bütün kitapları aldık. İstanbul'dan Gaziosman Paşa Belediyesi ile irtibat kurduk. Onlar da çeşitli dokümanlar gönderdiler. Tokat'taki Gaziosman Paşa Üniversitesi ile irtibat kurduk. Onların yayınlamış olduğu sempozyum bildirisini elde ettik. Gazi Osman Paşa hakkındaki belgeselleri izledik. Hepsinden bir sentez oluşturarak kitabı ortaya çıkardık' ifadelerine yer verdi.

'Güzel bir tecrübe oldu'

Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa kitabının özellikle ortaokul öğrencilerinin anlayabileceği bir dilde oluşturulduğunu açıklayan Atarbay; 'Çünkü okuduğumuz kitaplardaki dil ağırdı. Öğrencilerimizin anlayacağı dile çevirmede de ben yardımcı oldum. Okulumuzdaki laboratuvarda öğrencilerimizle konuştuk, tartıştık, eklenecek ve çıkarılacak yerleri belirledik. 4-5 ay çalışmalarımız sürdü. En sonunda da kitap ortaya çıktı' dedi. Atarbay'ın açıklamalarının ardından kitabın kapak tasarımını ve yazımını gerçekleştiren 8-A sınıfı öğrencisi Doğa Göksun Yıldız ise kitabın ortaya çıkış sürecinin heyecan verici olduğunu söyleyerek; 'Kitabı bilgisayarda yazdım. Tüm arkadaşlarımla heyecanlıydık. Bazen zor anlar da yaşandı ama güzeldi. Kapak tasarımı için de 1-2 hafta uğraştım. Güzel bir tecrübe oldu. Aynı zamanda tasarımına sahip olduğum ama baskısını gerçekleştirmediğim ilk tasarımım oldu' sözlerine yer verdi. 

Bakmadan Geçme