Para yoksa ağalık da yok!

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 9-15 Temmuz tarihleri arasında Edirne Belediye Başkanlığı tarafından 657'ncisi düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne Edirne Belediyesi dışında hiçbir katkının verilmediğini açıkladı. Gürkan, acı gerçeğe dikkat çekerek 'Dünyanın olimpiyatlardan sonraki en eski spor organizasyonu olan Kırkpınar'a maalesef belediyenin dışında hemen hemen hiçbir katkı yok' dedi. Ahmet Çetin'in ağalık bedelini ödememesi nedeniyle yeni getirilen kurala göre, ağalık bedeli 15 günde ödenecek, ödemeyen ağalık unvanını kullanamayacak.

Para yoksa ağalık da yok!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 9 Temmuz Pazartesi günü başlayan ve 15 Temmuz Pazartesi günü sona erecek olan 657'nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Gürkan, basın toplantısında Kırkpınar gelenekleri, pehlivan sayısı, Kırkpınar Ağalığı ihalesi ve ihalenin yeni şartları, Kırkpınar için Edirne'ye gelen ziyaretçiler, Er Meydanı'na ulaşım ve otopark ile Kırkpınar'a maddi destek konularında açıklamalarda bulundu. Gürkan, Türk'ün ata sporu olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin 657'ncisini gerçekleştirdiklerini belirterek;'9 Temmuz Pazartesi günü başlattığımız Kırkpınar Yağlı Güreşleri Haftası Festivali, maalesef Çorlu'da meydana gelen tren kazasında 24 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi nedeniyle buruk başladı. Biz, bu kazada hayatını kaybeden 24 vatandaşımız için Kırkpınar'a geleneksel davul zurna ile başlama geleneğini bir eğlenceden, şenlikten çıkararak, bir matem havasında 2 gün yas tutarak geçirdik. Dün itibariyle tekrar, 657 yıllık geleneğe uygun olarak davullar vurmaya,  zurnalar da çalmaya başladı' ifadelerine yer verdi. Kırkpınar'ın, bütün tarihi boyunca her ne olursa olsun, her şartta devam etmiş bir organizasyon olduğuna dikkat çeken Gürkan;'Kırkpınar'ın en büyük özelliklerinden biri, 2010'dan beri UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'nde bulunmasının en önemli nedenlerinden biri de savaşta, barışta, iyi günde, kötü günde, zor günde, kolay günde hiç kesilmemiş olmasıdır. 2 yıl önce 2016'da FETÖ'cü teröristlerin kanlı darbe girişiminde dahi biz, bir hafta sonra yine yağlı güreşlerimizi yapmıştık. Bu yıl da güreşlerimiz, Cuma günü geleneklerimize uygun olarak başlayacak. Ağamızı karşılayacağız, dualarımızı yapacağız ve Cuma namazından itibaren de cazgırlarımız, pehlivanlarımızı salavatlayarak, Hz. Hamza'dan aldıkları desturla, onları dualı çayıra tekrar salacaklar. Onlar da güreşlerini yapacaklar' dedi.
1 günde Bin 349 pehlivan
2017 yılında pehlivan sayısı katılımında tüm zamanların rekorunun kırıldığını söyleyen Gürkan;'2 bin 199 pehlivan kayıt yaptırmıştı. Yağlı güreşte toplam 14 boy var. Yağlı güreş yapan her pehlivanın hayali, arzusu, hedefi; Kırkpınar çayırına çıkıp güreşmektir. Kırkpınar'ın böyle bir dualı, muhteşem, geleneksel çayırı vardır. O yüzden Türkiye'nin dört bir tarafından, doğusundan, batısından, kuzeyinden, güneyinden minik 1'den başlayarak başpehlivanlığa kadar toplam 14 boyda binlerce pehlivan dün itibariyle şehrimize gelmeye başladı. Bugün, sabah 10.00 itibariyle kayıt yaptıran, tartıya çıkan pehlivan sayımız, bir günde Bin 349 oldu. Pehlivan kayıtları bu akşama kadar devam edecek. Bu yıl, geçtiğimiz yılın 2 bin 199 rekorunun da üzerine çıkmasını bekliyoruz. Katılımın ipuçları bize, bunu gösteriyor' sözlerine yer verdi.
'Gittikçe zorlaşıyor'
Dünyada 2 bin pehlivanın katıldığı başka hiçbir organizasyon olmadığını belirten Gürkan;'Ama diğer taraftan her geçen gün hem teknik altyapı, hem zaman ve saat açısından bu iş gittikçe zorlaşıyor. Biz de Cumartesi günü Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Encümeni olarak Edirne Belediyesi'nde bir encümen toplantısı yapacağız. Bu konuyu orada da gündeme getireceğim' dedi.
'3 önemli değişiklik yaptık'
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin olmazsa olmazlarından birisinin de Kırkpınar Ağası olduğunu söyleyen Gürkan; '657'nci Kırkpınar'ın ağalık ihalesini 1 ay önce yeniledik ve tarihteki tek 2 altın kemerli ağa olan Sayın Seyfettin Selim, ağalığı yine ihaleyle alarak 657'nci Kırkpınar'ın ağası oldu. 15 Temmuz Pazar günü saat 15.00'da geleneklerimize uygun olarak yine Kırkpınar çayırında, canlı yayında 81 milyonun gözü önünde 2019 yılı 658'inci ağalık ihalemizi gerçekleştireceğiz. Yaşadığımız tecrübeler, edindiğimiz birikimler, olumsuzluklar nedeniyle bu yıl ağalık şartnamesinde 3 önemli değişiklik yaptık. Birincisi; daha önceki yıllarda 5 bin TL olan dosya bedelini 25 bin TL'ye çıkardık. Orada toplayacağımız 25 bin TL'nin bizim için parasal anlamda bir önemi de yok ama 81 milyonun önüne çıkıp bir anlamda tanıtımınızı yapıyorsanız, bunun bir bedeli olmalı. Bu bedeli de ödeyebilecek olanlar ağalık ihalesine girsin istedik' ifadelerine yer verdi.
'15 gün süre veriyoruz'
İhale şartnamesindeki değişikliklerden bir diğerinin de Kırkpınar Ağasının öne sürdüğü ağalık bedeliyle ilgili olduğunu açıklayan Gürkan; 'Kırkpınar ağalık ihalesini kazanan ağanın, ihalenin takip ettiği aydan, Ağustos'tan başlayarak öne sürmüş olduğu ağalık bedelini 3 ayda 3 eşit taksitte ödemek zorundaydı. Bizler ödenmediği ya da geciktiği takdirde birtakım inisiyatiflerimizi Kırkpınar isminin böyle konularla gündeme gelmemesi için kullanıyorduk. Ama gördük ki kullandığımız inisiyatif yanlış anlaşılıyor, iyi niyetimiz suiistimal ediliyor. O yüzden bu yıl ağalık şartnamesinde yaptığımız katı değişikliklerle bu inisiyatiflerin tümünü kaldırdık. Bundan böyle bu yıl geçerli olmak suretiyle Kırkpınar'ın ağalık ihalesi bittikten sonra öncelikle ihale tarihinden itibaren ihaleyi kazanan kişiye 15 gün süre veriyoruz. 15 gün içinde ağalık ihalesinde ileriye sürdüğü pey, rakam neyse bunun tamamını belediyeye yatırmak zorunda. Yatırmadığı takdirde ihale onaylanmayacak ve otomatikman başka bir bildirime gerek kalmaksızın ihaleyi iptal ederek yenileyeceğiz' dedi.
Para yoksa ağalık yok
Kırkpınar Ağasının ihale bedelinin tamamını yatırana kadar geçen sürede Kırkpınar Ağası unvanını kullanamayacağını açıklayan Gürkan; 'Bir üçüncü husus da ağalık ihalesi onaylanana kadar, yani paranın tamamının 15 gün içerisinde yatması sürecine kadar ihaleyi alan arkadaşımız hiçbir şekilde Kırkpınar Ağası unvanını kullanamayacak. Alan arkadaşımız önce şartları yerine getirecek, 15 gün içerisinde rakamın tamamını yatıracak, biz akabinde ihaleyi onaylayacağız ve ardından ağalık unvanını kullanmaya başlayacak. İhaleye katılım bedeli 25 bin TL, ihale tarihinden itibaren ihaleyi alan kişinin almış olduğu rakamın tümünü 15 gün içerisinde yatırması ve bu süre içinde ağalık unvanını kullanamaması şartlarını getirdik' sözlerine yer verdi.
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri nedeniyle Edirne'ye çok sayıda ziyaretçi geldiğini belirten Gürkan; 'Yatak sayısı sınırlı.  Bazı ziyaretçilerimiz babalarının, dedelerinin geleneklerine uyarak getirdikleri çadırlarda ya da açık havada yatmayı tercih ediyorlar. Onlar için bu bir gelenek, bunu saygıyla karşılıyoruz, tabi çevreyi kirletmemek kaydıyla. Bunu, hem çöp anlamında hem de görüntü kirliliği anlamında söylüyoruz. Yer bulamayan arkadaşlarımız için Kredi Yurtlar Kurumu Selimiye Öğrenci Yurdu Müdürü ile görüştük, kendileri de yardımcı oldular. Otellerde, pansiyonlarda yer bulamayan ziyaretçilerimiz, Kredi Yurtlar Kurumu'nda ücretini ödemek kaydıyla konaklayabilecekler' dedi.
'Yapabileceğimiz bir şey yok'
2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın aldığı kararla Kırkpınar alanına Yeniimaret tarafından girişlerin kapatıldığını söyleyen Gürkan; 'Ören yeri ilan etti ve Fatih Köprüsü girişi kapatıldı. Biz, Valiliğimiz ile kendilerinden talep ettik; Yeniimaret girişi 3 gün boyunca protokol ve başpehlivanlık araçlarına ve yaya girişine açık olacak. Dolayısıyla Kırkpınar alanına araç ile giriş için sadece Kanuni Köprüsü, yani Saraçhane tarafı kalıyor. Biz, Yeniimaret tarafında sadece araç girişini sağlamak değil; orada büyük otoparklar da vardı. Kırkpınar'a gelen vatandaşlarımız orada araçlarını çekerek alana yürüyerek geliyordu. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu kararından sonra bizim yapabileceğimiz bir şey yok' ifadelerine yer verdi.
'Stantlara izin vermedik'
Kırkpınar alanına gerekli olmayan araçların girişinin yasak olduğunu söyleyen Gürkan;'Oraya her gün öğlene kadar işletmelerin mal girişleri için araç girişlerine izin veriyoruz. Bu nedenle Saraçhane girişindeki yolun her iki tarafında açtırdığımız stantlara vatandaşlar rahatça gidip gelsin diye bu yıl izin vermedik. Aracıyla gelen vatandaşlarımıza da Kanuni Köprüsü tarafındaki sedde altlarını otopark olarak hazırladık. Ama orada sınırlı bir otopark alanı var. Başka da yapabileceğimiz bir şey yok. Çünkü alan yok' dedi.
'Yeni bir köprü yapmamız gerekiyor'
Gürkan, Kanuni Köprüsü tarafından daha rahat yaya geçişi sağlanması için bir portatif köprü kurulması amacıyla imkanı olan kurumlarla görüşmeler yaptıklarını açıklayarak; 'Ama o imkanı olan kurumlar maalesef yardımcı olamadılar. Kiralamayı teklif ettik. Türkiye'de kiralık bir köprü bulamadık. En son Sayın Valimiz ile bir görüşmemiz oldu. Karayollarının elinde köprünün olduğunu öğrendik. Sayın Valimiz, Karayolları Bölge Müdürü ve Genel Müdürünü aradı. Ama onların elindeki portatif köprülerinin de arızalı olduğu bilgisi geldi. O da olmadı. Önümüzdeki yıl kendi imkânlarımızla Kanuni Köprüsü'nün oraya ya da başka bir alana mutlaka Sarayiçi'ne giriş çıkışı temin edecek, belki de araç giriş ve çıkışını temin edecek yeni bir köprü yapmamız gerekiyor. Çünkü Fatih Köprüsü tarafını Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ören yeri ilan etmesi nedeniyle sürekli kapalı olacak. Bunu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ile de konuşmamız gerekiyor. Edirne Belediye olarak biz yapacağız. Çünkü maalesef destek konusunda yeterli desteği alamıyoruz' sözlerine yer verdi.
'Kırkpınar'a hiçbir katkı yok'
Her yıl Kırkpınar'a destek amacıyla Bakanlıktan bütçe aktarıldığı ve 2018 bütçesinin miktarının sorulması üzerine cevap veren Gürkan; 'Hangi yıl aktarıldı o bütçe? Ben hiç görmedim de. Bakanlıktan bir bütçe aktarıldığı yok. Geçmişte de yoktu. Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan 2014 yılında 100 bin TL vermek istediler. Ben reddettim. Daha sonra Sayın Müezzinoğlu araya girdi. 300 bin TL'ye çıktı. 2017'de Şubat ayında dosyamızı gönderdik. Kırkpınar bittikten sonra bize yazı geldi; '˜Talebiniz değerlendirmeye alınamamıştır' yazıyordu. O yüzden biz de bu yıl hiç başvuruda bulunmadık. Çünkü sadakaya ihtiyacımız yok. Dünyanın olimpiyatlardan sonraki en eski spor organizasyonu olan Kırkpınar'a maalesef belediyenin dışında hemen hemen hiçbir katkı yok' dedi. 

Bakmadan Geçme