Öykü'nün umudu için

Kan kanserinin çok özel bir türü ile mücadele eden 3,5 yaşındaki Öykü Arin Yazıcı'ya destek olmak ve kök hücre ile kan bağışının önemine dikkat çekmek için KESK Edirne Şubeler Platformu'nun başlattığı kan ve kök hücre bağışı kampanyasında ilk bağışı Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Edirne Şubesi Başkanı Ayhan Fırtına yaptı. Fırtına, tüm Edirnelileri kampanyaya destek vermeye davet etti. Yazıcı'ya en geç 2 ay sonra kök hücre nakli yapılması gerekiyor.

Öykü'nün umudu için
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Edirne Şubeler Platformu, kan kanserinin çok özel bir türü ile mücadele eden 3,5 yaşındaki Öykü Arin Yazıcı'ya destek olmak ve kök hücre ile kan bağışının önemine dikkat çekmek için kampanya başlattı. Kızılay Edirne Kan Merkezi'nde başlatılan kampanyada ilk kan bağışını KESK Edirne Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Edirne Şube Başkanı Ayhan Fırtına gerçekleştirdi.

2018 yılının Kasım ayında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde Lösemi (JuvenilMiyelomonositik Lösemi '“ JMML) teşhisi konulan Yazıcı'ya destek olmak amacıyla tüm Edirnelileri kök hücre ve kan bağışı kampanyasına davet eden Fırtına; 'Başta Öykü Arin kızımızın durumunu göz önünde bulundurarak ülkemizdeki ve dünyadaki hastalıklarından dolayı yaşamlarını güç sürdüren çocuklarımız için hepimizin özveride bulunması gerekiyor ve özveriyi gösteren tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Biz,KESK Edirne Şubeler Platformuolarak duyarlılık sağlamak amacıyla kampanya başlattık ve bu kampanya bugün başlıyor. Bundan sonraki günlerde de sürecek. Arkadaşlarımız uygun oldukları zamanlarda bağışlarda devam edecek. Ben de sadece kan bağışında bulunabildiğim içinkan vererek destek olmak istedim' ifadelerine yer verdi.

Kızılay Edirne Kan Merkezi Müdürü Dr. İsmail İsmail ise kanın kaynağının yalnızca insan olduğuna dikkat çekerek; 'Başka bir alternatifi yoktur. Fabrikada üretilmiyor, başka bir yerden sağlanamıyor. Tek kaynağı insan ve o nedenle 18 '“ 65 yaş arası her sağlıklı bireyin kan bağışında bulunması gerekiyor. Kan bağışında bulunulmadığı zaman hastalarımız ameliyat olamazlar,  lösemili çocuklarımızın kan ihtiyacı oluyor ve sağlıklı bireylerden başka kanın kaynağı yok. Sağlık problemi olmayan erkekleri 3 ayda 1, kadınları 4 ayda 1 kan bağışına bekliyoruz' dedi.

İsmail, Kızılay'ın kök hücre toplayıcılığı görevini üstlendiğini belirterek; 'Aldığımız kanları Sağlık Bakanlığı'na teslim ediyoruz. Sağlık Bakanlığı, alınan kanların hepsinde lösemili ya da kök hücre bekleyen çocuklarda uyum olup olmadığına bakıyor. Kök hücre için örnek veren bağışçımıza uyum olduğunda geri dönüyor. Daha sonra kök hücre bağışı alınıyor. Kök hücre bağışı iki yöntemle alınıyor. Birinci yöntem, normal kan verme işlemine benzer bir işlemle alınıyor. Yüzde 90 oranında bu şekilde yapılmaya çalışılıyor. İşlem biraz uzun sürüyor, farklı bir ilde oluyor ama tüm masraflarını Sağlık Bakanlığı karşılıyor. Kişinin tek yapması gereken zaman ayırmak ve bu işin sonunda bir kişinin canı kurtuluyor. Bu kişinin canının başka türlü kurtulma ihtimalinin başka bir yolu yok' sözlerine yer verdi.

Kök hücre bağışında bulunan insanların can kurtardıkları için çok mutlu olduklarını söyleyen İsmail; 'Kök hücre için yaş sınırlaması farklıdır. 18 ile 50 yaş arasında olması gerekiyor. Çünkü 50'nci yaştan sonra kandaki kök hücre sayısı azalıyor ve yeterli seviyede çıkmayabiliyor. Bu yaş grubundaki sağlıklı olan her bireyin kök hücre bağışında bulunmaya davet ediyoruz. Uyum olduğunda bir kişinin canı kurtuluyor. Kan da, kök hücre de insandan başka kaynağı olmayan, tedavi edici unsurlardır. Kan bağışı da, kök hücre bağışı hayat kurtarıyor' dedi. Löseminin nadir görülen saldırgan bir türü olan ve görülme sıklığı milyonda 1-9 arası değişen JMML hastalığı nedeniyle Öykü Arin Yazıcı'ya en geç 2 ay sonra kök hücre nakli yapılması gerekiyor. 

Bakmadan Geçme