Osmanlı mirası saray lezzetleri vatandaşlara ikram edildi

Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde, 21-27 Mayıs tarihlerinde kutlanan 'Türk Mutfağı Haftası' yöresel lezzetlere sahne oluyor. Osmanlı'dan kalma Saray lezzetlerinden badem ezmesi vatandaşlara ikram edildi.

Osmanlı mirası saray lezzetleri vatandaşlara ikram edildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinesiyle 21-27 Mayıs tarihlerinde kutlanan 'Türk Mutfağı Haftası' kapsamında Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye'nin gölgesinde bir araya gelen İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekipleri, Osmanlı Saray lezzetlerini vatandaşlara ikram etti.  

Edirne'nin en eski geleneksel tatlı ustası olan Metin Keçeci'nin de katılımıyla düzenlenen etkinlikte, coğrafi işaretli ürünler arasında yer alan ve Osmanlı saray lezzetlerinden olan badem ezmesi hem tanıtıldı hem de gelen misafirlere tattırıldı. Selimiye Meydanı Mimar Sinan Heykeli önünde gerçekleştirilen etkinliğe tur şirketleriyle gelen yerli yabancı turistler de yoğun ilgi gösterdi.

Bu yıl ikinci kez düzenlenen etkinlik çerçevesinde Edirne'de saray mutfağının meşhur lezzeti olan, badem ezmesi, geleneksel tatlı ustası Metin Keçeci'nin de katılımıyla yerli ve yabacı katılımcılara ikram edildi.

"Binlerce yıllık zengin Osmanlı Saray Mutfağı'ndan tatlılarını tanıtıyoruz”  
        Cumhurbaşkanlığı himayelerinde bu yıl ikincisi kutlanan Türk Mutfağı Haftası'nın çeşitli etkinliklerle devam ettiğini söyleyen  Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, "Osmanlı Saray Mutfağı'ndan tatlıların ayrı bir yeri ve önemi var. Coğrafi işaretli ürünlerden badem ezmesini baş ustamız ve ahimiz Metin Keçeci ile birlikte gelen misafirlere ikram ediyoruz. Türk Mutfağı Haftası'nda şehrimizdeki bütün paydaşlarımızla birlikte etkinliğimizi yapıyoruz. Türk Mutfağı Haftası'na katkılarından dolayı da kendisine teşekkür ediyoruz. Balkan Rumeli ve Anadolu coğrafyası binlerce yıllık zengin uygarlığımızla bugünlere kadar gelen Türk mutfağını hem yerli hem de yabancı misafirlerimize anlatmaya ve tattırmaya devam ediyoruz. Mimar Sinan'ın gölgesinde bu şekilde bir etkinliği gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

"Türkiye'de en çok badem ezmesi üretilen yer Edirne'dir"

Edirne'nin coğrafi işaret sahibi olan badem ezmesinin çok tutulmuş bir lezzet olduğunu söyleyen Geleneksel tatlı ustası Metin Keçeci,"Edirne'ye gelen misafirlerimizin hediye olarak götürebileceği bir tatlı haline gelmiştir. Osmanlı döneminde Edirne sarayında geliştirilmiş olan badem ezmesi saraydan sonra kentte de yayılmış. Türkiye'de en çok badem ezmesi üretilen yer Edirne'dir. Osmanlı döneminde Yeniimaret'de bademlik denen bir bölge varmış. Orası tamamen bademlikmiş. O lezzeti biz yerli bademden yapmayı deniyoruz" ifadelerine yer verdi.
         Türk Mutfağı Haftası, hafta boyu tadım, yemek sunumu, söyleşi ve yarışma gibi farklı etkinliklerle devam edecek.

EBRU YILDIZ GÜNENÇ