Osmanlı lezzetleri kitaplara taşındı

​​​​​​​Edirne'de Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Edirne Sarayı Mutfağı' ve 'Osmanlı Helvaları' kitaplarının tanıtımı yapıldı. Kitapta yer alan lezzetler katılımcılara sunuldu.

Osmanlı lezzetleri kitaplara taşındı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan “Edirne Sarayı Mutfağı” ve “Osmanlı Helvaları” kitaplarının tanıtımı yapıldı. Kitapta yer alan lezzetler katılımcılara sunuldu.

Türk Mutfağı Haftası kapsamında Edirne Olgunlaşma Enstitüsü öğretmen ve usta öğreticileri tarafından hazırlanan “Edirne Sarayı Mutfağı” ve “Osmanlı Helvaları” kitapları Deveci Han Kültür Merkezi’nde tanıtıldı.

Kitaplarda Osmanlı saray mutfağından dane-i yeşil, ballı mahmudiye, fodul ekmeği, Hakaniye helvası, sultani helvası ve gül şerbeti gibi bulunan lezzetler katılımcılara ikram edildi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdürü İlknur Çelik,

"Edirne Sarayı Mutfağı ve "Osmanlı Helvaları" kitaplarımızın tanıtımı etkinliği için bir aradayız. Edirne Olgunlaşma Enstitüsü olarak yürüttüğümüz "Edirne Sarayı Mutfağı" temasının çıktısı olarak meydana gelen, gastronomi tarihimiz açısından çok önemli bu iki kitabı sizlere sunuyor olmak tarifsiz bir gurur ve mutluluk. Dedi.

Osmanlı Saray Mutfağının ne kadar özel, zengin ve çeşitlilik barındıran bir mutfak olduğuna tanık olduklarını söyleyen Çelik, “tarihi ve kültürel değerlerimizi gün yüzüne çıkartmak, günümüzde ve gelecekte yaşatmak amacıyla ortaya çıkan projemiz kapsamında Osmanlı Mutfağını, özelinde de Edirne Sarayı Mutfağını araştırarak tariflere ulaştık. Bu tarifleri mutfak atölyemizde uygulayarak tanıttık. Literatür taraması ve akademik araştırmalarla; çoğu unutulmuş, bazıları günümüzde de bilinen reçeteleri bir araya getirerek anlamlı bir çalışmaya imza attık. Yazılı kaynakların çok kısıtlı olması nedeniyle zorlu geçen bu süreçte Osmanlı Saray Mutfağının ne kadar özel, zengin ve çeşitlilik barındıran bir mutfak olduğuna tanık olduk, böylelikle yürüttüğümüz projenin önemini bir kez daha anlamış bulunduk.” Şeklinde konuştu.

Çelik, kitapların araştırma, yazma, redaksiyon ve tasarımda yer alan ayrıca kitaplardaki tarifleri yıl boyunca uygulayan öğretmen ve usta öğreticileri tebrik etti.

Ardından iki kitap hakkında katılımcılara bilgi verildi.

Edirne Saray Mutfağı adlı kitabın girişinde Orta Asya ve Selçuklularda Yemek Kültürü, Osmanlı Saray Mutfağı, Edirne Saray Mutfağı olarak yer alan 3 ana başlık altında yemek kültürü, yemek kültürüne etki eden unsurlar, yemeklerde kullanılan malzemeler, sofra adabı gibi konulara yer verildiği açıklandı. Kitap çorbalar, etli yemekler, pilavlar ve dolmalar, unlu gıdalar, turşular, yiyecekler ve tatlıların tarifleri ile her tarifin görselinin bulunduğu 7 bölümden oluşuyor. Kitapta 51 adet tarif bulunuyor. Osmanlı Helvaları kitabında ise helvalarla ilgili bilgi içeren metnin yanı sıra 31 adet helva tarifi yer alıyor.

Lezzetlerin tadına bakmak için arkadaşlarıyla birlikte etkinliğe gelen Dilek Ozan, Osmanlı Mutfağında yer alan lezzetlerin tadına bakınca geçmişe gittiklerini ve lezzetleri çok beğendiklerini belirtti.

Ozan, etkinliğin çok anlamlı olduğunu aktardı.

Konuşmaların ardından katılımcılara kitapta yer alan lezzetler ikram edildi.

Etkinliğe Edirne Vali Yardımcısı Ercan Çiçek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, İl Milli Eğitim Müdürü Önder Arpacı, Edirne Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İlknur Çelik, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Kenan Koçak, AK Parti Edirne Merkez İlçe Başkanı Engin Makak ile vatandaşlar katıldı.

Fahrettin Baydar

 

 

Fahrettin Baydar