• Haberler
  • Edirne
  • 'Osmanlı Kimliği ve Selimiye Sempozyumu' düzenlendi

'Osmanlı Kimliği ve Selimiye Sempozyumu' düzenlendi

Edirne'de Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından, Edirne Valiliği'nin ev sahipliğinde Devecihan Kültür Merkezi'nde 'Edirne'de Osmanlı Kimliği ve Selimiye Sempozyumu' gerçekleştirildi.

'Osmanlı Kimliği ve Selimiye Sempozyumu' düzenlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sempozyumda, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Uzay Peker, Mimar Sinan’ın Edirne’nin mimari geleneğinden nasıl etkilendiğini anlattı.

Prof. Dr. Peker, “Mimar Sinan ve Osmanlı Mimarisinde Edirne Mimarlık Geleneği” başlıklı sunumunda, Sultan II. Selim’in Edirne’ye duyduğu sevginin, Selimiye Camii gibi eşsiz bir yapının inşasını teşvik ettiğini vurguladı. Peker, Sultan II. Selim’in isteği doğrultusunda Mimar Sinan’ın, Edirne’deki Üç Şerefeli Camii ve II. Beyazıt Camii gibi önemli yapıların mimari anlayışından ilham aldığını belirtti.

Sinan’ın, Ayasofya Camii’ni aşacak büyüklükte bir kubbe inşa ederek, İslam’ın zaferini sanat aracılığıyla ifade ettiğini ifade etti.

Peker, “Edirne’de yaptırılan bu cami, hem Edirne’nin yerel geleneklerinden hem de İstanbul’daki anıtsal yapılardan ilham alarak inşa edilmiştir,” diyerek Osmanlı’nın farklı milletleri bir araya getirme ve sentez yapma özelliğine dikkat çekti. Osmanlı kimliğinin bu sentezle oluştuğunu vurgulayan Peker, Mimar Sinan’ın Süleymaniye ve Selimiye camilerinin de kapsayıcı ve sentezleyici birer sembol olduğunu ifade etti. Ayrıca, Selimiye’nin tasarımında “bölgeselci” olarak adlandırılan bir yaklaşımla yerel duyarlılıkların izlerinin görüldüğünü belirtti.

Sempozyum, diğer akademisyenlerin Osmanlı mimarisi ve kimliği üzerine yaptığı sunumlarla devam etti. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ

Bakmadan Geçme