Öğrencilerden su raporu

Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri su sorununa sessiz kalmayarak Edirne'de su sorununun çözümüne yönelik yapılabilecek çalışmalar hakkında rapor hazırladırlar. Raporda çarpıcı tespitlere yer verilirken, kamu alanlarında çim ekiminden vazgeçilerek önemli tasarruf elde edilebileceği belirtildi.

Öğrencilerden su raporu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de yaşanan su sorunu, barajlar ve yer altı su seviyelerindeki önemli düşüşler tüm halkı olduğu gibi öğrencilerin de bu konuda kaygılanmasına neden oldu. Edirne Sosyal Bilimler Lisesi 10'ncu sınıf öğrencileri 'Sosyal Bilim Çalışmaları' dersinde bu konuya çözüm bulmak amacıyla çalışma başlatarak 'Neler yapılmalı? Neler yapabiliriz?' sorularına yanıt aradılar.

Öğrencilerden gelen öneriler 10'ncu sınıf öğrencileri Yaren Ertek ve Ceylin Balaban tarafından düzenlenerek rapor haline getirildi. Raporu hazırlayan öğrencilerden Yaren Ertek, bu çalışmanın yapılmasındaki temel amaçlarının arkadaşları arasında farkındalık oluşturarak konuya dikkatlerini çekmek aynı zamanda yetkililerinde bu konuda yaptıkları ya da yapacakları çalışmalara gençlerin düşüncelerini aktarmak olduğunu söyledi. Ders öğretmeni Kamil Andıç, 'Gençlerin bu konuda oldukça endişeli olduklarını gördüm. Dersimiz karşılaştığımız sorunlara yönelik proje çalışmalarının yapıldığı çözümlerin arandığı uygulamalı bir ders. Yaklaşık bir aylık bir sürede öğrencilerimiz su sorunu ile ilgili araştırmalar yaparak, dünya da ve Türkiye'de uygulanan örnek çalışmalar ya da kendi önerilerini bir havuzda toplayarak rapor haline getirdiler. Gençlerimizin kaygısı geleceklerine yönelik olduğu kadar doğal yaşamında bozulmadan sürdürülebilmesiydi' dedi. Okul Müdürü Metin Çermaoğlu çalışmayla ilgili olarak; 'Okulumuzun kuruluş amaçlarından biri de geleceğin yöneticilerini yetiştirmek. Öğrencilerimizi sorunun değil çözümün parçası olarak yetiştirmeye çalışıyoruz. Hem Edirne'de hem de ülkemizin genelinde yaşanan su sorunu ile ilgili güzel bir çalışma yaparak bunu yetkililer ve kamuoyu ile paylaşmak istediler. Başarılı çalışmalarından dolayı öğretmen ve öğrencilerimizi tebrik ediyorum' şeklinde konuştu.

'KAMU ALANLARINDA ÇİM EKİMİNDEN VAZGEÇİLMELİ'

Öğrencilerin hazırladığı raporda Türkiye'nin su sıkıntısı yaşayan 32'nci ülke konumunda olduğu belirtilerek, çözüm önerileri şu şekilde sıralandı; 'Kamuya ait alanlarda çim ekimini yasaklamak, bunun yerine daha az suya ihtiyaç duyan ağaç, bitki türlerinin ekimini zorunlu tutmak. Apartman, site gibi özel yerleşim alanlarında da çim ekimini yasaklamak veya daha az suya ihtiyaç duyun ağaç ve bitki türlerinin ekimini devletçe teşvik etmek. Bilinçsiz tarımsal sulama yöntemlerine bir son verilerek derhal modern sulamaya (damlama) geçilmelidir.  Oto yıkama dükkanlarının (benzin istasyonlarındakiler dahil) çıkarılacak bir yönetmelik ile mevcut yıkama şekillerinin düzenlenmesi ve sayılarının sınırlandırılması sağlanmalıdır. Yapılacak denetimler ile oto yıkama aparatlarının(köpük püskürtme makinesi ve tankı, hava kompresörü, temizlik tabancası, pasta cila makinesi vb.) su tasarrufunu sağlayacak şekilde güncellenmelerinin sağlanması gerekmektedir. Barajlarda buharlaşmayı azaltmak amacıyla yüzeyi kaplayan su mercimeği gibi bitkisel çözümler kullanılabilir. Yakın, orta ve uzun vadeli su politikaları hazırlanmalı ve Edirne Merkez nüfusunun 300 bin olduğu düşünülerek bu planlamalar yapılmalıdır. Meriç ve Tunca Nehri çevresine küçük cepler yapılarak su akımının yüksek olduğu dönemde depolanması sağlanmalıdır. Tekstil fabrikalarında ve sanayide yer altı suyu kullanımı yasaklanmalıdır. Yağmur suyunu düştüğü yerde toplamalıyız ve depolamalıyız. Belediyeye ait olan şehir içi sulama alanları hortum ya da yağmurlama sistemleri yerine damlama su sistemleriyle sulanmalıdır. Gereksiz su israfının önüne geçilmelidir.'

'EVLERDE ALINABİLECEK ÖNLEMLER'

Raporda evlerde alabilecek önlemler ise şöyle sıralandı; 'Evlerimizdeki batarya, sifon, klozetlerdeki arızaları gecikmeden tamir etmeliyiz. Fotoselli bataryalar kullanmalıyız. Duş sürelerimizi sınırlandırmalıyız (5 dakikayı geçmemeli).  El yıkama ve diş fırçalama esnasında su kullanımına dikkat etmeliyiz. Bulaşık ve çamaşır makineleri dolmadan çalıştırmamalıyız. Lavabo rezervuarlarının kapasitelerini (5-8 litre) düşürmeliyiz. Su faturalarının belli bir kullanım limiti ile sınırlanması, limit üstü harcamaların yüzde yüz zamlı ödeneceği uygulamasına geçilmesi Belediyelerce sağlanmalıdır.' 

 

Bakmadan Geçme