O da saygıda kusur etmedi

Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 97'nci yıldönümü törenlerle kutlandı. Atatürk Anıtı'nda başlayan törenler, Talatpaşa Caddesi'nde gerçekleştirilen kutlamalar ile devam etti. Rengârenk görüntülerin yaşandığı kutlamalarda Atatürk Anıtı'nda düzenlenen çelenk töreni sırasında saygı duruşu ve İstiklal Marşı'na eşlik eden bir yabancı ise dikkat çekti. Atatürk Anıtı'nın yanından geçen Edirne'nin misafiri, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'na saygı göstererek vatandaşlara eşlik etti.

O da saygıda kusur etmedi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 97'nci yıldönümü törenlerle kutlandı. Atatürk Anıtı'nda başlayan törenler, Talatpaşa Caddesi'nde gerçekleştirilen kutlamalar ile devam etti. Törenlere Edirne Valisi Ekrem Canalp, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Dündar Şahin Güngör, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Baro Başkanı Av. Alper Pınar, kurum müdürleri, siyasi parti başkanları, il genel ve belediye meclis üyeleri, oda ve kuruluş temsilcileri, dernek başkanları ve vatandaşlar katıldılar.

Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törende Vali Canalp, Garnizon Komutanı Güngör, Belediye Başkanı Gürkan ve Edirne Valiliği'nden izin alan siyasi parti ve kurumlar anıta çelenk sunarken; Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı sırasında anıtın etrafından geçen vatandaşların yanı sıra yabancı bir kişinin de eşlik etmesi dikkat çekti.

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından çelenk töreni sona ererken; tören protokolü, Talatpaşa Caddesi'nde düzenlenen törene yürüyüş gerçekleştirdi. Tören, Selimiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından kurtuluş seremonisinin canlandırılması ile başladı. Dönemin Valisi Şakir Bey ile kortejini temsilen alana gelen öğrencilere, halk tarafından hazırlanan ekmek ve kurtuluş kurdelesini kesmesi için makas takdim edilirken; Şakir Bey'in kurdeleyi kesmesinin ardından kurtuluş kızı tarafından Türk bayrağı teslim edildi. Şakir Bey'i temsil eden öğrenci de Türk bayrağını Edirne Valisi Ekrem Canalp'e sundu. Canalp, üç kez öperek teslim aldığı Türk bayrağını, göndere çekilmesi için teslim etti.

'4 kahraman insan çıktı'

Kurtuluş seremonisinin ardından törende İstiklal Marşı okundu. Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencisi Zeynep Sıla Biga'nın Edirne adlı şiiri seslendirmesi ile devam eden törende Edirne Belediyesi Halk Oyunları ekibi gösterilerini sundu. Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Belediye Başkanı Recep Gürkan yaptı. Gürkan, konuşmasında Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 97'nci yıldönümünü kutlarken; 'Edirne'den 4 kahraman insan çıktı. Biri o dönemin belediye başkanı Şevket Dağdeviren, biri Yolageldili Kasım Bey, biri Faik Kaltakkıran, biri de Mehmet Şeref Aykut'tur. Bu dört kahraman, Mondros Mütarekesi'nden sadece üç gün sonra 1 Kasım 1918'de Havsa Necatiye'de, köyün bir samanlığından toplandılar. Dediler ki; '˜Türk milleti, bu yenilgiyi kabul etmez. Edirneliler yenilmeyi kabul etmez'. Edirne, bugüne kadar dört kez düşman işgaline uğradı. Hepsini başından defetti ve tekrar bağımsızlığını kazandı. O gün, 1 Kasım 1918'de bu dört yiğit adam, direnişin ilk sembolü olan Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ni kurdular. Bundan 6 ay sonra 19 Mayıs 1919'da Gazi Mustafa Kemal, Samsun'a çıkarak Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın ilk adımını attı. Ondan 6 ay önce ilk kurtuluş meşalesi, Edirne'de, bu topraklarda yakılmıştı. Ardından Mustafa Kemal, Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ni kurdu. Sonra dediler ki; '˜Vatan bir bütündür, bölünemez' ve bu iki cemiyet birleşti; Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti oldu. Ardından Kuva-yi Milliye oldu, sel oldu taştı, Ulusal Kurtuluş Savaşı oldu, emperyalistleri yendi ve bugün kurtuluşumuzu bir kez daha kutluyoruz' dedi.

Edirne kurtuluş için yürüdü

Gürkan'ın konuşmasının ardından törende Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencisi İdil Uçar, Edirne destanı adlı şiiri okudu. Tören, Belediye Bandosu eşliğinde kurtuluş şenliği yürüyüşü yapıldı. Edirne'deki derneklerden spor kulüplerine, işletmelerden kurumlara kadar pek çok katılımcının olduğu yürüyüşte rengârenk görüntüler ortaya çıktı. Badem ezmesinden süpürgeye kadar Edirne'nin yerel ürünlerinin vatandaşlara dağıtıldığı yürüyüşün ardından törenler sona erdi. 

Bakmadan Geçme