Nevruz'a 9/8'lik kutlama

Trakya Üniversitesi, her yıl geleneksel olarak kutladığı 21 Mart Nevruz Bayramı'nı 2019 yılında da törenlerle kutladı. Demir dövme, yumurta tokuşturma gibi Nevruz Bayramı'na özgü ritüeller gerçekleştirildiği törenlerde Nevruz Ateşi'ni ise Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu yaktı. Tabakoğlu, Nevruz Ateşi'nden öğrencilerle birlikte atlarken Balkan Müzik ve Gösteri Sanatları Topluluğu'nun halk oyunları gösterisinde de Trakya'nın 9/8'lik oyun havaları ve Nevruz Halayı'na da eşlik etti.

Nevruz'a 9/8'lik kutlama
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Üniversite, her yıl geleneksel olarak kutlanan 21 Mart Nevruz Bayramı'nı 2019 yılında da Balkan Yerleşkesi Bolcaana Yemekhanesi önünde düzenlenen şenliklerle kutladı. Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan Nevruz Bayramı kutlamalarına Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve eşi Dr. Nilgün Tabakoğlu, Rektör Yardımcıları, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldılar.

                Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ömer Aksoy, 21 Mart Nevruz Bayramı'nın hayvancılıkla uğraşan toplumlarda yılbaşı olarak kabul edildiğini açıklayarak; 'Nevruz, Orta Asya'dan Balkanlar'a kadar uzanan Türk kültür ekolojisi içerisinde, Türkler ve Türkler ile tarihi münaesebetkeri olan ve Türk kültür ekolojisi içerisinde değerlendirdiğimiz toplumların kültürlerinde kutlanan bir bayramdır. Bu bayram, Türk kültür ekolojisi içerisinde birçok farklı isimle anılmakta ve kutlanmaktadır. Nevruz, Türk dünyasının ortak kültürel değeri olması yönüyle önemli bir yere sahiptir. Türk dünyasında ortak inanmalarla, heyecanlarla yüzyıllardır Nevruz kültürü yaşatılmaktadır' ifadelerine yer verdi.

                Nevruz'un, Türk kültür ekolojisinin neredeyse tamamında Türk kültürüne özgü biçimde kutlandığını söyleyen Aksoy; 'Türk boyları sosyo-kültürel şartların geleneksel unsurları şekillendirdiği bir sistemde ekonomik uğraşların değişmesiyle oluşan yeni koşulların doğurduğu toplum yapısı, geleneksel inanç ve uygulamaları da güncelleyerek yeni kalıplara sokmuştur. Sosyal ve iktisadi yaşantının değişimiyle kadim inanç ve ritüeller işlevsel mahiyetini kaybetse de bir eğlence unsuru olarak toplumların kültürel genetiklerinde kodlanarak gelecek kuşaklara aktarılmaktadır. Bu bağlamda günümüz modern toplumu her ne kadar da geleneksel yaşam koşullarından uzaklaşsa da kültürel genetiği içerisinde kuvvetli şekilde yer etmiş inanç ve uygulamalar, bir eğlence veya toplumu aynı paydada birleştiren milli bir değer yaşatılmaya devam etmektedir' dedi.

Türk tarihindeki Nevruz'a dikkat çekti

                Türk tarihinde Nevruz ile ilgili çok sayıda pratik ve ritüele rastlandığını belirten Aksoy; 'Türklerin 12 hayvanlı Türk takvimi ve Selçuklu Sultanı Melih Şah'ın hazırlattığı Celali takviminin başlangıcı 21 Mart günüdür. Anadolu'da, Osmanlı ailesini çıkartmış olan Kayı Boyu'na mensup Karakeçili Aşireti mensuplarının 21 Mart gününde Ertuğrul Gazi'nin türbesi etrafında toplandıkları, burada şenlikler yaptıkları, at yarıştırdıkları, ciritle güreş müsabakaları düzenledikleri bilinmektedir. Bu yapılanların tamamı Nevruz gelenekleri içerisindedir. Osmanlı Devleti'nde Nizip bozgununa kadar savaş kararlarının ve başlangıcının Nevruz günü yapılması tarihi kaynaklarda rastladığımız başka bir bilgidir. Anadolu'da Nevruz'un diğer adıysa Yörük Bayramı'dır. Bugün halen Batı Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Türkmenistan, Kuzey ve Güney Azerbaycan'da Nevruz geleneklerinden bazıları olan atalarının mezarlarını ziyaret etmek, dualar okumak ve onlar için hayırlar yapmak biçimindeki gelenekler sürdürülmektedir' sözlerine yer verdi.

'Nevruz, Türk milletini temsil eder'

                Aksoy'un konuşmasının ardından törende bir konuşma da Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu yaptı. Tabakoğlu, konuşmasında tüm katılımcıların Nevruz Bayramı'nı kutlayarak; 'Kışın ağır şartlarında, beslenmenin zor olduğu, ayaz olduğu, her şeyin kuruduğu, öldüğü bir andan sonra bahar sıcaklıkla beraber tekrar gelir; çiçekler açar, herşey yeşillenir, bu bir bayramdır, bu bir müjdedir. '˜Bitti', '˜gitti', '˜artık yok' denilen Türk milletinin defalarca mücadelesinde her zaman küllerinden doğmayı bilmiştir. Nevruz aslında bu büyük Türk milletinin, kahraman milletin tekrar tekrar tarih sahnesine çıkışını da temsil eden güzel bir gündür. Üniversitemiz olarak Nevruz şenliklerinin canlandırılmasında bu özelliği özellikle vurgulamakta fayda vardır. Bu büyük millet her gittiği yerde tarih yazmış, şimdi tekrar o eski güzel günlerin muştusuyla ayağa kalkıyor. Öğrencilerimizi bu ruh ve inançla yetiştiriyoruz. Bize sadece Türkiye'nin, Edirne'nin ihtiyacı yok; bütün coğrafyalarda yaşayan Türkler'in, Müslümanlar'ın, kendini mazlum gören bütün insanların bize ihtiyacı var. Kendimizi iyi yetiştirmeliyiz, iyi hazırlamalıyız ve donanmalıyız ki o güzel geleceği hep beraber inşa edelim. Önümüzdeki yüzyıl inşallah Türk yüzyılı, bizim medeniyetimizin yüzyılı olsun' dedi.

Tabakoğlu öğrencilerle halay çekti

                Tabakoğlu, konuşmasının ardından rektör yardımcıları, dekanlar ve akademisyenlerle birlikte Nevruz ateşini yaktı. Nevruz Ateşi'nin yanmasıyla birlikte tören katılımcıları sırasıyla ateşin üzerinden atlayarak Nevruz Bayramı ritüellerinden ilkini gerçekleştirdiler. Prof. Dr. Tabakoğlu da Nevruz Ateşi'nden atlarken; Nevruz Bayramı'na katılan öğrenciler de Tabakoğlu'nu alkışlarla kutladılar. Nevruz Ateşi'nin yakılmasının ardından törende demir dövme, yumurta tokuşturma gibi Nevruz Bayramı'na özgü ritüeller gerçekleştirildi. Balkan Müzik ve Gösteri Sanatları Topluluğu'nun halk oyunları gösterisi sunduğu törende Tabakoğlu ve akademisyenler de Trakya'ya özgü 9/8'lik oyun havalarına eşlik ettiler. Nevruz halayına da katılan Tabakoğlu ve akademisyenler, öğrencilerle birlikte halay çektiler. Törenler, Türkistan pilavı, ayran ve tatlı ikramı ile sona erdi. 

Bakmadan Geçme