• Haberler
  • Edirne
  • Mürekkep ve kağıda olan aşkıyla 48 yıldır hat sanatını icra ediyor

Mürekkep ve kağıda olan aşkıyla 48 yıldır hat sanatını icra ediyor

67 yaşındaki emekli polis memuru Zafer Günal, lise öğreniminde ders olarak gördüğü hat sanatına olan merakı sayesinde işinin ustası oldu. 48 yıldır hat sanatıyla uğraşan Günal, Edirne'de Rumeli Kültür Sanat Akademisi Hüsn-ü Hat Atölyesinde usta öğretici olarak hat sanatını gelecek nesillere aktarmak için çalışıyor.

Mürekkep ve kağıda olan aşkıyla 48 yıldır hat sanatını icra ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

67 yaşındaki emekli polis memuru Zafer Günal 1974 yılında İmam Hatip Lisesi'nde okurken tanıştığı hat sanatına ilgisi olduğunu fark etti.
              Hobi olarak yaptığı hat sanatına emekli olduktan sonra daha fazla zaman ayırarak usta öğretici oldu. Hat sanatına olan ilgisini kağıda kaleme dökmek için uzun yıllarını veren Günal, emek verdiği sanatı gelecek nesillere aktarmak için Edirne'de Rumeli Kültür Sanat Akademisi Hüsn-ü Hat Atölyesinde usta öğretici olarak merak edenlere de eğitim veriyor.
              Saatler süren ince işçiliğin ardından kalemin mürekkebi kağıda bir nakış gibi işleniyor. Bazen saatler bazen günler süren ince işçiliğin ardından her noktasın ayrı bir detay olan eşsiz tablolar ortaya çıkıyor.

              Emeklilik hayatını hat sanatı ile uğraşarak değerlendiren Zafer Günal, kursta yetiştirdiği öğrencilerle birlikte hat sanatının gelecek nesillere aktarılmasında da gayret ediyor.

 “Kalem güzeli kitabı Günal’a yıllarca hocalık yaptı”
              Polis memuru olarak görev yaptığı dönemde de hat sanatı ile uğraşan Zafer Günal, meslek hayatının verdiği stresi boş zamanlarında ortaya çıkardığı sayısız eserle atmayı başardı. 2006 yılında emekli olan Günal, zamanının çoğunu kamış kalem ve is mürekkebi ile geçiriyor.

Hat sanatına başladığı yıllarda ders alabileceği hattat ustası bulmakta zorlanan Günal, hat sanatının en ünlü ustası Haşim Bağdadi’nin talebesinden ders alarak bugünlere geldi.

Memurluk yaptığı şehirlerde hat sanatı hocası bulamadığı için kitablardan öğrendikleri ile yıllarca kendini geliştiren Zafer Günal, "Hocasızlık çektim. polis oldum, Edirne'ye geldim. Edirne'de hoca yok. Siirt'e gittim, Siirt'te yok. Bu kültür bakanının Diyanet İşleri'nin bastırdığı Kalem güzeli diye Üç cilt bir kitap vardı. Geçen boş senelerde bütün hocam o oldu" dedi.

"Yazıdaki aşkı hissettiğinde bırakamıyorsun"

Hat sanatı ile uğraşırken hem sabrı hemde ruhunu dinlendirdiğini belirten Günal, "Hat sanatı saymakla bitmez tasavvuf yönü var. Ruhu dinlendirir. Sabrı öğretir. Edep yönü var. Hani vaktin nasıl geçtiğini anlayamıyorsun, hat sanatıyla uğraştığın zaman. Zaten o yazıdaki aşkı aldığın zaman bırakamıyorsun da" dedi.

Bugüne kadar birçok öğrenci yetiştirdiğini ve onların eserlerinden oluşan sergi açtığını aktaran Günal, özellikle gençlerin hat sanatına çok ilgi gösterdiğini ifade etti. Emeklilik hayatını hat sanatı ile geçirdiğini söyleyen Günal, gece rüyasında bile yazı yazdığını gördüğünü aktardı.

7 yıldan beri Hat Sanatı ile uğraşan Mehmet Vedat Kuşoğlu, bu sanatla uğraşırken zamanın nasıl geçtiğini anlamadığını ve çok keyif aldığını söyledi.

 Barış Karapaça