Müftüden kurbanlık uyarısı

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından başlatılan 2018 yılı kurban bağış kampanyası kapsamında Saraçlar Caddesi'nde kurban bağış standı açan Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm, kurban şartlarına dikkat çekerek 'Kurbanın kellesinin, sakatatlarının ve herhangi bir organının kurban kesim ücreti olarak verilmesi caiz değildir. Asla kurban kesim ücreti olarak değerlendirilemez. Kurban kesene verilemez' dedi.

Müftüden kurbanlık uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından başlatılan 2018 yılı kurban bağış kampanyası kapsamında Saraçlar Caddesi'nde kurban bağış standı açtı. Stant açılışına Plevne Müftüsü Murat Boşnak da katıldı.

Stant açılışında 2018 yılı kurban bağışları ile ilgili açıklamalarda bulunan Üzüm, 2018 yılı Kurban kampanyasının hayırlı ve bereketli geçmesini dileyerek;'Edirne'mizde geçen yıl itibariyle 600'e yakın kurban bağışı aldık. Çok verimli ve bereketli bir çalışma oldu. Kurban bağışlarımız, Türkiye genelinde 200 bine yakındı. Diyanet İşleri Başkanlığı'mız, diğer sivil toplum kuruluşlarıyla beraber hem de vakfımız ile ortak bir organizasyon yaparak dünyaya en çok kurban bağışı yapan Türkiye Cumhuriyeti'mizin bir kurumu olarak çok büyük bir aşama kaydetti' ifadelerine yer verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliğinde düzenlenen 2018 yılı kurban bağışı kampanyasının erken başladığını açıklayan Üzüm; '20 Ağustos'a kadar bu kampanya devam edecek. Şimdiden vatandaşlarımız çok hassasiyet gösteriyorlar. Kampanyayı başlatmadan şimdiden bağışlar gelmeye başladı. Bütün dünya ülkelerinde Müslüman ya da gayrimüslim bütün insanlık, Türkiye'nin bu organizasyonundan haberdar oldu. Sadece Müslümanlara değil, kurban eti yiyemeyen gayrimüslim insanlara da kurbanlarımızı ulaştırıyoruz. Kurban, ilk 3 gün içerisinde kesiliyor ve aynı gün dağıtılıyor. Kurban bağışlarını ve iletişim bilgilerini alıyoruz. Kurban kesildiği andan itibaren de bilgilendiriyoruz' dedi.

'Dostluk eline vesile oluyor'

Kurban bağışlarının dağıtımının yurtiçi ve yurtdışında gerçekleştirildiğine dikkat çeken Üzüm; 'Kurban bağışları, Türkiye Cumhuriyeti devletimizin dostluk eli iletişiminin bir vesilesi oluyor. Kurban bağışları, devletimizin, bütün dünyaya ulaşımında önemli bir ibadet vasıtasıyla ilgisini gösteriyor. Bu ilgi, bir dünya ülkesi olan ülkemizin prestijine, itibarına çok olumlu katkılarda bulunuyor. Kurban vesilesiyle aslında giden ekipler, oradaki birtakım sıkıntıların da şahidi oluyorlar. Türkiye'den çözümüne nasıl katkıda bulunabileceğimizin, insanların dertleriyle nasıl ilgilenebileceğimizin bakış açısına vesile oluyorlar' sözlerine yer verdi.

Bağışlar her yıl artıyor

Kurban ibadetinin dünyada hem Müslümanların bir ve beraberliğini, hem de insanlığın ortak değerlerini ifade etmesi bakımından çok değerli bir ibadet olduğunu söyleyen Üzüm;'İnsanların sıkıntılarıyla, dertleriyle ilgilenmenin bir metodudur. Edirne'de vatandaşlarımız da her geçen yıl artan seviyede ilgi gösteriyorlar. Geçen yıl bağışlar 2'ye katlandı. Bu sene de çok fazla olacağı kanaatini taşıyoruz. Bugün Saraçlar Caddesi'nde standımızı açıyoruz. 30 Ağustos'ta 12.00'a kadar kurban bağışı alacağız. O ana kadar kurban bağışı yapmak isteyen kardeşlerimize biraz erken davranmalarını öneriyoruz. Çünkü belirli bir orandan sonra kesebileceğimiz kadar kurban alıyoruz. Kesemeyeceğimiz kurbanları alamıyoruz. Onları mutlaka 3 gün içerisinde kesip kardeşlerimize ulaştırmamız gerekiyor' dedi.

'Edirne'de kurban paylaşılıyor'

Edirne'de kurban kesen vatandaşların paylaşıma çok önem verdiğini söyleyen Üzüm; 'Edirne'de kurban paylaşılıyor. Biz, kurbanlarımızı aynı gün kesiyoruz ve hisse hisse dağıtıyoruz. Edirne'de 2 kurban kesenler, kurbanın bir tanesini yurtdışına vermek istiyor. Yurtdışı kurban fiyatı 625 TL, yurtiçi kurban fiyatı ise 850 TL'dir. Yurtdışında kesilen kurbanların tamamı ikram ediliyor. Yurtiçinde kesilen kurbanları ise 3'e ayırıyoruz. Bir tanesini fakirlere dağıtıyoruz. 3'te 1'ini komşulara ikram ediyoruz. 3'te 1'ini de kendi çocuklarımızla beraber tüketiyoruz. Kurbanı kesen fakir dahi olsa çok cömert. Kendilerinden çok başkalarını düşünüyorlar. Kurbanlarının en az yarısını ikram ediyorlar' ifadelerine yer verdi.

'Gayrimüslimlere de bağışlanabilir'

Kurban bağışının sadece Müslümanlara değil, gayrimüslimlere de yapılmasının caiz olduğunu açıklayan Üzüm; 'Onların da dertleriyle dertlenmemiz lazım. İnsanların gayrimüslim olmasına biz karışmayız. O, kendi tercihleridir. Ama insan olarak hepsi çok değerlidir. Onların derdi de bizim derdimizdir. Müslüman olarak bizim vazifemiz, sıkıntıda olan bütün insanların sıkıntılarıyla ilgilenmektir. Kurban ibadeti aslında insanların, kendi dışındaki bütün canlılara, özellikle ihtiyaç sahibi insanlara yardım elini uzatmaktır. Zekât da, sadaka da, kurban da böyledir. Vatandaşımız kurban ibadetini gerçekten çok önemsiyor. Kurbanını yurtiçi ve yurtdışına bağışlıyor' dedi.

Şartlara dikkat çekti

Kurbanların şartlarına da dikkat çeken Üzüm; 'Kurbanların şartlara uygun olması gerekiyor. Kurbanların özürlü olmaması, yürüyebilecek takatte sağlıklı olması gerekiyor. Kesilirken de kurbanların nezaketle, güzel bir şekilde kurban kesim yerine götürülüp hijyene uygun olarak kesilmesi gerekiyor. Kurbanın kellesinin, sakatatlarının ve herhangi bir organının kurban kesim ücreti olarak verilmesi caiz değildir. Bu, çok önemlidir. Böyle şeyler duyuyor ve üzülüyoruz. Buna çok dikkat edelim. Kurban derisi, kellesi ve diğer sakatatları tamamen fakirlere ikram edilmelidir. Asla kurban kesim ücreti olarak değerlendirilemez. Kurban kesene verilemez. Ücreti cebimizden vereceğiz' sözlerine yer verdi. 

Bakmadan Geçme