Müdürden Selimiye sırları

Trakya Üniversitesi Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı ile Turizm ve Otelcilik Programı öğrencilerinin çektiği ve Selimiye Camii'nin teferruatlarını gösteren 400 fotoğrafın arasından seçilen 70 fotoğrafın sergisindeki söyleşide konuşma yapan Sosyal Bilimler MYO Müdürü Dr. Mustafa Hatipler, Selimiye Camii'nin bilinmeyen sırlarını anlattı.

Müdürden Selimiye sırları
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Üniversitesi Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı'nın uygulama etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği Sultan Selim'de Teferruat fotoğraf sergisi ve söyleşisi ETSO Sergi Salonu'nda gerçekleştirildi. Sosyal Bilimler MYO Müdürü Dr. Mustafa Hatipler'in Selimiye Camii hakkındaki söyleşisi ile başlayan programa Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, ETSO Meclis Başkanı Mehmet Eren, Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, AK Parti Edirne İl Gençlik Kolları Başkanı Tarık Hatipler, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldılar. Dr. Hatipler, sergi ile ilgili gerçekleştirdiği söyleşide sergide çekilen fotoğrafların Selimiye Camii'nin bilinmeyen yönlerinin gösterildiğini belirterek; 'Bu fotoğrafların en büyük özelliği, şimdiye kadar çok fazla ilgi ve itibar görmemiş köşelerin, öğrencilerimiz tarafından didik didik aranarak, sorgulanarak fotoğraf karesine alınmış olmalarıdır. Selimiye Camii'nin bir ana kubbesi, en çok bilinen mihrabı genellikle fotoğrafların içinde yer alır. Ama sergide de göreceğiniz üzere bugün klasik ve çok beğenilen, görülen yerlerin dışında belki de daha önce hiç göze çarpmamış kapı kolları, köşe geçişlerinin fotoğraflarını göreceksiniz' ifadelerine yer verdi.
Selimiye Camii'nin Balkan Harbi'nde Kıyık tarafından gelen bir Bulgar topu ile kubbesinden hasar görerek gazi olduğunu söyleyen Hatipler; 'Bir yanıyla da özellikle Lozan görüşmelerinde Yunan heyetinin ısrarla Edirne'yi almak istemesi, Edirne'nin Yunan şehri olduğu taleplerine karşılık olarak da İngiliz heyetinin; '˜Evet, Edirne'yi size verelim. Edirne'nin Yunan şehri olduğunu iddia ediyorsunuz ama biz, size Edirne'yi verdiğimiz zaman bu Selimiye Camii'ni nereye koyacaksınız? Bunu yıkmanıza müsaade etmeyiz. Selimiye Camii burada olduğu müddetçe Edirne asla bir Yunan şehri olamaz.' dediği ve dolayısıyla da Edirne'nin bizim topraklarımızın içinde kalmasına sebep olmuş, kahramanlık özelliği olan bir camiyi 15 dakika içinde nasıl anlatabilirim, nasıl söyleyebilirim?' dedi.

Özgürlük Heykeli ile Selimiye Camii'ne dikkat çekti
Selimiye Camii'nin II. Selim tarafından 1569-1575 yıllarında Kıbrıs'ın fethinin hemen ardından yaptırıldığını hatırlatan Hatipler; 'Selimiye Camii toplam 22 bin metrekarelik bir alanda, bina yapısı olarak 2 bin 500 metrekarelik bir alanı kapsayan, iç mekan olarak da yaklaşık olarak bin 500 metrekarelik bir ibadet alanı olan bir alandan ibaret bir yapıdır. Selimiye Camii'nin 4 minaresi var. 4 minare, 3 metre 80 santimetre çapındadır. Bu rakam önemlidir. Çünkü caminin içinde ana kubbeyi üzerinde tutan 8 ayak da 3 metre 80 santimetre çapındadır. Bu minarelerin külah hariç yükseklikleri 71 metredir. Külahla beraber yükseklikleri 85 metredir. Birçok Amerikan filminde çıkan Hürriyet Heykeli var. Hürriyet Heykeli'nin yüksekliği 120 metredir. Selimiye Camii'nin minarelerinin külahla 85 metredir. Birisi 20'nci yüzyılda, bu teknoloji ile yapılıyor. Diğeri de bundan yaklaşık 400 yıl önce yapılan bir eserdir' sözlerine yer verdi.
Selimiye'nin rakam sembolleri
Selimiye Camii'nin ana kubbesinin yaklaşık olarak 43 metre yüksekliğinde olduğunu söyleyen Hatipler; 'Onun da çapı 31 metre 28 santimdir. Bunlar bilinenler. Selimiye Camii'nin ana kubbesinin ağırlığı 2 bin tondur. Ana kubbede bulunan kurşun ağırlığı 18 ton, ana kubbede bulunan kemerleri birbirine bağlayan kilit taşının ağırlığı 5 tondur. Selimiye Camii'nin Üç Şerefeli ve Eski Cami'den farklı olarak tek bir kubbesi vardır. Bu tek kubbe sembolik olarak Allah'ın varlığına ve birliğine işaret eder. Selimiye Camii'ndeki pencereler de 5 kademelidir ve İslam'ın 5 şartını simgeler. Bütün pencereleri de toplam 99 adettir ve Cenab-ı Hakkın 99 ismini temsil eder. Külliyesinde bulunan 32 kapısı, 32 farzı temsil eder. 3 yollu olan 2 minaresinde toplam 6 tane yol, imanın 6 şartını; toplam 4 minarede 3 şerefe var ve 3 şerefede de toplam 12 şerefe var. 12 şerefenin de camiyi yaptıran, adını veren II. Selim'e istinaden Osmanlı Devleti'ne 12'nci hükümdarı olması nedeniyle yapılmıştır' dedi.

'Selimiye'de hacı oldular'
Selimiye Camii'nin bilinenlerinin ardından bilinmeyenlerini de açıklayan Hatipler; 'Bir dönem Ortadoğu'daki karışıklıklardan dolayı Osmanlı döneminde hacca gitmek yasaklandığında, Balkanlar'dan hacca gitmek üzere gelen insanların büyük bir kısmı Edirne'de Selimiye Camii'nde hacı olmuştu. Kabe yerine neyin etrafında dönmüşlerdir? Müezzin mahfilinin etrafında dönmüşlerdir. Neden? Müezzin mahfilinin ölçüleri, Kabe-i Şerif'in ölçülerinin tam olarak yarısı kadardır ve ona benzer. Onun etrafında tavaf etmişlerdir' ifadelerine yer verdi.

'Kubbesi gökyüzünü temsil eder'
Selimiye Camii'nin en büyük görkeminin ana kubbesinde olduğunu söyleyen Hatipler; 'Selimiye Camii'nin ana kubbesi, tek kubbe olması itibariyle Allah'ın varlığını ve tek olmasını sembolize eder. Bu sembolizasyonu tamamlayan Kur'an-ı Kerim'de yer alan surelerimizden bir tanesi olan İhlas Suresi'nin '˜De ki o Allah birdir' suresi yazmaktadır. Ana kubbesini farklı kılan onun tek olması ya da üzerinde yazılı olan bu ayet değildir. Ana kubbe, bir çığlığı saklar.  O çığlığı duymak lazım. O çığlığı mutlaka arayın ve duyun. O çığlık, ana kubbenin tezyinatını yapan ve Osmanlı ve İslam hat sanatının büyük ustası Hattat Karahisari'nin de talebesi olan Hasan Çelebi'ye aittir. Hasan Çelebi, Selimiye Camii'nin ana kubbesinin tezyinatını yapmıştır. Cenab-ı Hak, Mülk suresinde göğün 7 katından bahseder. Eğer bunu anlamak ve görmek istiyorsanız Selimiye Camii'nin ana kubbesinin altına oturun, oradan Selimiye Camii'nin ana kubbesine 3-5 dakika bakın. Oval olan yapının 3-5 dakika içerisinde dümdüz bir tepsi şeklinde önümüze açılacağını göreceksiniz. Kubbeler aslında gökyüzünü temsil ederler. Gökyüzünün altında barışı, birlikteliği, kardeşliği temsil ederler. Selimiye Camii'nde bu temsil, olabilecek en üst düzeydedir' dedi.
Hasan Çelebi'nin çığlığı
Selimiye Camii'nin ana kubbesindeki çığlığı açıklayan Hatipler; 'Selimiye Camii'ni yapan Mimar Sinan, bütün mimarlardan farklı olarak bir sembol adamıdır. Selimiye Camii'ne bizim bildiğimiz ve bilmediğimiz onlarca, yüzlerce sembolü aralara sokuşturmuştur. Hattat Hasan Çelebi'nin eseri olan mihrap kısmında Fatiha Suresi vardır ve bir vav harfi vardır. Hasan Çelebi'nin yaptığı bu vav harfi, kendisinden sonra yaklaşık 150 yıl boyunca taklit edilmiştir. Vav harf; varlığı, vakfı, valideyi, bağlamayı, geçmişi geleceğe ve bugünü geleceğe bağlamayı, ana rahmindeki çocuğu sembolize eder. Vav harfinin yazıcısı olan Hasan Çelebi, Selimiye Camii'nin ana kubbesinin de tezyinatını yapan adamdır. Bu tür çalışmalar, sırt üstü tezgâh üzerine yatılarak çalışılır. Hasan Çelebi de bu tezyinatı bitirmek üzereyken, caminin zirvesinde yukarıdan gözüne bir kireç damlar. Yanındaki su kovasına can havliyle elini bandırır, gözündeki kireci bir an evvel çıkarmak ister. Fakat yanındaki su kovası da kireçlidir. Hasan Çelebi'nin iki gözü birden kör olur ve Çelebi bir çığlık atar. O çığlık, Selimiye Camii'nin ana kubbesinde saklıdır. Bu çığlığı duymaya bakın' sözlerine yer verdi.

'Temelinde mühr-ü Süleyman var'
Selimiye Camii'nin müezzin mahfilinin altında büyük bir çark-ı felek olduğunu söyleyen Hatipler; 'Bu ölümsüzlük sırrıdır. Bizde ölümsüzlük sırrı, çark-ı felek ile gösterilir. Bir de mühr-ü Süleyman ile gösterilir. Şimdi İsrail'in bayrak olarak kullandığı 6 köşeli yıldız, mühr-ü Süleyman'dır. O nereye konmuşsa eserin sonsuza kadar yaşasın duası anlamına gelir. Selimiye'de mühr-ü Süleyman nerede? Mimar Sinan'ı da büyük yapan budur, Selimiye'nin mühr-ü Süleyman'ı temellerindedir. Mimar Sinan, Selimiye Camii'nin temellerini bağlarken bir mühr-ü Süleyman olarak bağlamıştır. Niçin? Sonsuza kadar varlığı devam etsin diye' dedi.

70 fotoğraf sergilendi
Hatipler'in Selimiye Camii'nin bilinmeyenleri söyleşisinin ardından tören protokolü serginin açılışını gerçekleştirdi. Sergide Trakya Üniversitesi Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı ile Turizm ve Otelcilik Programı öğrencilerinin çektiği 400 fotoğraf arasından seçilen 70 fotoğraf sergilendi. Selimiye Camii'nin teferruatlarının gösterildiği fotoğraflar, katılımcılar tarafından beğeniyle incelenirken; fotoğrafları çeken öğrenciler de Selimiye Camii'nin teferruatlarıyla ilgili bilgiler verdiler. 

Bakmadan Geçme