MUCİZE BİTKİ SAFRAN'IN SOĞAN HASADI BAŞLADI

Edirne'de mucize bitki olarak adlandırılan ve gıda, kozmetik, ilaç ve gıda gibi alanlarda kullanılan safran bitkisinin soğan hasadı başladı.

MUCİZE BİTKİ SAFRAN'IN SOĞAN HASADI BAŞLADI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mucize bitki safranın soğan hasadı yapıldıktan 1 ay kadar sonra ise tekrardan toprakla buluşturulacak. Toprakla buluşturulan Safran bitkisinin soğanı sonrasında sulama işlemi yapılarak çiçeklenmesi bekleniyor.
                Zahmetli ve zor bir süreçten geçen safran bitkisinin ekim, kasım aylarında ise çiçek hasadı yapılıyor. Edirne'de safran üretiminin yaygınlaşmasına öncülük eden 73 yaşındaki Hasan Artan, 4 yıldır ekimini sürdürdüğü safran bitkisinin soğan hasadına başladı.
                'Sağlıklı ve güzel safranlar yetiştirdim'
               
Hasat edilen safran soğanlarının gelecek ay toprakla buluşturulacağını belirten Çiftçi Hasan Artan, 'Edirne'nin iklimine uyuyor mu, yetişiyor mu denemek amacıyla yaptım. Edirne'nin iklimine güzel bir şekilde uyum sağladı. Sağlıklı ve güzel safranlar yetiştirdim. Tam olarak 4 senedir yetiştirmeye devam ediyorum. Mucizevi olarak adlandırılıyor ve birçok alanda kullanılabiliyor. İlaç, kozmetik, gıda, boya gibi alanlarda kullanılıyor. Şu an ekim yaptığım alan 400 metrekarelik bir alandan oluşuyor. Tabi ki zahmetli bir iş.' Dedi.
                'Kilosu 60-70 bin lira'
               
Safran bitkisinin soğan hasadının yapıldığını bir ay kadar sonra tekrar toprakla buluşacağını belirten Hasan Artan, 'Az ile başlayıp yavaş yavaş ilerlemek gerekiyor. Böyle yaparsak daha uzun süreli oluyor. Bana göre çok zor bir iş değil ama kişiden kişiye değişebiliyor. İlk öncelikle soğanı hasat ettik.15 Ağustosa kadar ekilecek. Eylül ayında ektiklerimiz yeşermeye başlıyor.20 Ekim'den sonra çiçek açmaya başlıyor. Bir ay boyunca her gün çiçek açıyor. Bu çiçekler her gün tek tek toplanıyor ve kurutuluyor. Bir dönüm alandan 800 gram ya da 1 kilogram safran elde edebiliyoruz. Geçen sene kilosu 60-70 bin TL'den satılıyordu ama ben çok fazla üretip, satış yapmadım. İlaç kullanmadan yetiştirilirse organik olursa fiyatlarda değişiklik gösterebilir. Safran'ın yaygınlaşması için uğraşıyorum. Yalnız başıma çalıştığım için çok fazla alana ekim yapamıyorum ama ekim yapmak isteyenlere yardımcı olmaya çalışıyorum.' Şeklinde konuştu.
Kumru Öngün- Emir Can Güllü