Milli Konsept çağrısı

Türkiye Bilimler Akademisi Enerji Çalışma Grubu Başkanı ve KanadaAraştırma ve İnovasyon Bakanlığı Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer, Trakya Üniversitesi Rektörlüğü ve Temiz Enerji Grubu İşbirliği'nde düzenlenen '˜Üniversite Eğitiminde Yenilikçi Boyutlar ve Yönelimler' konferansında Türkiye'nin, Almanya konsepti olan '˜Endüstri 4.0'ın yerine kendi konseptini oluşturması gerektiğini söyledi. Dinçer, yerliliğin istihdamın artması konusunda önemli olmasına rağmen önceliğin milliliğe verilmesi gerektiğini ifade etti.

Milli Konsept çağrısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü ve Temiz Enerji Grubu İşbirliği'nde '˜Üniversite Eğitiminde Yenilikçi Boyutlar ve Yönelimler' konferansı düzenlendi. Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen konferansa; Türkiye Bilimler Akademisi Enerji Çalışma Grubu Başkanı, Ontario Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Waterloo Üniversitesi, Toronto Üniversitesi ve Carleton Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Dinçer'in konuşmacı olarak katıldı. Konferasın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun yaptı. Uzun, konuşmasında Prof. Dr. Dinçer'in enerji alanında dünyadaki birkaç önemli kişiden birisi olduğunu belirterek, konferansta üniversite eğitimi ve inovasyon konusuna değineceğini söyledi. Uzun, konferansta Dinçer'in 20 yıl sonraki perspektifi sunacağını ifade ederken; bu perspektifin ulaşılamaz olmadığını belirtti. Uzun, Hidrojen Çalışma Grubu ve Temiz Enerji Çalışma Grubu oluşturduklarını açıklayarak; ABD'de çalıştığı süreç içinde, 2000 yılında Nobel Ödülü'ne aday gösterilenUluslararası Hidrojen Enerjisi Birliği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Nejat Veziroğlu ile tanışma fırsatı bulduğunu ve Veziroğlu'nun eşinin Edirneli olduğunu ifade etti. Veziroğlu vasıtası ile birçok bilim insanı ile tanışma fırsatı bulduğunu açıklayan Uzun, 20-23 Haziran 2019 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi'nde 4. Uluslararası Hidrojen Enerjisi ve Teknolojileri Kongresi'nin organize edileceğini söyledi. Uzun'un konuşmasının ardından Prof. Dr. Dinçer'in özgeçmişi sunuldu. Özgeçmiş sunumunun ardından Prof. Dr. Dinçer, '˜Üniversite Eğitiminde Yenilikçi Boyutlar ve Yönelimler' konusunda sunumunu gerçekleştirdi. Dinçer, sunumunda eğitim ve inovasyonun boyutları ile inovasyon kültürünün oluşturulması konusunda açıklamalarda bulundu. Gelişmiş ülkeler için model olan araştırma, inovasyon ve ticarileştirme, teknolojiye ulaşma konularına değinen Dinçer, bir ülke için refahın nasıl olması gerektiğine dikkat çekti. İnovasyon odaklı ekonomi ve toplum hakkında açıklamalarda bulunan Dinçer, girişimcilikle ilgili örnekler verdi.

 Ekonomik bağımsızlık teknolojik kabiliyetle mümkün

 Dinçer, ekonomik bağımsızlık için teknolojik kabiliyetin önemine dikkat çekerek, teknolojik kabiliyeti olmayan ülkelerin ekonomik bağımsızlığının mümkün olmadığını belirtti. Eğitimin sadece bilgi paylaşımı ve aktarımı olmadığını ifade eden Dinçer, bazı eğitimcilerin eğitimi sadece bilgi paylaşımı olarak görmesi nedeniyle yarışı kaybettiklerini söyledi. Üniversitelerin foksiyonel olarak bilgi aktarımının ötesine geçmesi gerektiğini belirten Dinçer, üniversitelerin vizyon kazandırma, kritik düşündürme kabiliyetlerini kazandırma, yaratıcılığı oluşturma, işbirliğini oluşturabilecek mekanizmaları kurma, kültürel değerleri koruma, sosyal sorumluluk kazandırma, etik değerleri ön plana çıkarma, teknoloji odaklı olma, piyasanın ihtiyaçlarına cevap verme ve yenilikçi olmasının önemli olduğunun altını çizdi.

 Başarılı eğitimin sırrını açıkladı

 Eğitimin içinde matematik, bilim, mühendislik, iletişim, çevre, kültür, ekonomi, sosyal etkiler, toplum ve sürdürülebilirliğe kadar uzanan birçok doku bulunduğuna dikkat çeken Dinçer, bütün dokuların derslerde oluşturulması gerektiğini söyledi. Eğitimde son zamanlarda inovasyon ve girişimcilik yeteneklerinin ön plana çıktığını açıklayan Dinçer, üniversiteler içindeki pek çok programda bu konuda dersler verilmeye başlandığını söyledi. Başarılı bir eğitim için öğretim üyesinin istekli ve heyecanlı olması, öğrenci ile iletişime geçebilmesi ve öğrencinin teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen Dinçer, yetişmiş insan gücünün önemine dikkat çekti. Dinçer, ekonomide refahın oluşturulması için Türkiye'nin inovasyon ve yenilikçi bir sürece geçmesi gerektiğini açıkladı. İnovasyonun boyutlarında insanın tutkusunun, işbirliğinin, politikaları ve işlemleri hayata geçirebilecek mekanizmaları kurabilmesinin gereklilik olduğunu belirten Dinçer, Kanada'nın Ontario eyaletinden örnekler verdi.

 Türkiye'ye '˜Endüstri 4.0' çağrısı

 Dinçer, 2008 yılından bu yana Kanada'nın Araştırma ve İnovasyon Bakanlığı'nda görev yaptığını açıklayarak, Kanada'nın hedefinin inovasyon odaklı ekonomi ve toplum olduğunu söyledi. Kanada'nın inovasyon kulvarındageliştireceği teknolojilere önem verdiğini belirten Dinçer, Ontario eyaletinin en büyük kaynağının insanlar ve fikirleri olduğunu ifade etti. İnsanların fikirlerinin inovasyon ve teknolojiye dönüştürülmesinin çok önemli olduğunu belirten Dinçer, inovasyon kültürünün oluşması için ilkokuldan başlayarak kültürün kurulumunun oluşturacak sistematiğin oluşturulmasının gerektiğini söyledi. 2000'li yıllarla birlikte üretimde fark yaratacak aktörün inovasyon olduğunu söyleyen Dinçer, Türkiye'nin teknoloji ve inovasyonu çok hızlı bir şekilde oluşturması gerektiğini belirtti. '˜Endüstri 4.0' konusunda açıklamalarda bulunan Dinçer, Türkiye'nin her yerinde '˜Endüstri 4.0' dalgasının yayıldığını söyledi.  '˜Endüstri 4.0'ın Almanya'nın, kendi süreçlerini tanımlayarak geliştirdikleri bir konsept olduğunu açıklayan Dinçer, Japonya'nın ise kendi sürecini tanımlayarak '˜Toplum 5.0'ı geliştirdiğini ifade etti. Dinçer, Türkiye'nin bir başka ülkenin konseptini hayata geçirmesindense, kendi sürecini tanımalaması ve konseptini oluşturması gerektiğini söyledi.

 'Öncelik milliliğe verilmeli'

 Dinçer, konuşmasında '˜Millilik' ve '˜Yerlilik' kavramlarına da değindi. '˜iPhone'un ABD için milli bir ürün olmasına rağmen, yerli bir ürün olmadığını söyleyen Dinçer, ürünün ABD'de teknolojik olarak geliştirilmesine rağmen imalatının Çin'de yapıldığına dikkat çekti. Dinçer, '˜iPhone'un Çin için yerli bir ürün, ABD için milli bir ürün olduğunu söyledi. Teknolojinin çok önemli olduğunu söyleyen Dinçer, bunun yanı sıra milliliğin önemine dikkat çekerek; ABD'nin bir '˜iPhone'un yüksek satış rakamlarına rağmen üretimine sadece 12 Dolar ödediğini ifade etti. Yerliliğin ise istihdamın artması konusunda önemli olduğunu belirten Dinçer, önceliğin ise milliliğe verilmesi gerektiğini söyledi. 

Bakmadan Geçme