Meriç nehri yatakları taşkın riskine karşı temizleniyor

Meriç Nehri Islahı ve Sedde Tahkimatı kapsamında 12,5 kilometrelik yatak temizliği ve sedde güçlendirmesi gerçekleştirilmesine başlandı, mevcut seddeler ise yükseltiliyor.

Meriç nehri yatakları taşkın riskine karşı temizleniyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

                Edirne’de Meriç Nehri’nde olası taşkınlara yönelik ıslah çalışmaları yapılıyor. Nehrin şehir merkezinden geçen 12,5 kilometrelik yatağı temizleniyor. Seddeler güçlendirilip ve yükseltiliyor.

                Edirne Valiliği ve DSİ işbirliği ile birlikte Meriç ve Tunca Nehrinde olası taşkınları karşı ıslah çalışmaları başlatıldı.  Meriç nehrinde şehir merkezinden geçen 12,5 kilometrelik yatağı temizlenerek seddeler güçlendiriliyor.                Meriç Nehri'ndeki taşkın riskini azaltmak için önceki yıllarda yapılan Kanal Edirne'de de, taş tahkimatları, kanal üzerindeki 4 köprünün asfaltlaması, menfez imalatı ve 10 bin metrelik fore kazık imalatı gerçekleştirilmesi planlanıyor.

                Edirne’de NATO olarak anılan köprüden Mehmet Müezzinoğlu köprüsüne kadar olan 12,5 kilometrelik alanda yatak temizliği ve kuraklık nedeniyle oluşan adacıklar kaldırılıyor.

                Müezzinoğlu köprüsünden NATO köprüsü olarak nitelendirilen ve nehirlerin şehir merkezinden geçen 12,5 kilometrelik kısımlarında taban ve yüzey temizliğinin yapıldığını belirten Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, DSİ 11. Bölge Müdürlüğü tarafından nehirlerde taşkın riskine karşı yürütülen temizlik çalışmalarının hem kentin hem de can ve mal güvenliği açısından önemine değindi.

                Taşkın riskinde Kanal Edirne projesinin taşkın sularının tahliyesi noktasında önemli bir rol üstlendiğini aktaran Vali Kırbıyık şunları kaydetti; “Taşkın risklerine karşı nehirlerde taban ve yüzey temizliği çalışmalarına başladık. Bu kapsamda DSİ Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında hem Meriç hem de Tunca nehri taban temizliğine yönelik çalışmalar başlamış oldu.

Bu işin bir de Kanal Edirne boyutu var. Meriç nehrinden gelecek olan taşkın suları tahliyeyi sağlayacak olan ve DSİ Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıllarda tamamlanan yapay kanaldan bahsediyoruz. Bu kanal bizim açımızdan önemli. Taşkın riskinde Meriç nehrinin kapasitesinin yarısı kadar da Kanal Edirne’den tahliye imkânı oluşuyor. Taşkın riskini önemli ölçüde bertaraf etmemize destek sağlıyor.  Kanal temizliği ve düzenleme çalışmaları Meriç, Tunca ve Kanal Edirne’de devam ediyor. Bu temizlik çalışmaları ilimiz açısından, ilimizin güvenliği, can ve mal güvenliği açısından çok önemli.”

                Yatak temizliği sırasında ortaya çıkan kumlarda yine taşkın koruma seddelerinin güçlendirilmesinde kullanılıyor.

                Bunun yanı sıra koruma seddelerinin bazı yerleri taş kaplanacak.

EBRU YILDIZ GÜNENÇ