Meriç'in Sigortası Kanal Edirne Projesi

Edirne'de taşkınlarla gündeme gelen Meriç ve Tunca Nehirlerini 'baypas' ederek riski azaltmak amacıyla yapılan Kanal Edirne, sigorta görevini yerine getiriyor.

Meriç'in Sigortası Kanal Edirne Projesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

DSİ tarafından 2015'te başlatılan Kanal Edirne Projesi, nehrin Arda Nehri ile birleştiği noktada meydana gelebilecek 2 bin 562 metreküp/saniye debinin 1789 metreküp/saniyelik kısmının, nehrin ana yatağından ve 773 metreküp/saniyelik kısmının da Kanal Edirne'den geçirilmesi ve taşkının bertaraf edilmesi amaçlanarak hayata geçirilmişti.
              Meriç Nehri'nin bir kolu gibi akacak şekilde tasarlanan kanal 7 bin 800 metre uzunluğunda. Meriç Nehri'nin belli seviyeye yükselmesi sonrası kanala geçen sular, kentin Arda, Meriç ve Tunca'dan sonra taşkınlarda en çok zarar gören Karaağaç Mahallesi girişinden akan bir başka nehir gibi oldu.
              2015 yılının Ağustos ayında yapımına başlanan Kanal Edirne projesinin kâbusları bitirecek bir proje olarak hayata geçti. Edirne’ye yapılan en büyük yatırımlardan, projelerden birisi olan Kanal Edirne Projesi bir diğer adıyla geliştirilen tahliye ve direnaj köprüsü olarak tasarlandı.
              Son yılların en yüksek debisi 2015 yılında kaydedildi. O yıl 31 yılın en yüksek debisi olarak ifade edilen 2 bin 149 metreküp/saniyelik debi sonucu taşkın oluşmuştu. Artışa bağlı yaşanan taşkında, Yunanistan ve Karaağaç Mahallesi'ne giden yollar kapanmış, askeri araçlarla taşınan vatandaşların şehir merkeziyle bağlantısı kesilmiş ve acil durumlarda askeri helikopterler devreye girmişti. Bunun sonucunda Kanal Edirne projesinin yapımına başlanmıştı.
              2015 yılından bu yana yaşana hiçbir taşkında ev ve iş yerleri zarar görmedi. Amaç özellikle 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç mahallesinde vatandaşların rahat nefes almasını sağlamaktı ve bu taşkınlarında önüne geçti. Bu durum vatandaşlardan da büyük takdir gördü. Barış Karapaça