MERİÇ-ERGENE HAVZASI'NDA TAŞKIN RİSKİ SON BULACAK

Edirne'de Meriç-Ergene Havzası Taşkın Risk Yönetim Planının Hazırlanması İçin Teknik Yardım Projesi Havza Açılış toplantısı kentteki bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirildi. 36 ay sürecek projenin bütçesinin Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) 2'inci dönem kapsamında desteklendiği ve bütçesinin 2 milyon 751 bin avro olduğu aktarıldı.

MERİÇ-ERGENE HAVZASI'NDA TAŞKIN RİSKİ SON BULACAK
TAKİP ET Google News ile Takip Et

                Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünün Sözleşme Makamı olduğu ve Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Meriç-Ergene Havzası Taşkın Risk Yönetim Planının Hazırlanması İçin Teknik Yardım Projesi Havza Açılış toplantısı gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'de taşkınların azaltılması ve yönetilmesi amacıyla hazırlanan proje kapsamında taşkın tehlike haritaları ve taşkın risk hazırlandığı belirtildi. Bu hazırlıklar ile birlikte taşkın esnasında ve sonrasında iyileştirme veya müdahale etme gibi çalışmaların planlanmasının yapılacağı aktarıldı.

Geçtiğimiz yıllarda sık sık taşkınlarla gündeme gelen Meriç-Ergene Havzası'nda taşkınların önlenmesi amacıyla hazırlanan projenin süresinin 36 ay olduğunu ifade edildi. Proje kapsamında sırasıyla Meriç-Ergene Havzası taşkın risk ön değerlendirilmesi, Meriç-Ergene Havzası taşkın tehlike haritalarının hazırlanması, taşkın risk yönetimi planlamalarının hazırlanması, stratejik çevresel etki raporunun hazırlanması, mevcut taşkın uyarı sisteminin taşkın tahmin ve erken uyarı sistemiyle değiştirilmesi hedefleniyor. Projenin Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) 2'inci dönem kapsamında desteklendiği ve bütçesinin 2 milyon 751 bin avro olduğu aktarıldı.

Programda sırasıyla Proje Direktörü Rifat Ünal Sayman, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen, Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık konuşma yaptı. Proje Direktörü Rifat Ünal yaptığı konuşmada bölge için projenin önemine değindi. Suyun hayatın her aşamasında ve teknolojik gelişmelerde yer yüzünün en büyük zenginliği olduğunu ifade eden Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen , su kaynaklarının sınırlı olduğunu ve suya olan ihtiyacın ülkelerin gelişmelerine paralel olarak değiştiğini belirtti. Temiz su kaynaklarının her dakika azaldığını söyleyen Dikmen, küresel iklim değişikliği nedeniyle su kaynaklarının olumsuz etkilendiğine değindi.

'insan faktörü ile iklimin değişme süreci başlamıştır'

Kuraklık şartlarının ve aşırı yağışların sonucunda meydana gelen taşkınların insanlara önemli ölçüde zarar verdiğini dikkat çeken Dikmen, 'İklim değişikliği tüm dünyanın gündeminde olan çevre ve kalkınma sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya tarihinde ilk kez iklimdeki doğal değişikliğin dışında insan faktörü ile iklimin değişme süreci başlamıştır. Dünyanın tarihine baktığımızda bu değişim öyle hızlı oldu ki, doğal kaynaklarımız bu hıza yetişemedi. Çevresel tüm sistemler alarm vermeye başladı. En temel sorunumuz ise iklim değişikliğine sebep olan sera gazının salımını durdursak bile bu etkilerin önümüzdeki günlerde şiddetlenerek ilerleyen günlerde de görülmesi beklenmektedir' şeklinde konuştu.

Türkiye'de 1975 yılından bugüne değerlendirme yapıldığında 2 bin 600'ün üzerinde taşkının meydana geldiği bilgisini veren Dikmen,  bu taşkınlarda 900'den fazla vatandaşın hayatını kaybettiğini ve  4 milyar dolardan fazla da maddi zararın meydana geldiğini söyledi. Meriç - Ergene Havzası Taşkın Risk Yönetim Planının Hazırlanması için çalışmalara başlandığını dile getiren Dikmen, 3 yıl boyunca çalışmalar devam edeceğini kaydetti.

'Projenin bütçesi 2 milyon 751 bin Euro'

Projeyi t 2025'in Mart ayında tamamlamayı hedeflediklerini belirten Dikmen, 'Projenin bütçesi 2 milyon 751 bin Euro'dur. Meriç - Ergene Havzası Türkiye - Bulgaristan - Yunanistan içerisinde kalan sınır aşan bir havzadır. Havza toplamda 52 bin 600 kilometre/kare alana sahiptir. Havza'da yaşanan taşkınlar nedeniyle projenin önemi hepimiz tarafından bilinmektedir. Havza'da yer alan Bulgaristan ve Yunanistan'ın bütüncül bir anlayışla projeye dahil olması önem arz etmektedir. Böylece Meriç - Ergene Havzası projesinin İPA projesi olarak çalışılması oldukça isabetli olmuştur. Proje kapsamında taşkın taşkın riski ön değerlendirmesi, taşkın tehlike haritaları, taşkın risk haritaları, risklerin asgari seviyeye indirilmesi için tedbirler programının yer aldığı taşkın yönetim planı hazırlanacaktır. Bunlara ilave olarak Meriç - Ergene taşkın tahmini ve uyarı sistemi de kurulacaktır.' İfadelerine yer verdi.

'Bu çalışmayı ortaya koyan paydaşlara da ayrı ayrı teşekkür ediyorum'

Bölgemizde geçtiğimiz yıl da taşkınlar ve can kayıpları yaşandığını söyleyen Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, 'Edirne geçtiğimiz dönemlerde taşkınlara maruz kalmış bir coğrafya bulunuyor. Kanal Edirne kent için önemli bir proje olmuş. Edirne merkez açısından riski mümkün olduğunca en aza indirmişiz. Tüm risk ortadan kalktı mı? Bu riskin hala kalkmadığını hepimiz biliyoruz. Yine ilimiz genelinde Meriç'i takip ettiğimizde riskin olduğunu görüyoruz. Bu çerçevede taşkınların oluşturduğu etkilere de bakmak lazım. Proje Meriç ve Ergene havzasına ışık tutacak ve bizim risklerimizin bertaraf edilmesi noktasında tüm uygulayıcı kurumlara, valiliklere, belediyelere diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devlet su işlerine, tüm paydaşlara yol haritası sunacak bir çalışma olacağını ümit ediyoruz. Aslında Meriç için şunu da diyebiliriz, üç ülke bir nehir olarak da değerlendirebiliriz. Gerek Yunanistan gerek Bulgaristan gerek Türkiye'yi ilgilendiren bir nehirden bahsediyoruz. Bu nehrin sunduğu imkânlar ve oluşturdukları riskleri de hep birlikte planlamamız gerekiyor. Burada bölgesel anlamda uluslararası alandaki iş birliğinde son derece önemli olduğunu görüyoruz. Katkı sunanların bu anlamda müteşekkir olduğumuzu ifade etmek isterim. Projenin ilimiz ve bölgemiz için son derece kıymetli olduğunu değerlendiriyorum. Bu çalışmayı ortaya koyan paydaşlara da ayrı ayrı teşekkür ediyorum' dedi. Barış Karapaça