• Haberler
  • Edirne
  • Mahmudiye Kışlası Kültür ve Sanat Kompleksi Oluyor

Mahmudiye Kışlası Kültür ve Sanat Kompleksi Oluyor

Milli Saraylar Başkanlığı, Edirne'de bulunan tarihi Mahmudiye Kışlası'nı yeniden işlevlendirmek üzere çalışmalar başlattı.

Mahmudiye Kışlası Kültür ve Sanat Kompleksi Oluyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Külliye konseptinde ele alınan projeyle yapı; müze, kütüphane ve Milli Saraylar Araştırma Merkezi’nin birimi olarak hizmet verecek.

Bir dönem Osmanlı ordusuna ev sahipliği yapan, Cumhuriyet döneminde ise cezaevi olarak kullanılan Mahmudiye Kışlası, uzun yılların yıpratıcı etkisine maruz kaldı. Edirne Sarayı sınırları içinde yer alan yapı, şimdilerde özgün mimarisi korunarak restore ediliyor.

Çalışmaları Adalet Bakanlığı’yla ortaklaşa yürüttüklerini belirten Milli Saraylar Başkanı Yasin Yıldız, “Sınır hattına yakın bu alan, uzun süre cezaevi olarak hizmet verdi. Adalet Bakanlığımızla koordineli şekilde çalışarak tahliye sürecini tamamladık. Cezaevi daha uygun bir alana taşındıktan sonra restorasyon sürecini başlattık. Binada modern sergileme teknikleri kullanılacak. Ayrıca Milli Saraylar’a bağlı Trakya, Balkanlar ve Orta Avrupa’ya uzanacak bir araştırma merkezi burada açılacak. Edirne’nin kültürel geçmişine ışık tutacak geniş kapsamlı bir kütüphane de projeye dahil. Bunun yanında, sanat ve kültürel etkinlikler için salonlar, Balkan sanatçılarının da eserlerini sergileyebileceği geçici sergi alanları planlandı.” dedi.

Tarihsel olarak önemli bir yere sahip olan Mahmudiye Kışlası, II. Mahmud döneminde yeni ordunun eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için inşa edilmişti. Binlerce dönümlük alanda kurulu yapı, sonrasında askeri eğitim kurumu ve uzun süre ceza infaz kurumu olarak faaliyet gösterdi. Yerel halkın “Yanık Kışla” olarak tanımladığı tarihi alan, projeyle birlikte 25 bin metrekare kapalı alana ve 80 dönüm bahçeye sahip çağdaş bir kültür merkezine dönüşecek.

Alanla ilgili geniş çaplı çalışmalar yürüttüklerini aktaran Yıldız, “Edirne Sarayı içinde yer alan bahçeler çok özel bir yapıya sahip. Uzmanlarımız, Dolmabahçe ve Gülhane gibi tarihi bahçelerin konumlarını tespit etti. Bölgede dönemin bitkilerinin yeniden canlandırılmasından, toprak altındaki eski su yollarının ortaya çıkarılmasına kadar birçok alanda detaylı analizler yapıldı. Projemizde dört temel adım bulunuyor: Saray kalıntılarının ihyası, Mahmudiye yapısında modern müzecilik faaliyetleri, doğal yaşam alanının kurulması ve tarihi bahçelerin yeniden hayata geçirilmesi. Tüm bu aşamalar tamamlandığında, bu alan sadece Edirne için değil, Türkiye ve dünya kültür mirası adına da önemli bir kazanım olacak.” diye konuştu. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar

Bakmadan Geçme