• Haberler
  • Edirne
  • Lise öğrencileri Mehmet Akif Ersoy'un anısına program düzenledi

Lise öğrencileri Mehmet Akif Ersoy'un anısına program düzenledi

Edirne'de, İstiklal Marşı'nın Kabulünün 103. yılı ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü kapsamında program düzenlendi.

Lise öğrencileri Mehmet Akif Ersoy'un anısına program düzenledi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de, İstiklal Marşı'nın Kabulünün 103. yılı ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü kapsamında program düzenlendi.

Edirne'de Sosyal Bilimler Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan program Halk Eğitim Merkezi çok amaçlı salonda gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, konuşmalar, yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödül verilmesi ve gösterilerle devam etti.

Edirne Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Metin Çermaoğlu günün anlam ve önemi belirten konuşmasında, Mehmet Akif Ersoy'un hayatından örnekler verip istiklal Marşı'nı yazdığı dönemi anlatarak bu günün kahraman Türk ordusuna ithaf ettiği, milli duyguların en güzel şekilde ifade edildiği milli marşın kabul günü olduğunu belirtti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde alkışlarla ve gözyaşlarıyla dinlenen Mehmet Akif Ersoy'un Türk ordusuna ithaf etmesinin 103. Yılı olduğunu söyleyen Çermaoğlu, “Kurtuluş Savaşı'nın başladığı yıllardı. Cephedeki askerlerimizi coşturacak, onların morallerini yükseltip, milli duygularını güçlendirecek bir milli marşın hazırlanması düşüncesi Genel Kurmay Başkanı İsmet İnönü tarafından ortaya atıldı. Zamanın milli eğitim bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver, ulusal marşı Mehmet Akif Ersoy'un yazmasını istiyordu. Oysa Mehmet Akif ucunda para ödülü olduğu için yarışmaya katılmamıştı. Milli marş niteliği taşıyan bir şiirin bulunamaması üzerine dostları devreye sokularak Mehmet Akif ikna edilmeye çalışıldı. Sonunda para ödülünün kaldırıldığı konusunda güvence verilince Mehmet Akif marşı yazmayı kabul etti.” Dedi.

Yaşadığı dünyanın farkında bir başka şairin zor bulunacağını dile getiren Çermaoğlu, “Türk şiirinde bu kadar kendi kendisi olabilen, yüksek ahlak sahibi, mütevazı ve ilkeli, entelektüel kapasitesi son derece yüksek, yaşadığı dünyanın farkında bir başka şair zor bulunurdu. Akif aynı zamanda bir milli mücadele kahramanıdır. Milli mücadeleye katılmak için Ankara'ya gelir, yüreğindeki iman ve umudu cami kürsüsünden, eşraf ziyaretlerine kadar sohbet, vaaz, davet, gözyaşı ve şiirle haykırır. Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazmak nasip etmesin diyen Akif'i ve İstiklalimizi borçlu olduğumuz aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum, ruhları şad olsun.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından ilk ve ortaokullar arası İstiklal Marşı okuma, ortaöğretim okulları arası ise kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

Program İlkokullar arası İstiklal Marşı okuma yarışmasında birinci olan Yüksel Yeşil İlkokulu öğrencisi Zehra Sare Sorak'ın İstiklal Marşı'nı okuması ile devam ederek Sorak’ın marşı ezbere okuması sırasında duygu dolu anlar yaşandı.

Edirne Valiliği öncülüğünde ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde hazırlanan program Edirne Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin “Türk'ün Özü, Akif'in Sözü” isimli ses ve müzik gösteriminin ardından son buldu. Kumru Öngün

 

KUMRU ÖNGÜN