Lavanta Uzunköprü'de tutmadı
Edirne İl Genel Meclisi, Haziran ayı toplantılarının üçüncüsünde Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu'nun lavanta ekimi hakkındaki raporu dikkat çekti. Raporda İl Özel İdaresi Uzunköprü Kaymakamlığı tarafından yurtdışından temin edilen ve ekimi gerçekleştirilen 800 bin adet lavanta kaleminin yüzde 30 köklenme oranı ile 240 bin adet fide elde edildiği açıklanarak, hazırlanan projelerin uygun görülmediği belirtildi.
Edirne İl Genel Meclisi, Haziran ayı toplantılarının üçüncüsünü Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş'in başkanlığında gerçekleştirdi. Yoklama ve tutanak özetlerinin okunması ile başlayan toplantıda Edirne Valisi Günay Özdemir tarafından gönderilen bir talep dilekçesi ve 2 gündem maddesi görüşüldü.
Özdemir,gönderdiği talep dilekçesinde; Maliye Bakanlığı'nın sosyal tesislere ilişkin tebliğinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, Edirne İl Özel İdaresi'nin 2018 yılı konaklama ücretlerinin tebliğ hükümleri çerçevesinde değerlendirilerek karara bağlanmasını istedi. Özdemir'in talebi, Meclis tarafından oy birliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edildi. Özdemir'in talebinin ardından toplantıda Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu'nun lavanta ekimi hakkındaki raporu okundu. Komisyon Başkanı Erdinç Can tarafından okunan raporda, İl Özel İdaresi Uzunköprü Kaymakamlığı tarafından alternatif ürünler kapsamında ekimi gerçekleştirilen lavanta tarlasına dikkat çekildi. Can, raporda komisyon tarafından gerçekleştirilen araştırma ve incelemeleri açıklayarak; 'Lavanta Yetiştiriciliği Projesi ile Uzunköprü ilçesi genelinde 2 çiftçiye 50 dekar lavanta tarlası; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Uzunköprü İlçe Müdürlüğü ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde 10 dekar alanda demonstrasyon parseli oluşturulması amacıyla fide temini düşünülmekteydi. Yalnız fide temin aşamasında yapılan araştırmalarda lavanta fidesinin dışa bağımlı olması, yeterli miktarda ve kalitede bulunamaması, iç pazardan temin edilememesi, iklim şartlarının fide ekimi için riskli olması sebebiyle aynı bütçeye bağlı kalmak kaydıyla ve daha fazla kişiye hitap etmek amacıyla lavanta kalemi (çubuk) temini yoluna gidilmiştir. Temin edilen lavanta kalemleri köklendirilerek bölgeye adaptasyon kabiliyetinin ölçülmesi, hastalık ve zararlarının belirlenmesi ve üretilen fidelerle daha fazla kişiye hitap edilmesi düşünülmüştür' ifadelerine yer verdi.
2 lavanta bahçesi kuruldu
Yurtdışından 800 bin adet lavanta kaleminin temin edildiğini açıklayan Can; '550 bin adet üretim parsellerine ve 250 bin adet Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü demonstrasyon parseline dikimi yapılarak köklendirilmesi çalışması yapılmıştır. Üretim parsellerinin bakım ve mücadele işlemleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Uzunköprü İlçe Müdürlüğü ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nce kontrolleri yapılmıştır. Projenin uygulanması halinde köklendirilmesi yapılan lavanta kalemleri 800 bin adet yüzde 30 köklenme oranı ile 240 bin adet fide elde edilerek 2 kişiye 20 dekarlık toplam 40 dekar lavanta bahçesi kurulmuştur. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nce ise 15 dekar üretim ve demonstrasyon parseli kurulmuştur. Gelen talepler doğrultusunda projenin devamı niteliğinde Edirne İl Özel İdaresi'ne ve Trakya Kalkınma Ajansı'na projeler hazırlanmış olup uygun görülmemiştir' dedi.
Arısız kovanların sonucu açıklandı
Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu'nun lavanta ekimi hakkındaki raporunun okunmasının ardından toplantıda Araştırma ve İnceleme Komisyonu'nun arısız kovan dağıtımı projesi hakkındaki raporu okundu. Komisyon Başkanı Enver Erkan tarafından okunan raporda, İl Genel Meclisi'nin 2015 Aralık ayında Uzunköprü Arıcılar Derneği'ne arısız kocan dağıtımının İl Özel İdaresi katkılarıyla gerçekleştiğini belirterek; kovanlarla ilgili komisyon tarafından yapılan araştırma ve incelemeleri açıkladı.
Arısız kovanlar kazandırdı
Erkan, 2015 yılında müracaat edilen projeyi İl Özel İdaresi'nin gerçekleştirdiğini söyleyerek; '6 Ocak 2016 tarihli arısız kovan dağıtımı projesi kararında görüldüğü gibi 825 kovan dağıtılmıştır. Proje tutarı 97 bin 350 TL olup, İl Özel İdare katkısı 68 bin 145 TL'dir. Kovanların denetiminin yapıldığını dernek başkanı ifade etmektedir. İzlediğimiz kadarıyla eski arıcıların daha verimli oldukları, yenilerin ise zorlandıkları görülmektedir. Halk Eğitim Merkezi'nden aldıkları kurslarda uygulama eksik olduğundan pratik yapma, deneyim kazanma zaman alacaktır. Deneyimin verimliliğe katkısı olmakla birlikte yılın iklim koşulları arı ırklarının ıslah edilmesi de verimlilikte büyük rol oynamaktadır. Örneğin; yıllara göre bölgemizde ortalama 1 kovandan 20 kilogram bal elde edilmektedir. Dağıttığımız kovanlardan ortalama 16 bin kilogram bal elde edilmiştir. Ekonomik değeri ise ortalama 320 bin TL'dir. Arısı ile beraber 200 bin TL'ye mal olan projenin bir yılda ne kadar kârlı olduğu görülmektedir. Gelişmiş ülkelerde arı ırklarının ıslah çalışmaları ana arı ve arı üretim laboratuvarları bulunmaktadır. Bu tür üretim merkezleri kurulduğunda flora zengini olan ilimizin daha da fazla bal üreterek ekonomimize büyük katkılar sağlaması mümkün görülmektedir' sözlerine yer verdi. Erkan'ın rapor sunumunun ardından toplantı sona erdi.