Lalapaşa üreticisi destek bekliyor
Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı ve İl Genel Meclisi Üyesi Secaattin Uyur, 2018 yılı Lalapaşa ilçesindeki köylerdeki buğday ve kanola üreticisinin sorunlarına dikkat çekti. Uyur, 2018 yılının üretici için zor geçeceğini söyleyerek 'Herkesin elinden geldiği kadar bu bölgedeki insanlara yardımcı olmasını bekliyorum' dedi.
Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı ve İl Genel Meclisi Üyesi Secaattin Uyur, 2018 yılı Lalapaşa ilçesindeki köylerdeki buğday ve kanola üreticisinin sorunları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Uyur, açıklamalarında bölgedeki kuraklığa dikkat çekerek üreticinin zor bir yıl geçirdiğini söyledi. Uyur, 2018 yılı Ocak ve Mart ayları arasındaki yağışların üreticiyi sevindirdiğini belirterek; 'Fakat Nisan ayında kesilen yağışlar Mayıs ayını takiben aşağı yukarı Haziran'ın başına kadar büyük bir kuraklığı beraberinde getirdi. Bilindiği üzere bölgemiz, ilimizin en zayıf ve en kıraç bölgesidir. Sarıdanışment, Süleymandanışment, Ömeroba köylerinde biçilemeyecek durumda olan buğdaylarımız var. Hatta bunların bazılarını çayır biçme makineleriyle toplayıp balya yaptılar ki bu yıl balya sıkıntısı da büyük bir sıkıntı olacak' ifadelerine yer verdi. Hacılar, Uzunbayır, Saksağan, Hüseyinpınar, Donbay, Çakma ve Tuğlalık köylerindeki2018 yılı verimliliğinde yüzde 40 ile 70 civarında düşüş olduğuna dikkat çeken Uyur; 'Donbay Köyü'nden bir arkadaşımız '˜Erkenci' dediğimiz bir çeşidi hasat etmiş ve 267 kilo verim almış. Geçen yıl aynı yerde 500 kilo olan buğday bu yıl yüzde 50 düşüş yaşamış' dedi.
'Kış uzun geçecek'
Hafta başında bölgedeki yağmur ve fırtınanın mahsule zarar verdiğini söyleyen Uyur; 'Demirköy ve Hamzabeyli arasındaki kanolalarda yüzde 40 ile 80 arasında hasar mevcut. Aynı gün Vaysal ve Kalkansöğüt'te de dolu yağışı vardı. Bugün de duyduk ki Vaysal köyünde ceviz büyüklüğünde buz yağmış. Bunlar, mahsule gerçekten çok hasar veren durumlar. Sonuç olarak bu yıl zor bir yıl. Kışın uzun geçeceğini tahmin ediyoruz. Allah herkesin yardımcısı olsun' sözlerine yer verdi.
'Herkes elini vicdanına koysun'
Uyur, üreticinin mahsul verimliliğinin düşmemesi için afet olmamasını dilerken; 'Bölgemiz kıraç, meralarımız çok olduğundan hayvancılık çok fazla. Duyduğumuz kadarıyla biçme fiyatından başka tarlanın sap bedeli 6 litre mazota kadar çıkmış. Herkes elini vicdanına koysun. Balkan'daki arkadaşlara, Edirne bölgesindeki arkadaşlarımızın yardımcı olmalarını bekliyorum. Bu insanlar zaten verimden bir darbe yedi. Bir de hayvan yemi ve saptan 6 litreye kadar mazot parası alınması pek etik değil. Herkesin elinden geldiği kadar bu bölgedeki insanlara yardımcı olmasını bekliyorum' dedi.