Kuyumcu esnafı Cömert'ten sahte altın uyarısı

Vatandaşların tercih ettiği yatırımların başında gelen altının sahtesi ve gerçeğini bir bakışta anlamanın zor olduğunu belirten Edirne Kuyumcu Esnafı Rahmi Cömert, altın alacak vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Kuyumcu esnafı Cömert'ten sahte altın uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Altın fiyatlarındaki dalgalanma ile birlikte sahtecilik de artmaya başladı. Gerçek altın ve sahte altını ayırt etmek neredeyse imkansız hal alıyor. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması için kuyumcular tarafından ciddi uyarılar yapılıyor.

Vatandaşlar altın alırken nelere dikkat etmeli sorularına açıklık getiren Edirne Kuyumcu Esnafı Rahmi Cömert, “Gerçek altın üzerinde 916 yazar, altının gerçek olup olmadığı sesinden anlaşılabilir, bu noktada da olumsuz olursa bunun analizini yaparız. Altının sesi tok olur. Tok ses üzerinden de gerçek veya sahte altını ayırma şansınız olur.” Dedi.

Bir takım altın testi yöntemleri olduğunu ifade eden Cömert, “Mıknatıs yönetimi, mihenk taşına sürtme ve ayar suyu testi ile altın kesme testleri kuyumcular tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Mıknatıs gerçek altını çekmez ancak içinde başka materyaller varsa çeker, mihenk taşına sürtme yönteminde altın taş üzerinde sarı rengini bırakır ve ayar suyu ile temizlenmeye çalışıldığında sarı renk kaybolmaz.” Şeklinde konuştu.

Güvenilir kuyumculardan altın alınması gerektiğinin altını çizen Cömert, “ Vatandaşlar altın alırken güvendiği yerden alışveriş yapmalı. Herkesin bir kuyumcusu olmalı, her yerden altın alınmaz. Ufak yerlerde sıkıntı yaşanmaz ama yine de vatandaşlar güvendiği kuyumculardan altın almalıdır.” İfadelerine yer verdi.

Sahte altını vatandaşların ayırt etmesinin zor olduğunu söyleyen Cömert, “Bize gelen her ürünü kontrol etmeden almıyoruz. Ama artık sahte altınları çok iyi yapıyorlar ve neredeyse gerçeğinden ayırt edilemiyor.  Kırk yıllık kuyumcuyum ama bazen bizim yanıldığımızda oluyor. Vatandaşlar bu konuda çok dikkatli olmalı.  Bize gelen ürünlerin hepsi aynı firmalardan gelen ürünlerdir. Bizim burada derneğimiz var ürün orada kontrol edilir daha sonra esnafa dağıtılır.” Dedi.  

Cömert, vatandaşların altın alırken bazı önemli noktalara dikkat etmesi gerektiğini belirterek altının içinde ayarı, patenti ve TSE Belgesi olması gerektiğini söyledi.

Cömert, vatandaşları internet üzerinden ucuz altın satın almamaları konusunda uyardı.  İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin çoğu zaman güvenilir olmadığını dile getiren Cömert, internetten alınan altının gram ve ayar konusunda mağduriyet yaşanabilir. Vatandaşlar bilmedikleri yerlerden altın almamalı ve birbirleriyle alışveriş yapmamalı. Vatandaşın gerçek altın ile sahte altını ayırt etmesi çok zor bu yüzden altın alırken çok dikkatli olmaları gerekiyor. Güvendikleri kuyumcuya giderek oradan gönül rahatlığıyla altın alabilirler.” Şeklinde konuştu.

Cömert, altın aldıktan sonra sertifikası, altının ayarı, gramı ve fiyatı yazılarak müşteriye teslim edildiğini aktardı.  Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN