Kuruyan gölet, suyla kavuştu

Edirne'de kuruyan Keramettin köyü göleti, yaz aylarındaki yoğun kuraklık sonrasında yağışlarla su dolmaya başladı.

Kuruyan gölet, suyla kavuştu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Süloğlu İlçesine bağlı 3 köye hayat veren Keramettin Köyü göletinden binlerce dekarlık arazide sulu tarım yapılıyor.

Göletin kuruması nedeni ile bölgedeki üreticiler yüzde 50’ye varan verim kayıpları yaşamıştı.

Göletin suyu çekilmiş, dip çamuru ortaya çıkmıştı. Kuraklık nedeni ile gölet kurumuştu. Ancak son yağışlarla suyla kavuştu.

Kuruyan gölet su dolmaya başladı.  218 bin metreküp su tutma kapasitesine sahip gölet, 3 köyün tarım arazisine bereket veriyor. Su seviyesi artınca üreticinin de yeni sezondan umudu arttı.

Yaz aylarında su seviyesi yüzde 5’e kadar düşen göletin doluluk oranı son yağışların etkisi ile yüzde 25’e kadar yükseldi. Doluluk oranının artması ile üreticinin yüzü güldü.

Sulama göletin hayat verdiği bölgede daha çok mısır ve ayçiçeği ekimi yapılıyor.

Keramettin Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı ve Muhtar Erdoğan Uzun, yağışların bu yıl güzel gittiğini ve üreticiyi mutlu ettiğini belirtti.

Kötü bir sene geçirdiklerini söyleyen Uzun, “Ama bu yıl farklı yağışlar oldu. Göletimiz aşağı yukarı yüzde 25 seviyesine yükseldi. Su geldi göletimize. Şu an gölet 500 metreküp seviyesinde. İnşallah yağışlar devam ederse ki edecek hava şartlarına baktığımız zaman bu sene çok rahat bir yıl geçireceğiz. Çiftçi daha bol sulama yapıp mahsullerini alacak inşallah yani. Bu kadar kuraklık yaşamadık. Mahsullerimiz kurudu. Perişan olduk yani bu yıl. Hakikaten de çok kötü bir yıl geçti. Ama dip sava temizlettik. Bu yıl öyle bir kötü bir sene yaşadık. Bu göletten 4 bin 500 dönüm yer sulanıyor. Gölet olmasa öncelikle bölgede hayvancılık biter.” Şeklinde konuştu.  Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN