Kurtuluş kahramanları artık Edirneli

Edirne Belediyesi, Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 97'nci yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlediği 25 Kasım Resepsiyonu'nda Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu meclisinde Edirne milletvekili olarak görev yapan Kazım Karabekir ve İsmet İnönü'ye hemşerilik beratı verildi. Kazım Karabekir adına kızı Timsal Karabekir'e ve İsmet İnönü adına torunu Ayşe Gülsün Bilgehan'a takdim edilen hemşerilik beratları ile iki kurtuluş kahramanlarının anısı için anlamlı bir adım atıldı.

Kurtuluş kahramanları artık Edirneli
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Belediyesi, Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 97'nci yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlediği 25 Kasım Resepsiyonu'nu gerçekleştirdi. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) konferans salonunda gerçekleştirilen resepsiyona Edirne Valisi Ekrem Canalp ve eşi Ayten Canalp, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Dündar Şahin Güngör, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve eşi Esra Gürkan, Baro Başkanı Av. Alper Pınar, siyasi parti başkanları, oda ve borsa başkanları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldılar.

Gürkan çifti, davetlileri kapıda karşılarken; resepsiyon Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Gürkan resepsiyonun açılış konuşmasını yaptı. Gürkan, konuşmasında Kurtuluş Savaşı'nın iki kahramanı İsmet İnönü ve Kazım Karabekir adına ailelerinin temsilcilerine hemşehrilik beratının takdim edileceğini açıklarken; 'Bu akşam aramızda çok değerli 2 aile var. İnönü ailesinin değerli temsilcisi, evladı Ayşe Gülsün Bilgehan ve Karabekir ailesinin çok değerli temsilcisi, evladı Timsal Karabekir resepsiyonumuza hoş geldiniz, şeref verdiniz.  Bugün Edirne'mizin, Osmanlı'ya 92 yıl başkentlik yapmış olmanın gururunu taşıyan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin serhat şehri, sınır şehri olmanın haklı övüncünü yaşayan Edirne'mizin kurtuluşunun 97'nci yılı. Kurtuluş bayramımız kutlu olsun. 97 yıl önce bugün yani 25 Kasım 1922'de Edirne son kez, sonsuza kadar kurtulurken, tüm insanların ortak bir dileği vardı. Ortak bir hedef, beklentisi vardı. Özgür ve bağımsız bir ülkede, özgür ve bağımsız vatandaşlar olarak yaşamak. Cumhuriyet'in bize kazandırdığı en büyük nimetlerden, en büyük kazanımlarından biri budur. Mustafa Kemal Atatürk ve birlikte Cumhuriyet'i kurdukları İnönüler, Karabekirler bize öyle bir Cumhuriyet armağan ettiler ki 781 bin kilometredeki her vatandaş aynıydı, eşitti, denkti. Cumhuriyet'in sunduğu o fırsat eşitliği ile çalışan, azmeden, mücadele eden herkes her yere gelebilirdi' ifadelerine yer verdi.

Kendisinin de Edirne'nin İpsala İlçesi'nde bir çiftçi ailenin çocuğu olarak doğduğunu söyleyen Gürkan, 'Recep Gürkan, çalışıyor, çabalıyor, Cumhuriyet'in verdiği imkânlarla okuyor, okutuluyor ve bir gün geliyor, o Cumhuriyet'in kurulduğu TBMM'de, Kurtuluş Savaşı kahramanı, garp cephesi komutanı, İnönü zaferlerinin muzaffer komutanı, İnönü'nün torunu Ayşe Gülsün Bilgehan ile TBMM'de aynı sıraları paylaşıyor. İşte bu Cumhuriyet'in verdiği değer. O yüzden biz Cumhuriyet'e çok şey borçluyuz' dedi.

'Emperyalistlere derslerini verdik'

Gürkan, Türk milletinin, 101 yıl önce ülkesini işgal eden emperyalistlere dersini verdiğini söylerken; 'Ama durdular mı? Hayır. Ülkemiz üzerindeki planlar bitti mi? Hayır. Türk olmak zordur. Çünkü Türk oldunuz mu bütün dünyaya karşı savaşırsınız. Bütün dünya da sizin karşınızdadır. Ancak Türk olmamak daha da zordur. Çünkü bir Türk'e karşı savaşmak zorunda kalırsınız. Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Kazım Karabekir ve Cumhuriyet'imizin bütün kurucuları, istiklal savaşı kahramanlarımızın bizlere emanet olarak bıraktığı bu devleti, bu ülkeyi daha da ileri taşıyacağız. Bundan hiç şüphemiz yok. Onların bize emaneti bu güzel, şanlı ülkeyi bayrağımızı gönderden bir saniye bile indirmeden ilelebet payidar kılacağız. Bu bizim hem geçmişe bir borcumuz hem de geleceğe bir sözümüzdür' sözlerine yer verdi.

Edirne'den 5 milletvekili

Kazım Karabekir ve İsmet İnönü'ye hemşehrilik beratı verilmesinin nedenlerini de açıklayan Gürkan, 'Yıl 1920, savaşın başlamasına neredeyse ramak kaldı. Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkar. Bildiğimiz kongreleri yapmaya başlar, tabi ki hakkında çeşitli kararlar, fetvalar çıkarılır. Ve Erzurum'a gider. Erzurum'a giderken de bir taraftan şark cephesi kumandanı tarafından tutuklanacağını düşünmektedir. Nihayetinde Şark Cephesi Kumandanı Kazım Karabekir Paşa, Mustafa Kemal Paşa'yı karşılar. Yanında kendisine tahsis edilmiş olan otomobili de vardır. Der ki; '˜Paşam, ordum ve ben her şeyimiz ile emrinizdeyiz.' O gün, henüz başlamamış olan Kurtuluş Savaşı'nın direnme noktasıdır; büyük, dev bir adımdır. Cumhuriyet'imizi kuranlar o gün tarihi bir karar verirler, '˜Biz bu savaşı sadece kendimiz değil, bütün milletle beraber yapmalıyız.' O yüzden biz de burada yeni, bağımsız bir meclis kurarız. Ve 23 Nisan 1920'de ülkemizin kurucu meclisinin açılacağı müjdesi duyurulur. Yurdun dört bir tarafından milletvekilleri belirlenir. 23 Nisan 1920'de Edirne'den de 5 milletvekili belirlenir. Biri Mehmet Şeref Aykut, biri Faik Kaltakkıran, 3 tane de Edirneli olmayan isim vardır; Kazım Karabekir Paşa, İsmet İnönü Paşa, Yıldırım Orduları Komutanı Cafer Tayyar Eğilmez'dir' dedi.

'Eğilmez'in yakınlarına ulaşamadık'

Gürkan, Cafer Tayyar Eğilmez'in yakınlarına ulaşılamadığını açıklarken; 'Maalesef Cafer Tayyar Eğilmez'in yakınlarına ulaşamadık. Meclis toplanmadan önce Mustafa Kemal Paşa İnönü ve Karabekir paşa derki, '˜Paşalar, Edirne çok uzak. Ankara yurdun ortasında. Sizi daha yakın bir ilden milletvekili adayı gösterelim.' Hem İnönü, hem de Karabekir Paşa Mustafa Kemal'e şu cevabı verirler, '˜Paşam, Edirne kurtulmadan, vatan kurtuldu demeyiz' derler. İşte Edirne'nin, şanlı Edirne'nin, Başkent Edirne'nin işgalden kurtuluşunun 97'nci yıldönümünde o yüzden ilk milletvekillerimiz olan ve '˜Edirne kurtulmadan vatan kurtulmaz diyen' bu iki kahramana huzurlarınızda saygıyla eğiliyorum' ifadelerine yer verdi.

Hemşerilik beratları verildi

Gürkan'ın konuşmasının ardından Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, Karabekir ve İnönü'ye hemşerilik beratı verilmesinin kabul edildiğini belirten Meclis kararlarını okudu. Meclis kararlarının ardından Gürkan, Kazım Karabekir adına kızı Timsal Karabekir'e ve İsmet İnönü adına torunu Ayşe Gülsün Bilgehan'a hemşerilik beratlarını takdim etti. Takdimin ardından konuşma yapan Timsal Karabekir, çok heyecanlı olduğunu söylerken; 'Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları gerçekten de bir mucize gerçekleştirmişler. Kazım Karabekir, Edirne savunmasında Şükrü Paşa'nın kurmayı, fakat Edirne düştüğü zaman Bulgarlara esir düşüyor. Müzesine mutlaka gelin. Duvarında kendi sözünü göreceksiniz; '˜Hür öl ama esir yaşama' Değerli başkanıma çok teşekkür ederim' dedi. Bilgehan ise Edirne'ye 2 yıl önce Gürkan'ın davetlisi olarak geldiğini hatırlatırken; 'Atatürk'ün Edirne'ye gelişi adına düzenlenen etkinliklere katılmak üzere geldim. Edirne'ye geldiğim de söyle demiştim; '˜Atatürk'ün Edirne'ye geldiği gün zaman durmuş, Atatürk Edirne'de hala yaşamaya devam ediyor.' İnönü ailesi olarak bu beratı almaktan onur duyuyorum' sözlerine yer verdi. Konuşmaların ardından davete katılan protokol tarafından 97'nci yıl pastasını kesti. Resepsiyon, Atatürk'ün sevdiği şarkılar konseri ile sona erdi. 

Bakmadan Geçme