Külliye mutfağı müze oluyor
5'inci Uluslararası Üniversite Müzeleri Platformu Kongresi, Sultan II. Bayezid Külliyesi'nde düzenlendi. Kongrede konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Külliyenin mutfak kısmının müzeye dönüştürüleceğini söyledi.
Uluslararası Üniversite Müzeleri Platformu'nun düzenlediği 5'inci Uluslararası Üniversite Müzeleri Kongresi Sultan II. Bayezid Külliyesi'nde düzenlendi.Kongrede konuşma yapan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne'nin keşfettikçe zenginleşen, büyük bir hazine olduğunu belirtirken, Bu hazinenin küçük bir parçası olan II. Bayezid Külliyesi'nin camisiyle, şifahanesiyle, mutfağıyla, fırınıyla, eğitim kurumuyla, hamamıyla çok yönlü ve özel bir miras olduğunu ifade etti. Tabakoğlu, bu mirası en iyi şekilde anlayıp gelecek nesillere aktarmanın vazifeleri olduğunu söyledi.
Mutfak müzesi yapılacak
Külliyenin, bir yıkıntı halindeyken, geçtiğimiz yıl vefat eden, Edirne'nin önemli isimlerinden Dr. Ratip Kazancıgil'in çabalarıyla bu günlere geldiğini ifade eden Tabakoğlu 'O halden onarılan, sonradan bir müze haline gelen; 21'inci yılını geçen 23 Nisan'da kutladığımız bir sağlık müzesinden bahsediyoruz. Şu anda ziyaretçi sayıları, hafta sonları 4 bin, 5 bin olan, bizim medeniyetimizi en güzel anlatan; 1488 tarihiyle biz neydik, neler yapıyorduk anlatan muhteşem bir esere dönüştü.İnsanlar sadece okumakla anlamazlar. Özellikle beş duyuyu kullanmak isterler. Öyle olunca çok daha kalıcı olur. Görecek, dokunacak, koklayacak oradaki atmosferi. Duyacak orada söylenen müzikleri. Ve tadacak. İşte tatma kısmını da burada inşallah, mutfak kısmını canlandırarak bir müze haline getirmek istiyoruz. Sağlık müzesine girdiğinizde ilk gördüğünüz mutfak. Beslenme sağlığın en önemli parçası. O yüzden çok önem verilmiş Osmanlıda beslenmeye. Çok ayrı bir kültürü varmış. Bunu tekrar bir hazine bulucu gibi çıkartıp göstermek, anlatmak istiyoruz yeni nesillere' dedi.
Üniversite müzeleri kurulmasını sağlıyoruz
Uluslararası Üniversite Müzeleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Fethiye Erbay, birliğin amacının üniversite müzelerinin gelişimine destek vermek olduğunu söyleyerek şunları kaydetti: 'Biz bunu tek başına yapmıyoruz. Pek çok müzeleri destekleyen yöneticilerimiz ve rektörlerimiz var. İyi ki varlar. Trakya Üniversitesi'nde ikinci kez buluşuyoruz. Trakya Üniversitesi başından beri bizi destekledi. Başta rektörümüz olmak üzere kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Aslında çok büyük bir iş yapıyoruz birlikte. Türkiye'nin ilk defa üniversite müzeleri arşivini oluşturuyoruz. İlk defa yayınlarla bunu bizden sonraki kuşaklara bırakacağız. Sırf yayın ve akademik araştırmayla kalmıyoruz; aynı zamanda üniversitelerde de pek çok müzenin kurulmasına destek veriyoruz. Bu sözü rektörümüze de verdik. İnşallah bir dahaki buluşmamız burada, müzemizin açılışında olur, hep birlikte açılışını kutlarız.'
Kongrede konuşan Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Engin Beksaç, müzelerin ulusların belleği, geçmişi, bugünü ve geleceğini olduğunu; aynı zamanda uluslararası kardeşliğin bir sembolü ve kültürlerin temeli olduğunu ifade etti. Beksaç 'Edirne'miz bir kültürler beşiği. Tarihsel kimliği binlerce yıl öteye giden, yeni müzeleriyle güç kazanan bir şehir. Sağ olsun sayın rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'nun da desteğiyle çok çok yeni çalışmalara sahne olan yeni atılımlar yapan ve bundan sonraki süreçlerle de yeni müzelere sahip olacak olan bir üniversitenin elemanı olmaktan duyduğum gururla hepinize hoş geldiniz demekten büyük bir kıvanç duyuyorum. Böyle çalışmaların ileriki yıllarda çok daha büyük dostluk köprülerine vesile olmasını temenni ediyorum' dedi.
Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Mustafa Hatipler, şehirlerin önemli olmasının nedeninin; insanların varlığıyla birlikte dünü bugüne, bugünü de yarına taşıyacak fonksiyonları üzerlerinde biriktirmiş olmaları olduğunu belirterek 'İnsanlık tarihi için bu kadar önemli olan şehirleri, şehir yapan en önemli özellik o şehirde var olan müzelerdir. Şehirleri köylerden, kasabalardan, mezralardan ayıran vasıf o kentteki müzelerin varlığıdır. Hele hele de bunu bir seviye daha yukarı çıkaralım, o müzelerin sahibi konumunda üniversiteler söz konusuysa artık o müzelerin toplumsal etkinliğini tarif etmek oldukça zordur. Bizim tabirimizle söyleyelim; tadından yenmez dediğimiz noktaya gelir' sözleriyle müzelerin, şehirler için önemini vurguladı.Konuşmaların ardından, Uluslararası Üniversite Müzeler Platformu tarafından yapılan çalışmalarda emeği geçenlere ödülleri vedildi. Trakya Üniversitesi adına Rektör Tabakoğlu, desteklerinden ötürü ödülü kabul etti.Külliye'nin mutfak kısmında oluşturulacak müzeye ilk parça olarak, Boğaziçi Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü'nden Dr. Mutlu Erbay tarafından yapılan yağlı boya tablo hediye edildi. Ardından, külliyenin aşevinde oluşturulan sanat sergisinin açılışı yapıldı. Davetliler sergilenen eserleri inceledi. Sergi hakkında bilgi veren Hatipler, serginin, kongreye binaen açıldığını belirterek, farklı üniversitelerden sanatçıların eserlerini sergilediklerini ifade etti