Kanola hava sıcaklıklarından dolayı erken olgunlaştı
Edirne'de hava sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi kanolanın erken olgunlaşmasına neden oldu. Uzmanlar, erken olgunlaşmadan dolayı verim kaybı değil artış yaşanmasının beklendiğini belirtti.
Kentte hava sıcaklığı mevsim normalleri üzerinde seyretti. Trakya’nın sarı altın çiçeği kanola sıcak havadan dolayı erken olgunlaştı.
Ayçiçeğine alternatif olarak ekimi özelikle Trakya'da her geçen yıl artan kanolanın birçok kullanım alanı bulunuyor.
Trakya çiftçileri, kanolanın erken olgunlaşmasından dolayı kaygı yaşasalar da uzmanlar verim kaybı oluşmayacağını belirtiyor.
Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, kanolanın bu yıl 20 gün erken çiçeklendiğini aktardı.
Kış aylarında havanın mevsim normalleri üzerinde seyrettiğini dile getiren Kaya, “Kış ayı biraz daraldı. Küresel ısınma nedeniyle mevsimler kaydı. Kışlık ekimler bir ay geç yapılmaya, yazlık ekimler ise bir ay erken yapılmaya başlandı. Bu yıl son 60-70 yılın en sıcak kış ayını yaşadık. Normalde uzun yıllar beklentileri sonucu nisan sonunda açması beklenen kanolalar aybaşında ve ortasında açmaya başladı, tarlalar sarıya boyandı.” Dedi.
Erken çiçeklenmenin verim kaybına yol açmayacağını aktaran Kaya, Kanolanın kış bitkisi olduğunu vurguladı.
Kanolanın çiçeklenme süresi ne kadar uzun olursa o kadar faydalı olduğunu belirten Kaya, “Kanola açısından önemli olan çiçeklerdeki döllenme. Çiçeklenme süresi ne kadar uzun olursa o kadar faydalı oluyor. Kanoladan şu an tüm doğa faydalanıyor. Arılar buradan nektar topluyor. Eğer sıcaklıklar fazla olursa çiçeklenme süresi düşecek. Verim açısından tarladaki bitki sayısı, bitkideki dane sayısı ve danenin ağırlığı önemli. Aşırı sıcak söz konusu olursa dane suyunu çabuk kaybedebilir ve yağ oranı düşük cılız daneler ortaya çıkar. Geçen sene ayçiçeğinde bunu yaşadık. Kuraklık ve sıcak nedeniyle buğdayda verim düşüklüğü yaşadık.” Şeklinde konuştu. Fahrettin Baydar