'Kitap Kulübü' söyleşileri devam ediyor

Edirne Merkez Yüksel Yeşil İlkokulu Sınıf Öğretmeni Mesut Omca moderatörlüğünde yapılan 'Kitap Kulübü' sınıf velilerin katılımıyla oluşan ikinci söyleşisini gerçekleştirdi.

'Kitap Kulübü' söyleşileri devam ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Yüksel Yeşil İlkokulu Sınıf Öğretmeni Mesut Omca tarafından kurulan “Kitap kulübü” sınıf velilerinin katılımıyla ikinci söyleşisini gerçekleştirdi. Söyleşide yazar Özgür Bolat’ın "Beni Ödülle Cezalandırma" adlı kitabı incelendi ve Nobel Edebiyat Ödüllü İngiliz romancı ve şair William Golding'in 1954 yılında yazdığı alegorik romanından aynı adla sinemaya uyarlanan " Sineklerin Tanrısı" adlı filmi yorumlandı. Etkinliğe Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Suriye Altıay katıldı.

Çocuklarda istenilen davranışlar geliştirebilmek için ebeveynlerde, öğretmenlerde ve yetişkin diğer insanlarda bir farkındalık ve gelişme çabası olması gerektiği düşüncesiyle hareket eden katılımcılarca “iç motivasyonun” bireyin gelişiminde çok önemli olduğu ve “ödül” gibi dış kontrol odaklı etkenlerin bireyde iç motivasyonu zayıflatarak öğrenme, gelişme sürecine ket vurduğu konuşuldu.

 “Ödül aslında bir cezadır” Örneğin; Çocuklara  ödev yapma konusunda yardımcı olmak için “Ödevini yaparsan bilgisayarla oynayabilirsin“ denildiğinde ödevi “araç”, bilgisayarla oynamayı “amaç” haline getirerek ödeve karşı negatif anlam yüklendiği ve amaç, araç karmaşasına yol açıldığı; aslında çocuğa ödül gibi gözüken bilgisayarla oynamanın ise bir ceza unsuru olarak ortaya çıktığı konuşuldu. Toplantıda, ödevini yapmazsan bilgisayarla oynayamazsın anlamı doğduğunun altı çizildi.

Öğrenmede en önemli etkenin iç motivasyonu geliştirmek olduğu ve ailelerin ödül yerine çocukta iç motivasyonu geliştirecek çalışmalar yapmaları gerektiği, yine bunu yapabilmek için kitapta anlatılan PİDE ( perspektif, ihtiyaç, duygu,emek) yöntemi açıklandı. Ödülün zararlarıyla ilgili yapılan bilimsel çalışmalardan örnekler veridi. İzlenen filmin insan davranışları hakkında çok önemli bilgiler verdiği üzerinde tartışıldı.

Etkinlikte gerçekleşen söyleşide Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Suriye Altıay kendi yaşantısından da örnekler vererek kitap ve film incelemesine katkıda bulundu. Ayrıca çocuk sağlığı ile ilgili olarak velilerin sorduğu soruları yanıtladı.  Ayrıca toplantıda özellikle kış mevsiminin gelmesiyle de birlikte hastalıklara önlem olarak çocuk sağlığında yapılabilecek uygulamalar hakkında bilgilendirildi.  Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN