• Haberler
  • Edirne
  • 'Kışın Soğuklarına Karşı Tasarruf İpuçları'

'Kışın Soğuklarına Karşı Tasarruf İpuçları'

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte kombi kullanıcıları, ısınma maliyetlerini azaltmanın yollarını araştırıyor. Edirneli Tesisatçı Kerem Aydınlı, tasarruflu kullanımın önemine vurgu yaparak, kombi ile ısınanlar için pratik öneriler sundu.

'Kışın Soğuklarına Karşı Tasarruf İpuçları'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kombi bakımı ve petek temizliğinin düzenli olarak yapılması, cihazın verimliliğini artırarak enerji tasarrufuna katkı sağlıyor.

Edirneli Tesisatçı Kerem Aydınlı, termostatif vanaların kullanılmasının önemine değinerek, vanaların sıcaklık kontrolünde etkili olduğunu belirtti.

Evden kısa süreli çıkarken kombiyi düşük ayarda çalıştırmanın, enerji tüketimini azalttığını ve faturaları hafiflettiğini aktaran Aydınlı, ayrıca binalara yalıtım yapılmasının ve yoğuşmalı kombi kullanılmasının da önemine değiniyor. Aydınlı, basit önlemlerin, doğal gaz tüketimini düşürerek tasarruf sağlamaya yardımcı olduğunu aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın doğalgaz kullanımında vatandaşlara sağlanacak destekleri hatırlatan Aydınlı, bu destekle birlikte tasarrufun daha etkili hale gelebileceğini belirtiyor. Ancak kış mevsimine girmeden önce yapılacak düzenlemelerin, faturalardaki yükü azaltmanın en etkili yolu olduğunu vurguluyor.

Vatandaşları tasarruflu kullanım konusunda bilinçlendiren Aydınlı, bu önerilerin uygulanmasıyla birlikte hem ekonomik hem de çevresel anlamda avantaj sağlanabileceğini ifade ediyor."

Tasarruflu kullanım ve faturaların düşürülmesi için tavsiyelerde bulunan Edirneli Tesisatçı Kerem Aydınlı, kombilerin kapat-aç yapılmasının daha fazla doğalgaz yaktığına dikkat çekti.

Kombinin belli derecelerle gün boyu açık kalmadı gerektiğini belirten Aydınlı, Kapatıp açmaların daha çok doğalgaz yakacağını vurguladı.

"Faturalarda yüzde 20 düşüş olur"

Periyodik bakımlarının aksatılmaması gerektiğine dikkat çeken Aydınlı, "Kombinin bakımı her yıl yapılmalı, petekler de 2 yılda bir temizletilmeli. Odaların balkon kapılarında ve camlarında, sıcaklık kaybını önleyecek sünger ve benzeri yalıtım malzemesi kullanmak da bir nebze olsa katkı sağlayacaktır. Bunlara dikkat edildiği takdirde tasarruf edilmiş olur ve faturalar da yüzde 20 düşer. Belirtilen noktalara dikkat edilmesi halinde o yüklü miktarda gelen faturalar tarihe karışacaktır" dedi.

Kombide veya tesisatta su kaçağı olması durumunda kombiye su doldururken, su basıncını 1.5 bardan fazla basılmaması gerektiğini aktaran Aydınlı,  "Bundan daha fazlası, kombi devreye girdiğinde suyun daha fazla genleşmesine neden olur. Bu durum genleşme tankının diyaframına zarar verebilir ve emniyet ventilinden fuzuli su boşaltmasına neden olur. Kombiye su doldururken su basıncının 1.0 bardan az olması, kombi devreye girdiğinde eşanjörde aşırı ısınmaya veya tesisatta hava kabarcıklarına neden olabilir. Tesisatta hava kabarcıklarının oluşması pompada kavitasyona, yani pompa pervanelerinin kırılmasına neden olur. Kombiden suyu tahliye etmek için 3 bar emniyet ventilinin açılmaması gerekir. Çünkü 3 bar emniyet ventili, güvenlik amaçlıdır. Sistemdeki suyun basıncı artması halinde kombiyi korumak için bir önlemdir. Kullanımda tüketici tarafından açılmaması gerekir" ifadelerine yer verdi.

Radyatörlerin önünü ya da üzerini kapatacak dekoratif uygulamalardan kaçınılması gerektiğini söyleyen Aydınlı,  "Kalorifer peteklerini çamaşır kurutmak için kullanmayın. Üzeri çamaşırla kaplı petekler, yeterince ısıtma yapmadığı gibi enerji harcamasını da artırır. Ayrıca ortamdaki nem dengesini bozduğu için sağlık açısından problemlere yol açabilir" dedi.  Ali Can Zeray

ALİ CAN ZERAY

Bakmadan Geçme