Kış ortasında bahar havası! Ağaçlar çiçek açtı

Edirne'nin Havsa ilçesinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bazı ağaçlar 'yalancı bahara' aldanarak, çiçek açtı.

Kış ortasında bahar havası! Ağaçlar çiçek açtı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ocak ayına rağmen yaşanan bahar havası dolayısıyla Edirne’nin Havsa ilçesine bağlı Arpaç köyünde badem ağaçları tomurcuk vermeye başladı. Hava sıcaklığının 15 dereceye kadar yükselmesinin ardından Havsa ilçesine bağlı Arpaç köyünde badem ağaçları yalancı bahara aldandı. Ağaçlar tomurcuk vererek yaprak açtı.

Arpaç köyünde üreticilik yapan Tunay Aslan, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı ağaçların tomurcuk açtığını aktardı.

Toprağın içine giremeyen suyun ağacın içinde kaldığını ifade eden Aslan, “Sıcaklıklar erken uyanmaya sebep oldu. Bu sene yüzde 70 ila 80 gibi bir verim kaybı olacak. Çünkü önümüzdeki günlerde soğuk havanın olacağı söyleniyor. Yoğun sıcaklar oluştu. Yani mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklar dediğimiz akşam 12-13 dereceleri gördük. Gündüzde 16-17 dereceleri gördük Ocak ayında, Aralık ayında. Yani bunlar iklim değişikliği demek.” Dedi.

Havaların sıcak olmasından dolayı ağaçların bu hale geldiğini ifade eden Aslan, badem ağaçlarında erken uyanmanın meydana geldiğini ifade etti. Edirne’de badem ağaçlarının her yıl Mart, Nisan aylarında çiçek açtığını hatırlatan Aslan, iklim şartlarının değiştiğinin altını çizdi.

Ağaçları ocak ayında tomruğa düzdüğüne değinen Aslan,“Yaprak çıkartmaya başladı. Yani aldanma sebeplerinden bir tanesi de erken açış olacak. Normalde açması gereken gerçekte Mart, Nisan ayıdır. Bizim Edirne ikliminde bu zamandır. Ama gördüğünüz gibi hem tomruk hem yaprak düzdüler. Artık bundan öte don yaşanacaktır. Bu kaçınılmaz. Zaten hava derecesi de düşmeye başladı. Durum bunu gösteriyor.” şeklinde açıklamada bulundu.

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN