'Kırmızı etiketli asansörler kullanılmamalı'

TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Edirne Şubesi tarafından, kırmızı etiket almış asansörlerin 60 gün içerisinde kusurlarının giderilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

'Kırmızı etiketli asansörler kullanılmamalı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Edirne Şubesi tarafından basın toplantısı gerçekleştirildi.

Odanın binasında yapılan toplantıda, tarafından 'Asansörlerde Güvenlik ve Periyodik Kontrol' konusunda açıklamalarda bulunuldu.

Toplantıya, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Edirne  Şubesi Başkan Vekili Prof. Dr. Yılmaz Çan, Yönetim Kurulu Sekreteri Birce Altay, Şube Yönetim Kurulu Üyesi Metin Özaydınlık, Şube Müdürü Gülru Topçu ve Şube Teknik Görevlisi Ramadan Korkmaz katıldı.

Oda Başkan Vekili Prof. Dr.  Yılmaz Çan, toplantıda odanın çalışma alanı ve görevleri hakkında bilgi verdi. Makine Mühendisleri Odası’nın Edirne'nin yanı sıra Kırklareli ve Tekirdağ 'da da faaliyet gösterdiğini söyleyen Oda Başkan Vekili Prof. Dr.  Yılmaz Çan,  "Mevzuatın bize vermiş olduğu birtakım sorumluluklar var. Bunlardan birisi de asansörlerin periyodik kontrolü. Bu Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş A tipi bir muayene kuruluşuyuz. 2012 yılından beri Sanayi Ve Ticaret Bakanlığı’nın getirmiş olduğu bir sorumlulukla yerleşim yerlerinde yük, eşya ve yolcu asansörlerinin periyodik kontrollerini yapmakla yükümlüyüz. Bu görevi bize belediyeler ve il özel idareleri veriyor. Edirne’de asansör kullanan insan sayısı, toplu ulaşımı kullanan insan sayısından daha fazla. Bir şekilde yolculuk yapıyoruz asansörde ve yükseğe çıkıyoruz. Belirli zamanlarda asansörleri kontrol ederek işlevini yerine getirip getirmediğine bakarak hizmete devam edip etmemesine karar veriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Makine Mühendisleri Odasına yönelik Sosyal medyada haksız eleştiriler yapıldığını belirten Asansör Kontrol Servisi Sorumlusu Birce Altay, verdikleri hizmetlerde öncelikle birey ve toplum güvenliğine önem verdiklerini söyledi. Edirne şubesinin etkinlik alanı olan Trakya’da odanın sözleşmesi olduğu, kontrol yaptığı bölgelerdeki asansörlerde herhangi bir kaza yaşanmadığını aktaran Altay, "Son dönemdeki öğrenci yurtlarında meydana gelen asansör kazaları göstermektedir ki; yeni ruhsat almış veya eski ruhsat almış demeden, güncellenen kriterler doğrultusunda Makine Mühendisleri Odası’nın (MMO) kontrol süreçlerini layıkıyla yerine getirmektedir. Yeni asansörlerde kırmızı etiket alacak kadar uygunsuzluk tespit edilmesi odanın dışında olan, sektörün ve bina yapıcılarının neden olduğu bir durumdur. Daha önce yeşil veya mavi etiket almış bir asansör, bakanlık tarafından sürekli geliştirilen yönetmelik değişikliği kapsamında ve bunlara bağlı kontrol kriterlerindeki zincirleme değişimler nedeniyle kırmızıya düşebilmektedir. Ayrıca yıllık kontrollerde arıza, yıpranma ve yorulma sonucu güvenlik tehdidi oluşturan maddelerin olumsuzluğu durumunda etiket kırmızıya düşebilmektedir. Odamızın bakım firmalarının gerçekleştirdiği bakım hizmetlerini kontrol etme yetkisi yoktur. Ancak yükümlülüğümüz gereği yaptığımız yıllık kontrol hizmetinde aynı zamanda bakım firmalarının yaptığı aylık bakımlardaki hizmet kalitesi de ortaya çıkmaktadır. Bakım firmaları ise acil güvenliği tehdit etmeyen, ancak ülke ekonomisinin bozulduğu bu ekonomik koşullarda maliyet ve harcama gerektiren işlemler için periyodik kontrolde ortaya çıksın, biz de ona dayanarak bu tadilatı yapalım yoluna gittiklerinden, görevini gerektiği ve sorumlu olduğu biçimde yapmak zorunda olan Makine Mühendisleri Odası sürekli yöneticilerin hedefi olmaktadır.  Kişi ve kurum çıkarı amaçlı her türlü gerçek dışı eleştiriyi reddediyoruz" ifadelerine yer verdi.

"ODANIN KONTROLÜNDEKİ HİÇBİR ASANSÖRDE ÖLÜMLÜ KAZA YAŞANMADI"

Türkiye genelinde odanın kontrolünde olan hiçbir asansörde bugüne kadar ölümlü kazanın yaşanmadığına değinen MMO Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Metin Özaydınlık,"İşimizi gereği ve ciddiyetiyle yaptığımız için, mühendislik hizmeti vererek, masa başında değil. Arkadaşlarımızın hepsi kuyuya girerek, asansörün üstüne çıkarak kontrol yapıyor. Hiçbir asansör görülmeden rapor hazırlanmıyor. Bundan dolayı odamızın yaptığı işlerde herhangi bir ölümlü kaza yaşanmıyor. Çok titiz davranıyoruz, insan canı için titiz davranmak zorundayız" dedi.

 Meydana gelen asansör kazalarında asli sorumlunun bina görevlisi olduğunu söyleyen Şube Teknik Görevlisi Ramadan Korkmaz, bina sorumlularının bu kazaların olmaması için var olduğunu hatırlattı.

Bina sorumlularının asansörün güvenli şekilde işletilmesi için aylık bakımlarını yetkili bir servise ayda en az 1 kere olacak şekilde yaptırması gerektiğine dikkat çeken Korkmaz, "Bunun ardından da yıllık kontrolü bizim gibi A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılıyor. Aslında kaza olmaması için yasalar ve yönetmelikler yeterince var ama işletilmesinde eksikliklerin olduğu çok açık" dedi.

"EDİRNE'DE 141 ASANSÖR KIRMIZI ETİKETLİ"

Edirne'de toplam 3bin 118 asansör olduğunu ve  2023 yılında 3bin 14'ünün muayene edildiğini belirten Korkmaz, bunlardan 141'inin tehlikeli anlamına gelen kırmızı etiketli olduğunu ifade etti.

Edirne'de tespit edilmiş 3bin 118 tane asansörden 2bin 849 adedinin yıllık periyodik kontrolünü gerçekleştirdiklerini aktaran Korkmaz,  "165 adet de yeni binaya ilk periyodik kontrol yaptık. Kalan asansörler ya kapalı, ya da arızalı. İşletilmesi durmuş ya da yetkili bir servis tarafından bakım servisi verilmeyen asansörler. 2023 itibariyle de 141 asansör mühürlenecek statüsünde. Yani şu anda 141 adedi kırmızı etiketli olup takip muayenesi yapıldığı halde iyileştirilmemiş, risk içeriyor" dedi.

Kırmızı etiket almış asansörlerin en fazla 60 gün içerisinde kusurlarının giderilmesi gerektiğine değinen Korkmaz, aksi takdirde bu etiketli asansörlerin kullanılmaması gerektiğine ve tehlike içerdiğine dikkat çekti. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ