Kırkyama Sanatı ile yapılan 40 eser sergileniyor

Edirne'de Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerinin 'Kırkyama' sanatı ile hazırladığı 40 eser sergilendi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kırkyama Sanatı ile yapılan 40 eser sergileniyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kırkyama işi asırlar önce eski kumaş parçalarının birleştirilmesiyle ortaya çıktı. Edirne Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kurslar ile yeniden gün yüzüne çıkan Kırkyama Sanatı kursiyerler tarafından yaşatılmaya devam ediyor.

Halk Eğitim Merkezi’nde açılan kursa katılan kadınlar evlerindeki atık kumaşları değerlendirerek hem geri dönüşüme katkı sağlıyor hem de Kırkyama tekniği ile göze hoş gelen eserler ortaya çıkartıyor.

Eski kumaşları değerlendirerek sanatla birleştiren kadınlar, ortaya anlamlı desenler çıkartıyor. Kadınlar yaptıkları eserlerin bazılarını hediye ederken bazılarını ise satışa çıkartarak ev ekonomisine katkı sağlıyor.

Kırkyama tekniğini kullanan 12 kursiyerin 40 eseri Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen sergiyle görücüye çıktı. Düzenlenen tören ile açılan sergiye Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık'ın Eşi Dilek Kırbıyık, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı, Halk Eğitim Merkezi Müdürü İlhan Dinç, Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk ve kursiyerler katıldı.

Açılan sergilerin çok güzel etki yapacağını söyleyen Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı, kursların geleneksel sanatların yayılmasına vesile olmasını temenni etti.

12 kursiyer ve 40 eserle sergiyi açtıklarını söyleyen Kırkyama Sanatı Usta Öğreticisi Gülşen Korkmaz, “Eserlerin birçoğu geri dönüşümden oluşuyor. Evlerimizdeki eski giymediğimiz kıyafetlerimizi değerlendirdik. Bu örtülerin hepsi birer anı defteri gibi. Hepsinin ayrı teknik uygulamaları ve hikayesi var" dedi.

Kırkyama sanatı için evdeki kullanmadığı atık kumaşları kullandığını belirten Kursiyer Servet Korol, “Evde kullandığım ve artık atık haline gelmiş eskimiş kumaşları değerlendirmek amacıyla bir eser yaptım. Yapım aşaması yaklaşık 1 yıl sürdü. Bu kırkyama kursu ile hem boş zamanımı değerlendiriyorum hem de geri dönüşümün önemine dikkat çekiyorum” şeklinde konuştu.

Devecihan Kültür Merkezi'nde açılışı gerçekleştirilen Kırkyama sergisi 20 Ocak 2023 Cuma gününe kadar gezilebilecek. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ