• Haberler
  • Edirne
  • Kırbiç, 'Rekolte kaybına rağmen ayçiçeği yağı fiyatları sabit kaldı'

Kırbiç, 'Rekolte kaybına rağmen ayçiçeği yağı fiyatları sabit kaldı'

Trakya Birlik 2022-2023 Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Kırbiç, bu yıl ayçiçeğinin kuraklık nedeniyle olumsuz etkilendiğini söyledi.

Kırbiç, 'Rekolte kaybına rağmen ayçiçeği yağı fiyatları sabit kaldı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mimar Sinan Spor Salonu'nda gerçekleştirilen genel kurulda oy birliğiyle Divan Başkanlığına Göksel Baytok, başkan vekilliğine Levent Kızıltan, Katip üyeliğe Zekeriya Güven, Katip üyeliğe Hakkı Çetin seçildi.

Divan heyetinin belirlenmesinin ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Toplantıda konuşan Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, kuraklığın ayçiçeği üretimini olumsuz etkilediğine belirtti. Kırbiç, 2023 iş yılı genel değerlendirmesini yaparak gelecek dönemde gerçekleştirmeyi planladıkları projeleri anlattı.

12 ilde 48 kooperatifte çalışmalar yürüttüklerini aktaran Kırbiç, Çiftçilere her zaman destek olduklarını belirterek üretime ve üreticiye katkıda bulunmaya devam ettiklerini anlattı.

Geçtiğimiz sezon kuraklığın ayçiçeğini olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Kırbiç, "Rekolte kaybı olmasına rağmen piyasada ayçiçeği fiyatlarının düşük olmasından dolayı üretilen ürünün büyük bir bölümü Trakya Birlik tarafından mubayaa edilmiştir. Kuraklık ve ekim alanlarının düşmesine rağmen Trakya Birlik olarak bir önceki yıla yakın ürün satın aldık" dedi.

Düşük fiyatlardan dolayı bazı illerde çiftçilerin ayçiçeği ekmekten vazgeçtiğini aktaran Kırbiç, Gerçekçi talep ve raporları bakanlıklara ilettiklerini ifade etti. Ayçiçeği fiyatlarının düşük kaldığını söyleyen Kırbiç, "Bu faiz oranlarıyla sürdürülebilirlik çok zor hale gelmiştir. Önümüzdeki süreçte yeni gelişmeler olmasını diliyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam etmekte. Çiftçimizin hassasiyetini, çiftçimizin ve Trakya Birlik'in de bu üründen para kazanması gerektiğini ilettik. Bunun da geriye dönük olarak hem de çitçimizin bu ürünü daha fazla ekmesi ile ülkemizin ihtiyacının kapanması gerektiğini hassasiyetle dile getirdik" ifadelerine yer verdi.

Geçtiğimiz kampanya döneminde kooperatiflerce çiftçilere yaklaşık 14 bin ton gübre satışı, 160 bin litre zirai ilaç, kooperatif ortaklarına da yaklaşık 67 bin çuval tohum satışı gerçekleştirildiğini söyleyen Kırbiç, "Yaklaşık 197 bin ton fenni yem, 23 bin ton çuvallı küspe satışı yapılmıştır. Kısa ve uzun vadeli olmak üzere ortaklarımıza yaklaşık 2 milyar 297 milyon TL ayni ve nakdi olmak üzere kredi kullandırılmıştır. Geçtiğimiz kampanya döneminde ortaklarımıza yaklaşık 294 bin ton ürün mübayası gerçekleştirilmiş, bunun bedeli olarak da yaklaşık 4 milyar 325 milyon TL ödemesi yapılmıştır" dedi.

Kuraklığın ayçiçeğini olumsuz etkilediğini ifade eden Kırbiç, "Ankara'da bakanlar ve bürokrasimizle sıkı ilişkiler kurduk. Rasyonel ve gerçekçi talep ve raporlar ile görüşüyor, sıkıntı ve sorunları kendilerine iletiyor. Geçtiğimiz yıl 31 Aralık tarih itibariyle gümrük vergilerinin sıfırlanması bizleri çok zora sokmuştur. Aldığımız ürünün büyük bir bölümü o tarihe kadar işlenmediğinden, ithal maliyeti ve o günlerdeki fiyatı 8 bin 500 ile 9 bin TL fiyattan oluşmuş. Bu da Trakya Birlik olarak bizi epey sıkıntıya sokmuştur. Siyasetle, bakanlarımızla, bürokrasiyle çok sık ilişkiler kurmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz aylarda Tarım bakanımızı fabrikamızda misafir ettik. Bakanımız fabrikamızın birçok bölümünü gezdi. Gerçekten çok beğendiğini ifade etti" dedi.

Geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanı ile görüşme yaptıklarını belirten Kırbiç, vergilerin ve kredi şartları ile ilgili birliklerin sıkıntılarının büyük olduğunu ve bunun bir çözüme kavuşması gerektiğini belirttiklerini ifade etti.

Gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantı daha sonra basına kapatıldı. Fahrettin Baydar

EBRU YILDIZ GÜNENÇ