Kira sözleşmesinde yeni dönem

Birçok özellik barındıran e-kontrat sistemi ile birlikte eski nesil kira kontratları rafa kalkacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yaptığı açıklamaya göre, beyannamelerinde uyumsuzluk olan ve hiç beyanname vermeyen mükelleflere yönelik yasal işlemler başlatılacak. Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, bütün kontratların resmi olarak dijital ortama aktarılacağını aktardı.

Kira sözleşmesinde yeni dönem
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son dönemde ev sahibi-kiracı tartışmalarının en büyük sebebi fiyat anlaşmazlığı büyüyor. Bazı ev sahipleri çok yüksek rakamlar isteyip sözleşme şartlarına uymamak için de pek çok yol deniyor. Bakanlık bu duruma el attı ve e-kontrat uygulamasının devreye alınması için düğmeye basıldı. Artık tarafların kira anlaşması e-Devlet üzerinden yapılabilecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerinin doğru beyanı için kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini, 4.5 milyon konutu analiz ettiklerini açıklarken, beyannameler de güncellenmeye başladı.

Tapu, belediyeler ve bankalardan alınan bilgilerle konut envanteri yenilenirken, artık vergisini gizleyen ev sahipleri daha kolay tespit ediliyor. Düşük havale veya bir başka hesaba para gönderme konusu da izleniyor.

-DENETİMLER NASIL YAPILACAK

Kiralık kullanıldığı tespit edilen adreslerde fiili tespitler yapılacak. Kiracılardan edinilen bilgiler, elektronik ortamda tutulacak tutanakla doğrudan Gelir İdaresi'nin sistemine aktarılacak. Bu bilgiler, banka hesap verileri ve vergi beyanlarıyla karşılaştırılarak kontroller yapılacak. Beyannamelerinde uyumsuzluk olan ve hiç beyanname vermeyenlere yönelik yasal işlem başlatılacak. Vergi tutarının iki katı kadar birinci derece usulsüzlük cezası kesilecek. Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi cezası hesaplanacak.

Kontratlar kayıt altına alınacağı için artık fiyat kontrolleri daha rahat yapılabileceğini söyleyen Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, “Birden fazla dairesi olup kiraya verenler devlet takibini yapıp almış oldukları kiradan belirli miktar vergi alacak. Takip edilmesi kolay belediyelerde bu dairelerin beyanları var. Kira kontratlarına resmiyet gelecek. Şimdi E- Devlet üzerinde resmi kayıt altına alınacak. Mevcut olan kontratlar geçerliliğini koruyacak.  Yürürlüğe girdi ama sistemi oturtmaya çalışıyorlar.” Şeklinde konuştu. Dilek Şahin