Kira beyannamesi vermeyenlere ceza yolda

Emlak danışmanları kira beyannamesi vermeyenleri uyardı. Adına gayrimenkul olan ev sahiplerinin kirada olan evleri için kira beyannamelerinin mart ayı sonuna kadar vergi dairelerine vermeleri gerektiğini belirten Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, aksi takdirde ceza-i işlem uygulanacağını söyledi.

Kira beyannamesi vermeyenlere ceza yolda
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kira geliri elde eden mülk sahipleri her yıl mart ayında Hazine ve Maliye Bakanlığı'na beyanname veriyor. Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi ise mart ve temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor.

Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren kira beyannamesi ödeme dönemi başladı. Beyanname vermek zorunda olup da beyannamesini vermeyenleri pek de hoş olmayan bir süreç bekliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bu yıl “kira bildiri formu” ile kiracıları da sürece dâhil etti. Kiracılar, eğer Dijital Vergi Dairesi'ne abonelerse kullanıcı bilgileri ve şifreleriyle sisteme giriş yaparak forma ulaşabiliyor. Bu yöntemle mülk sahiplerinin beyan ettiği kira gelirleriyle kiracıların beyanlarını karşılaştırılması hedefleniyor.

Uygulamayla düşük kira bedeli gösterenler, yanlış beyanda bulunanlar veya hiç beyanda bulunmayanlar ortaya çıkarılıyor.

Vatandaşların kira beyannamelerini kanunen bildirmesi gerektiğini belirten Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, “vergi daireleri artık bu bildirimleri yapmayan birden fazla daire sahiplerinin tespitlerini yapıp mal sahiplerini değil de kiracılar da dâhil vergi dairelerini çağrılıp bilgi alıyorlar.” Dedi.

Çeker, alınmış olan bilgiler doğrultusunda beyannamenin verilmediği tespit edilirse ceza uygulaması ile karşı karşıya kalındığını aktardı.

Çeker, beyannameleri zamanında bildirmeleri için vatandaşları uyardı. Vergi beyannamesi için yasal süre 31 Mart'ta son bulacağını dile getirdi.

Kira kontratı ile fotokopisinin yanı sıra konutun tapu belgelerinin vergi dairesine müracaat edildiğinde gerekli olduğunu belirten Çeker, konut sahibi beyan etmezse ya da eksik beyanda bulunursa cezai işlem yapılacağını ve çok ciddi bir takip yapıldığını ifade etti.

Bazı vatandaşların fazla vergi çıkmasın diye çift kontrat gibi bir duruma tenezzül edip düşük göstermeye çalıştıklarını belirten Çeker, “Bilindiği üzere Maliye Bakanlığı yeni bir çalışma başlattı. Adına gayrimenkul olan ev sahiplerinin kirada olan evleri için kira beyannamelerinin 1 Mart itibariyle vergi dairelerine vermeleri gerekiyor. Mart ayı sonuna kadar vergi dairelerine veya bağlı oldukları mal müdürlüklerine kira beyannamelerini vermeleri önem arz etmektedir. Aksi takdirde ceza-i işlem ile karşılaşmaları oldukça yüksektir. Vatandaşlarımıza önerimiz bir an önce kira beyannamelerinin vergi dairelerine vermeleri gerekmektedir. Bazı vatandaşlar fazla vergi çıkmasın diye çift kontrat gibi bir duruma tenezzül edip düşük göstermeye çalışıyor ama bu tespit edilirse çok ciddi cezalarla karşı karşıya kalabilirler.” Şeklinde konuştu.

Ev sahiplerinin vergi dairelerine kira beyannamesini 31 Mart tarihine kadar yapmalarını gerektiğini vurgulayan Çeker, şehit aileleri, bir dairesi bulunan emekliler ve ev kadınlarının ise bu ödemelerden muaf tutulduğunu aktardı.

Fahrettin Baydar-Alper Tavukçu

Fahrettin Baydar