Kazan patlamaları kader değil

Makina Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Avukatoğlu, Tekirdağ'ın Malkara ilçesi otogarında kazan patlaması sonucu 2 kişinin hayatını kaybetmesi ve 8 kişinin yaralanmasının ardından kazan patlamalarına karşı uyarılarda bulundu. Avukatoğlu, Edirnelilere seslenerek 'Kazan patlamaları kader değildir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili gerekli önlemler alınırsa önlenebilir' dedi.

Kazan patlamaları kader değil
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Makina Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Avukatoğlu, yazılı basın açıklaması yaparak hava sıcaklığının en düşük seviyelerde olduğu kış aylarındaki en dikkat edilmesi gereken konulardan biri olan kazan patlamalarına dikkat çekti. Avukatoğlu, basın açıklamasında Tekirdağ'ın Malkara ilçesi otogarında meydana gelen ve 2 kişinin hayatını kaybederek 8 kişinin yaralanmasına neden olan kazan patlamasına dikkat çekerek; 'Tekirdağ'ın Malkara ilçesi otogarının kazan dairesinde bulunan 350 KW'lik stokerli kazanda 09 Ocak 2019 tarihinde patlama meydana gelmiştir. 2 kişi hayatını kaybetmiş, 8 kişi de yararlanmıştır. Kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine sabır, yaralılara acil şifalar dileriz. Patlamanın etkisiyle şiddetli gürültüyle kazan dairesi duvarları yıkılmış, binanın bir üst kat duvarları, camları kırılmış, etrafı toz ve duman kaplamıştır. Patlamanın nedenleri soruşturma sürdüğü için gerekli izinler alındıktan sonra yapılacak teknik incelemelerin ardından açıklığa kavuşacaktır' ifadelerine yer verdi.

                Kömürlü bir kalorifer kazanının patlamasına yol açan uygulama ve işletme hatalarını açıklayan Avukatoğlu; 'Kömürlü bir kalorifer kazanının patlamasına yol açan uygulama ve işletme hataları; sıcak su gidiş ve sıcak su dönüş vanalarının kapalı unutulması, elektrik kesilmelerinde '˜bypass' hattının açılmaması, kazanın suyunun aşırı miktarda eksilmesi veya kazanın susuz bırakılması, kullanılan besi suyunun aşırı kireçli olmasıdır' dedi.

'Kazan sıcakken su doldurmayın'

                Avukatoğlu, açıklamalarında paket tip kazanların kullanıldığı işletmelerde dikkat edilecek hususları da açıklayarak; 'Kazan sıcak iken tesisata su doldurmayınız. Tesisata su doldururken, denge deposu seviye göstergesindeki su seviyesi 1/ 2 oranını aşmamalıdır. Tesisatın havası alınırken ve kazana su doldururken brülörü ve pompayı çalıştırmayınız. Denge deposu seviye göstergesinde su görüldüğü sürece su ilavesi yapmaya gerek yoktur. Yakıt deposunda yakıt seviyesi 1/ 3 oranına inince yakıt besleyiniz. Kazan işletme ve bakım talimatnamesine göre bakım ve revizyon yapınız' sözlerine yer verdi.

'Önlemler alınırsa önlenebilir'

                Can ve mal kaybına neden olan üzücü durumlara meydan verilmemesi için teknik uygulamanın kontrolünün yanı sıra yapılması gerekenlere dikkat çeken Avukatoğlu; 'İş Ekipmanları Yönetmeliği gereği her yıl odamız gibi akredite, bağımsız denetim kuruluşlarına basınç test ve denetimlerinin yaptırılması gerekmektedir. Kazan ile uğraşan personelin bir eğitim programından geçirilmesi gerekmektedir. Odamız, kamu yararına halkın güvenliğini sağlamak için Edirne Belediyesi, Uzunköprü Belediyesi ve Keşan Belediyesi ile ortaklaşa olarak ücretsiz katı yakıtlı kalorifer kazanlarına yönelik Ateşçi Gelişim Seminerleri düzenlemektedir. Kazan patlamaları kader değildir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili gerekli önlemler alınırsa önlenebilir' dedi. 

 

 

 

Bakmadan Geçme