Karaağaç üreticisine lale tarımı önerisi

Edirne'de lale soğanı üretiminin yaygınlaşması amacıyla Valilik öncülüğünde çalışma başlatıldı. Üreticiler, katma değeri yüksek alternatif ürün modeli olan lale soğanı üretimine teşvik ediliyor.

Karaağaç üreticisine lale tarımı önerisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Valiliği himayesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğinde gerçekleştirilen çalışma çerçevesinde enstitünün Karaağaç'taki deneme bahçesinde ekim yapıldı. Üreticilere, lale soğanı hakkında bilgi verildi.

Başlatılan çalışmada tanesi 10-15 liradan satışa sunulan lale soğanı üretiminin yaygınlaşması hedefleniyor. Lale soğanı üretim modeliyle daha çok meşhur tava ciğerin yanında tüketilen Karaağaç acı biberi üreten Karaağaç Mahallesi sakinlerine biber ekim mevsimine kadar alternatif tarım ürünü sunuluyor. Karaağaç Mahallesi'nde her yıl yaklaşık 200 dekarlık alanda yaklaşık 250 ton acı biber hasat ediliyor.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, enstitü olarak çalışmaları her yıl ilerlettiklerini söyledi. Lale soğanının yetiştirilme sezonu dikkate alındığında Trakya’nın iklim şartlarına uygun olduğundan bahseden Tülek, projenin amacının Karaağaç Mahallesi'nden başlayıp tüm kent geneline yayılması olduğunu ifade etti.

"BİR DEKAR ARAZİYE ORTALAMA 70 BİN LALE SOĞAN DİKİMİ YAPILIYOR"

Bir dekar araziye ortalama 70 bin lale soğan dikimi yapıldığını belirten Tülek,  "Bunların yumru gelişimi ile soğanlar artıyor. Her yıl bire iki oranında soğan alınarak elde edilen ürün artırılıyor. İlkbahar aylarında bitki gelişiminin tamamlanmasıyla çiçek kırımı yapılabiliyor. Soğanlar depolarda saklanılarak pazarlanabilir duruma geliyor. Toprak üstünde kalan yerler kurumaya başladığında haziran ayında soğanların sökümü yapılacak. Elde edilen soğanların oda sıcaklığında ön kurutmaları yapıldıktan sonra soğuk hava depolarında saklanacak. Biz enstitü olarak gelecek yıl lale ekimini mekanik sistemle yapmayı planlıyoruz. Lale soğanının perakende fiyatına baktığımızda tanesinin 10-15 liradan satıldığını görüyoruz. Ticari üretimin çiftçilerimiz tarafından yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Bu şekilde çiftçimize katma değer oluşturulmasını istiyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.  Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar