• Haberler
  • Edirne
  • Karaağaç Biberinin Tohumlarının Ekimine Başlandı

Karaağaç Biberinin Tohumlarının Ekimine Başlandı

Edirne'nin yöresel lezzeti tava ciğerin olmazsa olmazı Karaağaç acı biberinin tohumları toprakla buluştu. Ata tohumundan üretimi gerçekleştirilen Karaağaç acı biberinin hasadına Temmuz ayında başlandı.

Karaağaç Biberinin Tohumlarının Ekimine Başlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’nin adına türküler yazılan tescilli yöresel yemeği tava ciğerin garnitürü olan Karaağaç acı biberinin üretimine başlandı. Acı biberin üretiminin ilk aşaması olan tohumları toprakla buluştu. Ata tohumu olarak üretilen Karaağaç Acı biberi ev kadınlarına da iş kolu oluyor. 
Toprakla buluşan tohumlar olgunlaşıp hasat edilecek hale geldiğinde hem toplamak için hem de toplandıktan sonra iplere dizmek için mevsimlikte olsa iş kolu oluşturuyor. Ev kadınları biberin hem toplamasın da hem de iplere dizilmesinde çalışıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Edirneli Yılmaz Ule, yarım asırdır Karaağaç acı biberini yetiştirdiğini belirtti. Ule, “Bu patentli ata tohumu. Başka yerlerde Atlantik tohumu yaygınlaşmasın diye bu tohumu korumamız gerekiyor. Bize, Balkanlardan gelen kıymetli bir tohum... Bugün yaklaşık 400 bin tohum ekeceğiz ve 90 dönümlük bir alana yayacağız. Geçen yıl 2 ton ürün aldık. Ancak yağmur yağarsa hastalık yapabiliyor, bu yüzden yağışın az olması gerekiyor.” dedi.

Karaağaç acı biberinin eşi olmadığını ifade eden  Ule, “Bazı ciğerciler Demre biberi kullanıyor ama Karaağaç biberi çok farklı. İnce kabuklu olduğu için yerken kraker gibi çıtır çıtır oluyor. Atalarımız bu tohumu keselerine koyup getirmiş, çok kıymetli bir miras. Kırmızıbiberin sosu da çok meşhur çünkü kabuğu ince ve lezzeti yoğun…” diye konuştu. Fahrettin Baydar

 

Fahrettin Baydar

Bakmadan Geçme