Kar yağışı çitçiye umut oldu

Geçtiğimiz yaz ve sonbahar aylarında yaşanan kuraklık ve kış aylarında düşen yağışlar nedeniyle ekili tarım arazilerinde beklenen verimlerin elde edilmemesine neden oldu. Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, Kar yağışının ekili arazilere çok iyi geldiğini belirtti.

Kar yağışı çitçiye umut oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kış aylarında düşen yağışlar mevsim normallerinin altında seyretti. Ekili tarım arazilerinde beklenen veri elde edilememişti.  Çiftçiler bu zorlu süreçte verim alamamanın sıkıntısını yaşadı.

Edirne’de hafta sonu etkili olan kar yağışı çitçiye umut oldu. Kar yağışı tarım arazilerinin üstünü beyazla kapladı.

Gerçekleşen yağışların mevsim normallerinin altında kaldığını belirten Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, “Ocak ve şubat aylarında mevsim normallerinin üzerinde yağış alınması gerekiyor ki ilkbaharda kuraklık problemi yaşanmaması için. Yağışlar kilo olarak mevsim normallerinin çok altında kaldı. Özellikle aralık ve ocak ayı çok kurak geçti. Düşen kar tabi katkı sağlayacak ama yeterli değil.” Dedi.

Öztürk, kar yağışının ekili alanlara çok iyi geldiğini belirterek ekili buğdayların gelişiminin beklenenin üzerinde devam ettiğini ve yağış miktarının artması durumunda daha iyi olacağını aktardı.

Yağışların sürmesini umut ettiklerini söyleyen Öztürk, “Gelişim şu an güzel ilerliyor. Beklediğimiz kar yağışı gerçekleşti. 4-5 senedir beklediğimiz kar yağışı gerçekleşmemişti bölgemizde. Sadece tarım arazileri için değiş barajlar içinde yağış gerekli. Yer altı suları ve barajların seviyesi çok düşük. Yaz aylarında içme suyu problemi de yaşayabiliriz. Hafta sonu düşen kar yağışı ekili arazilere iyi geldi. İlerleyen dönemde yüksek hava sıcaklığı veya soğukluğu yaşanması buğdayları olumsuz etkiler.” Şeklinde konuştu. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ