Kanolada ekili alanının düşmesi ton başına üretimi de olumsuz etkiliyor

Yağış isteyen bir bitki olan ve Trakya'da sarı gelin olarak adlandırılan kanola ekimi oldukça azaldı.  Ilıman ve yağış olan yerlerde kışlık olarak iyi yetişen bir bitki olan kanolanın, son yıllarda yağışların azlığı ve kuraklıkla birlikte ekim alanları azaldı.

Kanolada ekili alanının düşmesi ton başına üretimi de olumsuz etkiliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye`nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Trakya, küresel iklim değişikliğinin etkilerini hissetmeye devam ediyor. Bölgede yağış miktarının azalması ve sıcaklığın artması, ekim, gelişim ve hasat dönemlerinin yıldan yıla farklılaşmasına yol açıyor. Trakya’da “sarı gelin” olarak adlandırılan kanolanın Edirne’deki ekili alanı 34 bin dekara geriledi. Son üç yıldır düşüşte olan ekili alan ton başına üretimi de olumsuz etkiliyor.

Kanola bitkisel yağ üretiminde de kullanılıyor. Bitkiden yurt dışında bio-dizel üretiminde de faydalanılıyor. Trakya'da yaklaşık yüzlerce dönüm alanda kanola yetiştiriliyor. Yağlı tohumlu bitkilerden olan kanola bu yıl erken çiçek açarak Trakya’yı sarıya boyadı. Yağ kalitesi, verimi yüksek ve kış şartlarına dayanıklı olan Kanola üretiminin yüzde 70’ı Trakya’da yapılıyor.

Edinilen bilgiye göre 2022 yılında 91 bin dekar araziye ekilen kanola, 2023 yılında 48 bin dekarda üretildi. 2024 yılında ise kanolanın ekim alanında düşüş yaşandığı gözlemlendi. Kesin olmayan verilere göre bu yıl 30 bin dekar alanda ekilen kanolanın üretim miktarı her geçen yıl düşüyor. Kanola ekili alanın düşüşü ton başına üretimi de olumsuz etkiliyor. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ