Kahve sevenlerin yeni odağı nitrojenli kahve

Yüzyıllardır çeşitli yöntemlerle kahve çeşitleri sevenlerine sunuluyor. Kahve çeşitleri nesillerine göre ayrılmaya başladı. Kahve sevenlerin dikkatini çekecek son çeşit ise nitrojen yardımıyla demlenen kahve ilgililerin yeni odağı oldu.

Kahve sevenlerin yeni odağı nitrojenli kahve
TAKİP ET Google News ile Takip Et

1500 yıllık geçmişi olan kahve çeşitli yöntemlerle tüketiliyor. Kahvenin popülaritesinin artmasıyla beraber kahve nesilleri ortaya çıkmaya başladı. Son olarak nitrojen yardımıyla demlenen kahve yükselen trendlerden. Butik kahve işletmecisi İnan Alparslan, nitrojen yardımıyla demlenen kahvenin özelliklerini anlattı.

Kahve, farklı demleme teknikleri ile hazırlanarak sevenleri ile buluşuyor. Birinci nesil kahve, suda kolay şekilde çözülebilen, hızlı bir şekilde hazırlanarak, uzun ömürlü ve ekonomik olan fakat katkı maddesi yüksek olduğu için aroması tam olarak hissedilmeyen kahvelerden oluşuyor.

İkinci nesil kahve ise birinci nesle göre daha sağlıklı olan ve içerisinde katkı maddesi bulundurmadan demleme yöntemiyle hazırlıyor. Son zamanlarda adı sıkça duyulan üçüncü nesil kahve ise kahveyi çekirdek olarak alıp kavurarak, farklı demleme yöntemlerini kullanan yeni nesil kahve sevenlerin il odağı oluyor.

“Nitrojenli kahve 3. nesil kahve olarak biliniyor ve Türkiye’de yaygın değil”

Kahve popüleritesinin artmasıyla her geçen gün çeşitlere bir yenisi daha eklenmeye devam ediyor. Nitrojen yardımıyla demlenen kahvenin özelliklerini anlatan butik kahve işletmecisi İnan Alparslan; “Nitrojenli kahve şu anda Avrupa’da ve Amerika’da yükselen bir trend. Farklı metotlarla soğuk demleme ve nitrojenin birbirine karıştırıp 12- 16 saat aralarında dışarıda soğuk suyla demleme yapılır. 200 gram kahveye 2 litre su koyarak dışarıda demleyip daha sonra buzdolabında soğutuyoruz. Soğuk kahveyi nitrojen gazıyla birleştirip müşteriye sunuyoruz. Soğuk kahveye göre tadı daha yumuşak ama daha fazla kafein oranı ortaya çıkarıyor ve çarpma etkisi yaratıyor. Nitrojenli kahve gün içerisinde kafein ihtiyacını karşılıyor. 3. nesil kahve olarak biliniyor ve Türkiye’de yaygın değil.” Dedi.

Birinci nesil kahvelerin içerisinde kimyasal maddelerin olduğunu söyleyen Alparslan, katkı maddelerinin kahvenin niteliğini kaybettirdiğini söyledi. Birinci nesil kahvelerin 100 yıl boyunca buzdolabında korunabileceğini vurgulayan Alparslan, çekirdekten öğütülen kahvenin 15 dakikada bayatladığına aktardı.  

Vatandaşlara ikinci nesil kahvenin nasıl yapılabileceğine dair tavsiyelerde bulunan Alparslan, “2. nesil cimbali ve espresso türevli makinelerde yapılan kahveler ve bu kahveleri yapmak vatandaşları imkân olarak zorlayabilir çünkü kahve makineleri fiyatları arttı. French press ile uygun fiyatlı 4 dakikada sağlıklı kahveler yapabilirler. Hiç imkânları yoksa Türk kahvesi yapsınlar.” Şeklinde konuştu.
Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ