Kadınlar, el becerileri ile bu meslekleri yapmaya uzak olanlara örnek oluyor

Genellikle ''Erkek Mesleği'' olarak bilinen işlerde çalışan kadınlar, el becerileri ile bu meslekleri yapmaya uzak olanlara örnek oluyor. Çevresinde karşılaştığı olumsuzluklara rağmen yılmadan çalışan kadınlar, istenirse başarılamayacak iş olmadığını emekleriyle gösteriyor.

Kadınlar, el becerileri ile bu meslekleri yapmaya uzak olanlara örnek oluyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Neredeyse tüm mesleklerin içerisinde bulunan kadınların “Erkek işi” ön yargısının da kırılmasına vesile oluyor.   Edirne’de oto lastik ve bakım ustası Remziye Cankıran, “Kendi ailemde dahil kadın bu işi yapar mı yapamaz mı diye bir görüş oldu. Daha sonra işe hâkim olduğu mu görünce müşterilerim de daha saygılı yaklaşmaya başladı" dedi.

              Mesleğe 1992 yılında başlayan oto lastik ve bakım ustası Remziye Cankıran, her geçen gün kendisini geliştirerek işletme sahibi olduğunu ifade etti.

              Erkek işi, Kadın işi olmaz anlayışı ile çıktığı yolda başarıyla ilerlediğini aktaran Cankıran, "2010 yılında kendi iş yerimi kurdum. Lastik sökme, balans ayarı, tamir, montaj ve lastik satışı yapmaktayım. Kadın bu işi yapar mı yapamaz mı diye bir görüş oldu. Kendi ailemde de oldu. Daha sonra işe hakim olduğu mu görünce müşterilerim de daha saygılı yaklaşmaya başladı” ifadelerine yer verdi.

              Edirne'de ilk lastik sektöründe çalışan ilk kadın olduğunu belirten Cankıran, kendisini gören kadınların sanayine araçlarını daha rahat bir şekilde getirdiğini ifade etti. Bugün dünyada kadınların her alanda olduğunu belirten Cankıran, “Kadınlar ,siyasette, tarlada, mühendislikte, mimarlıkta, oto lastik sektörü gibi her alanda varlar. Bu çok güzel bir şey. Çünkü kadın doğuştan üretkendir, üretendir. Kadının olduğu her yerde hoşluk, güzellik, saygı ve sevgi olur. Bu yüzden kadın her alanda olmalı” dedi.

              "Kadınlar her şeyi başarabilir"

              15 yıldan beri çay ocağında çalışan Simge Gülecen, mesleğinin çok zor olduğunu aktardı.  Ailece çay ocağında çalıştıklarına değinen Gülecen, "Kadınlar her şeyi başarabilir. Tüm kadınlar istediğini yapsın. Biz kadınlar taşı sıksak suyunu çıkartırız. İstediğimiz her şeyi başarabiliriz. Bizler her mesleği yapabiliriz. Kadınlar hiçbir şeyden korkmasın. Tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum” dedi.

              8 yıldır Zücaciye işi ile uğraşan Elif Aktaş ise, kadınların yapamayacağı işin olmadığını dile getirdi.

              Kadınların erkeklerden daha verimli çalıştığına dikkat çeken Aktaş, "Kadınların bence her alanda olması gerek. Ama bunu önce okuyarak, eğitim görerek yapmaları lazım. Kadınlar her mesleği yapabilir. Ben kadınlara inanıyorum ve güveniyorum. Kadınların başarmayacağı şey yok. Kendi ayakları üzerinde durabilirler” ifadelerine yer verdi.

              7 yıldır Eczacılık yapan Bahar Arabacı, tüm kadınlara çalışmaları tavsiye etti. Kadınlar çalışması ve kendi ayaklarının üzerinde durması gerektiğine vurgu yapan Arabacı, "Bizler çok güçlüyüz. Biz hem evde çalışarak hem de işte çalışarak her şeyin üstesinden gelebiliyoruz. Tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum" dedi.

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN