İSTİLACI TIRTILA KARŞI İLAÇLAMA SEFERBERLİĞİ DEVAM EDİY0R

Ayçiçeği üreticisinin başı çayır tırtılı zararlısı ile dertte. Ayçiçeği tarlalarını işgal eden çayır tırtılı zararlısına karşı dronla ilaçlama çalışmaları devam ediyor.

İSTİLACI TIRTILA KARŞI İLAÇLAMA SEFERBERLİĞİ DEVAM EDİY0R
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya'da ayçiçeği ekili alanlarda çayır tırtılı zararlısı görülüyor. Üretici büyük endişeye kapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı zararlıyla mücadele için hemen alarma geçti. İlaçlama seferberliği başlatıldı. Ayçiçeği ekili alanlarda görülen çayır tırtılı zararlısı ile yapılan mücadelede yer aletlerinin beklenen etkiyi vermemesi üzerine havadan ilaçlama gündeme geldi. Yayımlanan genelge ile dronlar arazilerde kullanılmaya başladı. Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü zararlının görüldüğü arazilerde dronela ilaçlama çalışmalarını başlattı.

24 Saatte Bitkiye Büyük Zarar Veriyor

Ayçiçeği ekili, binlerce dekarlık arazide etkili olan çayır tırtılı, üründe verim ve kaliteyi düşürüyor. Çayır tırtılı, bitkinin kökünden başlayıp yaprak ve çekirdek kısmına kadar ürüne zarar veriyor.

Edirne'nin Meriç İlçesi'ne bağlı Akçadam Köyü'nde dronla ilaçlama çalışmalarına devam ediliyor. Dronla arazisi ilaçlanan Üretici Erçin Sönmez, zararlının bitkinin kökünden başlayıp, yapraklarını ardından da çekirdek kısmını tamamen yediğini söyledi. Sönmez; 'Bizim arazimizde çayır tırtılı görülmedi ama yanımızdaki tarlada görülmüştü. Biz de tedbir alalım istedik ve dronla ilaçlama yaptırdık.' Dedi.

Havadan ilaçlama kısa sürede etkisini gösterdi. Akçadamlı Üretici Erdal Başaran;'Dronların büyük faydasını gördük. İlacın uygulandığı arazilerde tırtılların yok olduğunu gördük.' Dedi. Dron Operatörü Faruk Şen ise ilaçlamadan 15 dakika sonra arazilerde etkinin görüldüğünü tırtılların yok olduğunu belirtti.

İlaçlama 24 Saat Devam Ediyor Bölgede ilaçlama çalışmaları 24 saat esasına göre devam ediyor. Sadece arıcılık yapılan yerlerde aktif olunmayan saatlere dikkat ediliyor. Çayır tırtılı, Edirne kent merkezi, Havsa, Uzunköprü, İpsala ve Enez ilçelerinin yanı sıra Tekirdağ ve Kırklareli'nde de etkili oluyor.