• Haberler
  • Edirne
  • IPARD III programı bilgilendirme toplantı gerçekleştirildi

IPARD III programı bilgilendirme toplantı gerçekleştirildi

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Edirne İrtibat Ofisi tarafından IPARD III programı bilgilendirme toplantı gerçekleştirildi. Bayazıt, 150 tane projeye hibe desteği verdiklerini ve toplam proje tutarının 75 milyon 90 bin lira olduğunu açıkladı.

IPARD III programı bilgilendirme toplantı gerçekleştirildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

IPARD III programı bilgilendirme toplantısı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşmalara geçildi.

Proje bilgilendirmesinde toplantısında konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Bakanlığın kırsala oldukça çok önem verdiğini ve kırsal alana yönelik Hibe destek programları uygulandığını aktardı.

Kırsal kalkınma yatırımları desteklemesi programının iki kısımdan oluştuğunu belirten Bayazıt, “Bu yıl ilk defa ilimizde de uygulanacak olan IPARD programı yine TKTK tarafından yani Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından uygulanan IPARD programları bunları kırsala yönelik hibe destek programlarından sayabiliriz. Kırsal kalkınma yatırımları desteklemesi Programı iki kısımdan oluşmakta. Bunlardan bir tanesi tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi, diğeri ise kırsal ekonomik altyapı yatırımlarının desteklenmesinden oluşuyor. Bildiğiniz gibi 3 Ocak tarihinden itibaren bu destekleme müracaatları başladı ve 29 Mart tarihi itibariyle de sonuçlandı.” Dedi.

Bayazıt, 45 projenin değerlendirme aşamasında olduğunu söyleyerek 2007 yılından bugüne 150 tane projeye hibe desteği verdiklerini dile getirdi.

IPARD III programını açıklamak üzere bir araya geldiklerini vurgulayan Bayazıt, “Bizim hibe desteklerimiz yüzde 50 hibe desteği olarak açıklandı. Toplamda 150 projenin tutarı 75 milyon 90 bin lira. Bu yılda yine 45 tane daha proje değerlendirme aşamasında, inşallah onlar da yakın zamanda değerlendireceğiz ve sonuçlanacak. İlk defa bu yıl yeni bir hibe destek programı ilimizde uygulanmaya başlıyor. Bundan önce TKDK tarafından 42 ilde uygulanan bir programdı ama artık bu yıldan itibaren geri kalan 39 ilde de uygulanacak. Yani toplamda 81 ilde bu program uygulanmaya başlayacak. Ve geçtiğimiz günlerde de Sayın Bakanımız zaten IPARD III programını açıklamıştı. Bugün de yine ilimizde bu IPARD III programını açıklamak üzere bir araya geldik.” Şeklinde konuştu.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun irtibat ofisinin açıldığını aktaran Bayazıt, yatırımcı kurumlar ve ilgili işletme sahiplerine kurulan ofisten ulaşabileceklerini belirtti.

Bayazıt, IPARD III programının ve Kırsal Kalkınma Yatımını Desteklemesi programının ülkeye ve Edirne’ye hayırlı olmasını temenni etti.

Desteklerinin 81 ile yayıldığının altını çizen TKDK Çanakkale İl Koordinatörü Hasan İskender, “Biz Tarım Kırsal Kalkınma kurumuyuz şu ana kadar 42 ile destek veriyorduk. Şu anda desteklerimiz 81 ile yayılmış durumda. Edirne’de ofisimiz açıldı. Çanakkale Koordinatörlüğü olarak buraya destek vererek buradaki işleri takip ediyoruz. Edirne'nin bütün ilçeleriyle beraber bütün başvuru sahipleriyle beraber bu fonlarda hayvan çiftlikleri konusunda, işleme sektörü konusunda ve kırsal program konusunda üç tane program yürütüyoruz. Bu fonlardan Edirne’nin en fazla şekilde faydalanmasını istiyoruz. Tarımla ilgili paydaşlar epey bir katılım gösterdi. Bize de bir konuşma yaptık, sunumumuzu yaptık. İnşallah bundan sonra da yatırımlarla ilgili çiftçilerimizin tarımla ilgili uğraşan firmalarımızın kooperatiflerimizi ve birliklerimizi mutlaka projelerimize, desteklerimizden faydalanması için bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.

 Konuşmaların ardından katılımcılar sunum ile bilgilendirildi.

Ebru Yıldız Günenç

 

EBRU YILDIZ GÜNENÇ