İl Genel Meclisi Havsa Hayvan Pazarı projesini oy birliği ile onayladı

Edirne İl Genel Meclisi Ocak ayı toplantılarında da gündeme gelen Havsa Hayvan Pazarı'nın yeni yerine taşınmasıyla ilgili çalışmalar tamamlandı. Meclisin Şubat ayı toplantılarının ikinci birleşiminde proje hakkındaki rapor görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

İl Genel Meclisi Havsa Hayvan Pazarı projesini oy birliği ile onayladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Havsa Belediye Başkanlığı ve Edirne İl Özel İdaresi arasında işbirliği ile hazırlanan yeni canlı hayvan pazarı yapım projesi Edirne İl Genel Meclisi’nde görüşüldü. Proje raporların okunmasının ardından oybirliği ile kabul edildi.

Bölgenin önemli satış yerlerinden olan 'Havsa Canlı Hayvan Pazarı’nın daha modern hale getirilmesi için Havsa Belediyesi tarafından hazırlanan proje, Edirne İl Genel Meclis üyelerinin yaptığı çalışma ve raporlar sonucu hayata geçiriliyor.

İl Genel meclis üyeleri, Havsa Hayvan Pazarı’nın yeni yerine taşınması, büyütülmesi ve yenilenmesi ile ilgili çalışmaları ve incelemelerini tamamladı. Edirne İl Genel Meclisi Şubat Ayı toplantılarının ikinci birleşimi Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığında yapıldı.

Toplantıda Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Köylere Yönelik Hizmetler ve ORKÖY Komisyonu tarafından ortak hazırlanan 'Havsa Canlı Hayvan Pazarı Projesi' hakkındaki rapor görüşüldü. Proje oy birliği ile kabul edildi. Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirilen toplantı yoklamanın alınması ve bir önceki toplantıya ait tutanak özetlerinin okunması ile başladı.

Toplantıda ilk olarak Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Köylere Yönelik Hizmetler ve ORKÖY Komisyonu tarafından ortak hazırlanan 'Havsa Canlı Hayvan Pazarı Projesi' hakkındaki rapor değerlendirildi. Raporun okunmasının ardından proje oy birliği ile onandı.

Proje ile birlikte hayvan pazarı şehir merkezinin dışına kurulacak. Ayrıca pazar içerisinde dükkanlar ve sosyal alanlarda yer alacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte yeni pazara modern bir görünüm kazandırılacak.

Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Köylere Yönelik Hizmetler ve ORKÖY Komisyonu tarafından ortak hazırlanan Havsa Canlı Hayvan Pazarı Projesi hakkındaki Rapor ile ilgili yeni canlı hayvan pazarı yapılması konulu teklif hakkında araştırma ve incelemeler yapıldı.

Hazırlanan Rapor Meclis Üyelerine sunuldu

Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Erdoğan Gümülcineli 'Havsa Canlı Hayvan Pazarı Projesi' hakkında hazırlanan raporu İl Genel Meclisi üyelerine sundu.

“Pazar yerinin modern hale getirilmesi hiç şüphesiz elzem bir durumdur"

Gümülcineli, Havsa'nın hayvan ve emtia pazarının Havsa ilçe olmadan hatta belediyelik olmadan önce köy durumunda iken 85 yıl önce muhtar Ali Özden tarafından 1938 Nisan ayında kurulduğunu ve 85 yıllık geçmişi olan Trakya'nın en büyük hayvan pazarı olma özelliğine sahip olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: “Hayvan pazarının ruhsatlandırma ve denetleme usul ve esasları hakkında tebliği hükümlerine göre uygulamalar yapıldıktan sonra 18 Mart 2003 tarihinde Edirne Tarım İl Müdürlüğü'nden alınan hayvan pazarı ruhsatı ile ruhsatlandırıldı. Havsa İlçesi geçimini tarım ve hayvancılık ile sağlıyor. Sadece Havsa ilçesinde büyük baş hayvan varlığı 19 bin 088 olarak dikkat çekiyor. Edirne ve ilçelerinde toplam büyükbaş hayvan varlığı ise 162 bin 201. Bölgedeki hayvan varlığının % 97,9' unun kültür ırkı ve kültür melezlerinden oluştuğundan dolayı ülkedeki damızlık düve ihtiyacının karşılanması açısından Havsa ilçesi büyük bir potansiyele sahip.  Bu potansiyelin artırılması ve taleplerin tam olarak karşılanabilmesi için yetiştirilen hayvanların daha ari ortamda sağlıklı bir şekilde satışının gerçekleştirilmesi için pazar yerinin modern hale getirilmesi hiç şüphesiz elzem bir durumdur"

Edirne İl Özel İdaresi, Edirne Turizm ve Endüstri A.Ş. ve Havsa Belediye Başkanlığı’nın 2019 yılında ilçede hayvancılığı geliştirerek daha modern, daha geniş bir pazar oluşturmak ve ekonomik kalkınma sağlamak adına proje hazırladığını hatırlatan Gümülcineli, mevcut Pazar yerinin modernize edilmesiyle ilgili kararın alındığını ve her nedense gerçekleştirilmediğini ifade etti.

“Proje bölgede hayvancılık faaliyetlerini geliştirecek”

Farklı bir alanda Havsa Belediyesi ile iş birliği yaparak ilçede yeni bir canlı hayvan pazarının yapılması talebinde bulunulduğunu söyleyen Gümülcineli, Modern bir canlı hayvan pazarı yapılmasının bölgede hayvancılık faaliyetlerini ve buna paralel olarak tarım faaliyetlerini de geliştireceğini dile getirdi.  Gümülcineli, ekonomik kalkınma sağlayarak köylü vatandaşlar için bir avantaj oluşturacağının komisyonca tespit edildiğini iletti.

“Elde edilecek gelir Belediye ve İl Özel İdaresi arasında paylaşılacak”

Havsa Belediyesi’nin projeye yüzde 25 katılım sağlayacağını açıklayan Gümülcineli, "Geri kalan yüzde 75 orana Edirne İl Özel İdaresinin ortak olmasına ve elde edilecek gelirin Havsa Belediyesi ile Edirne İl Özel İdaresi arasında yüzde 50, yüzde 50 oranında paylaşılmasına, canlı hayvan pazarı projesi için Havsa Belediyesi ile protokol yapılması, her türlü iş ve işlemler için Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık'a yetki verilmesine komisyonlarımızca karar verilmiştir" ifadelerine yer verdi.

Proje hakkında meclis üyeleri detaylı bilgilendirildi

Edirne İl Özel İdaresi Plan Proje Müdürü Mesilsa İpekli  'Havsa Canlı Hayvan Pazarı Projesi' ile ilgili meclis üyelerine sunum gerçekleştirdi. Sunumda eski pazarın şehir içine yakın olduğunu yeni pazarın merkezin dışına çıkartılarak modern bir şekilde yapılacağını belirten Plan Proje Müdürü Mesilsa İpekli, “Yapılan görüşmeler sonucunda Havsa'da şantiyenin olduğu kısmın yeni yer olarak düşünülüyor ve onunla ilgili çalışmalar yapılıyor. Burada olan bölümler büyükbaş ve küçükbaş hayvan padogları, karantina binası, sosyal tesis tuvaletler ve 5 adet dükkandan oluşacak. Proje planlamalarına göre giriş ve çıkış kısmında nizamiye ve araçların dezenfektanının yapılacağı bir kısımda bulunacak” dedi.

Meclis üyeleri projenin bölgeye katkısından bahsetti

Havsa İlçesi’ne kazandırılacak projenin hayata geçmesi kararının alındığını söyleyen Nedret Akbulut, "Bu planlama ile ilgili meclis çalışmalarımız 3 ay devam etti. Bu proje Havsa'nın yanı sıra Marmara bölgesini de ilgilendiren bir projedir. Burası hayvancılığa büyük katkı sağlayacaktır. Hayırlı olsun" diye konuştu.

Bölgenin en önemli geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu aktaran İl Genel Meclis Üyesi Şenol Kılıç, 'Havsa Canlı Hayvan Pazarı' projesinin önemine değinerek sadece ilçeye değil tüm Trakya’ya katkı sağlanacağını ifade etti. Projenin bölgeye önemli bir değer katacağını buna katkı sağlamaktan dolayı gururlu ve mutlu olduklarını aktaran Kılıç, İl Özel İdaresi’nin projede üzerine düşeni yaptığını vurguladı.

İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Erbay ise , "Türkiye'de ilk 8'de yer alan ve ari bölge olarak seçilen bu bölgedeki yapı tarihi bir yapı olacak. Tüm çiftçilerimize ve Havsa ilçemize hayırlı olsun. Güzel bir yatırım oldu" dedi.

Mecliste yapılan konuşmaların ardından 'Havsa Canlı Hayvan Pazarı Projesi' için oylamaya geçildi. Proje oy birliği ile kabul edildi.

KUMRU ÖNGÜN