• Haberler
  • Edirne
  • İl Genel Meclisi Ağustos ayı toplantıları devam etti

İl Genel Meclisi Ağustos ayı toplantıları devam etti

                Edirne İl Genel Meclisi Ağustos ayı toplantılarının 2. Birleşimi meclis başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığında devam etti.

İl Genel Meclisi Ağustos ayı toplantıları devam etti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığında düzenlenen toplantı yoklama alınması ve tutanak özetlerinin okunmasıyla devam etti.

                Toplantıda 2 komisyon raporu görüşüldü. Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Mustafa Üstün, tohum ıslah çalışmaları hakkında meclis üyelerine rapor sundu.

                Tohum ıslah çalışmaları hakkındaki raporda, “İl Genel Meclisinin Temmuz ayı toplantılarında komisyonumuza havale edilen, Edirne İlimizde bulunan Tohum Üretim ve Geliştirme Enstitüsünde hangi çeşit tohumların üretimi ve ıslahı yapılmaktadır? Tohum Üretim ve Geliştirme Enstitüsünce ıslah edilerek 2023 yılında ekilen buğday tohumu var mıdır? Konuları hakkında komisyonumuzca yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde;

                Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından, geliştirilen ekmeklik buğday çeşitlerine ait; Ülkemizin 21 ilinde yerleşik bulunan 83 Yetkilendirilmiş Tohumculuk Kuruluşu ile lisans sözleşmesi bulunmakta ve sertifikalı buğday tohumluk üretimleri yapılmaktadır. Ülkemizde sertifikalı tohum üretimleri 5553 Sayılı "Tohumculuk Kanunu" ve bağlı mevzuat kapsamında; Araştırma Kuruluşları ve Yetkilendirilmiş Tohumculuk Kuruluşları tarafından gerçekleştirilmektedir.

                Bölgedeki bütün mantari hastalıklara (Kahverengi ve sarı pas ile septoriya yaprak lekesi) dayanıklı Yüksel çeşidi aynı zamanda Bölgenin kardeşlenme kabiliyeti en iyi, verim potansiyeli yüksek çeşidi konumundadır. Bu çeşitle birlikte Saban ve Gelibolu çeşitleri Trakya Bölgesi üretimine çok önemli katkılar yapacak yüksek verim potansiyeline sahip oldukları gibi kuraklık ve yüksek sıcaklık gibi koşullara da uyum kabiliyetleri yüksek çeşitlerdir. Ekmeklik buğdayda bu çeşitlerin yanında Köprü, Damla, Anafarta, Abide, Eylül, Albaşak, Harman22, Değirmen ve Toprak 2023 yılında sertifikalı tohumluk üretimleri devam eden çeşitlerdir. Bu çeşitlerde verim potansiyellerinin iyi, farklı unlu mamullere uygun kalite değerine sahip olmaları, hastalıklara toleranslı olmaları ve değişen çevre koşullarına adaptasyonlarının iyi olmaları yönünden bölge üretimine önemli katkı yapacaktır.” İfadelerine yer verildi.
Haber Merkezi

HABER MERKEZİ