İkinci basım altın mağdur ediyor

Yaz aylarının gelmesi ve düğün sezonun yaklaşmasıyla vatandaşlar kuyumcuların yolunu tutmaya başladı. İkinci basım altın konusunda vatandaşları uyaran Kuyumcu esnafı Rahmi Cömert, güvenilir yerden altın alınması gerektiğini söyledi.

İkinci basım altın mağdur ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Düğünler, nişanlar, kız istemeler derken vatandaşlar kuyumculara giderek gerek yatırımlık gerekse aksesuar olarak altın almaya başladı.

İkinci basım altının gözle ayırt edilmesinin zor olduğunu dile getiren Kuyumcu esnafı Rahmi Cömert, “İkinci basım Edirne'de olmaz. Edirne'ye gelen altınların hepsi darphane çıkışlıdır. Edirne esnafı zaten sürekli aynı insanlarla çalışır. Aynı insanlarla çalıştığından dolayı da Edirne'de böyle bir şey yaşanması söz konusu değildir. Tabii ki müşterilerin bunu gözle ayırt etmesi imkânsız. 40 yıllık esnafım ben bile onu ilk görüşte ikinci veya birinci olduğunu anlamakta zorlanırım. Çünkü o ikinci basımlarda 22 ayardır. Onlar da 9-16 milyardır yani. 22 ayar olduğu için vatandaşın bunu ayırt etmesi söz konusu değil.” Dedi.

Güvendikleri yerden altın almaları konusunda vatandaşlara çağrıda bulunan Cömert, “ altın güvenilir yerden alınmalıdır. Bu yüzden vatandaşlar altın alırken güvendikleri kuyumcuya gitmelidir. Güvendiği yerden aldıktan sonra sorun çıkacağına düşünmüyorum. Zaten adı üzerinde altın güvene dayanalı bir olay. Yani güvenilirliği olan kurumlardan alışveriş etsinler.” Şeklinde konuştu.

Cömert, internetten alışveriş edilmemesi gerektiğini dile getirerek sitelerde altınların görüldüğü gibi olmadığını altın resimlerinin büyütülerek yüklendiğini söyledi.

Altın alırken seri numarasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Cömert, “altınların şu an devlet tarafından üretiliyor ve onun haricinde üretim yerleri kapalı. Darphanenin dışında bu altınların basılması ve piyasaya da sürülmesi kanunen yasaktır. Vatandaşlarımıza bizim tavsiyelerimiz; öncelikle altın almak için bir mücevher mağazasına, sarrafa veya kuyumcuya gittiklerinde mümkün mertebe yıllarını o işe vermiş, orada güvenini ispatlamış, kurumsal altyapısı daha sağlam olan mağazalardan alışveriş yapmalarını öneriyorum." İfadelerini kullandı. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar