'İki haftalık tatil sürecinin iyi değerlendirilmesi gerek'

2022-2023 eğitim-öğretim yılının sona ermesiyle birlikte Edirne2de 57 bin 330 öğrenci yarıyıl tatiline çıktı. 2 haftalık tatilde öğrenci ve velilerin boş zamanı verimli geçirebilmesi için çeşitli tavsiyelerde bulunan Uzman Psikolog Utku Tohumcu, sürecin iyi yönetilirse çocuğun gelişiminin desteklenmesi için güzel bir fırsat olacağını aktardı.

'İki haftalık tatil sürecinin iyi değerlendirilmesi gerek'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Karnelerin alındığını ve okullarda yarıyıl tatilinin başladığını belirten Tohumcu, Bu sürecin aile içi iletişiminin kuvvetlenmesi için en uygun zaman olduğunu ifade etti.

Tatil sürecinde yapılmaması gerekenleri açıklayan Tohumcu, “Her şeyden önce kesinlikle yapılmaması gereken bir konuya değinerek başlayalım; çocuğunuza karne notları sebebi ile kesinlikle ağır eleştirilerde bulunmayın, onu arkadaşları ile kıyaslamayın… Bu hiçbir fayda sağlamayacağı gibi, bunun tam aksine çocuğunuzun özgüveninin sarsılmasına ve kendisini yetersiz / değersiz hissetmesine sebep olacaktır. Öncelikle tatil döneminde çocuğun uyku ve beslenme alışkanlıklarının bir miktar değişmesi normal. Bu durumun ebeveynleri kaygılandırmaması gerek. Ebeveynlerin konu ilgili biraz daha esnek davranması ve çocuğa baskı yapamaması, çocuğun kendisini keşfetmesi noktasında olumlu etki sağlayacak hususlardan birisi olduğuna vurgu” dedi.

Teknolojik cihazlarla geçirilen sürenin iyi ayarlanması gerektiğini söyleyen Tohumcu, bilgisayar, konsol, tablet, telefon kullanımının önceden planlanması gerektiğine dikkat çekti.

Çocukların sınırsız bir ekran süresi olmasının gelişimi olumsuz etkileyeceğini belirten Tohumcu, “Bu noktada ekran süresinin kısıtlanması ve içeriklerin kontrolünün sağlanması kritik öneme sahip. Bu noktada çocuğa sınırsız ekran süresi vermek yerine üretkenliğini, hayal gücünü ve yaratıcılığını destekleyecek; puzzle, yapboz, boya malzemeleri ve benzeri bir takım materyaller – oyuncaklar vermek çok daha sağlıklı olacaktır. Çocuğu her gün mutlaka yürüyüşe çıkarmak, parkları ve oyun alanlarını ziyaret etmek gerek. Bu ebeveyn ve çocuk arasındaki bağı kuvvetlendirecek bir aktivite olduğu gibi aynı zamanda hem ebeveynler, hem de çocukların fiziksel sağlığını koruması için faydalıdır. Unutmayın! Fiziksel sağlık ve psikolojik sağlamlık ayrılamaz bir bütündür. Ayrıca parkta akranları ile geçireceği zaman çocuğun sosyal becerilerinin gelişmesi konusunda da kritik öneme sahiptir" ifadelerini kullandı.

Evin içerisinde ebeveynlerin çocuklarla birlikte aktivite saati oluşturması gerektiğini aktaran Uzman Psikolog Utku Tohumcu,  "Bu oyunlar zaman zaman iş birliğine dayalı, zaman zaman ise rekabet içerecek şekilde planlanmalı. Bu çocuğun hem sosyal ihtiyaçlarının karşılanması hem de bilişsel becerilerinin gelişmesi noktasında fayda sağlayacaktır" dedi.

2 haftalık tatil döneminin şehir dışı tatiller, tarihi yerlerin gezilmesi, müzeler gibi bilgilendirici aktivite ile planlanması için bir fırsat olacağını hatırlatan Tohumcu, Keşfedilecek, ziyaret edilecek her yeni yerin çocuk için yeni bir uyaran demek olduğuna değindi.

Çocukların tatil döneminde tam anlamıyla dersten kopmaması için kısa ödev, çalışma ve konu saati tekrarlarının ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Tohumcu, tüm öğrencilere verimli bir tatil geçirmeleri konusunda iyi dileklerde bulundu.

Barış Karapaça