İBA 'MEVCUT BETON ALAN AZALTILIYOR'

AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, Millet Bahçesi Projesi ile ilgili gösterilen tepkilere yönelik basın açıklaması gerçekleştirdi. Geçtiğimiz günlerde Söğütlük Kent Ormanı'nda gerçekleştirilen açıklamalarda Millet Bahçesi Projesi hakkındaki '˜betonlaşma' iddiasına cevap veren İba, ormandaki mevcut beton alanın 1152 metrekare olduğunu, projeyle birlikte bu alanın 747 metrekareye düşeceğini belirtti. İba ayrıca Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın projenin başında büyük destek verdiğini ancak şimdi ise karşı çıktığını, bunu anlamadıklarını dile getirdi.

İBA 'MEVCUT BETON ALAN AZALTILIYOR'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

          Geçen yıl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'unda katıldığı toplantıda Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın Millet Bahçesi projesine onay verdiğini söyleyen İba, şimdi ise Gürkan'ın projeye karşı çıkmasını anlamadıklarını ifade etti.

'Gürkan'ın o gün hiçbir itirazı yoktu.'

Söğütlük Kent Ormanı'nda Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın yapmış olduğu açıklamalara anlam veremediklerini dile getiren İba, 'Bugün belediye başkanımız bu projeye ile ilgili insan zincirinde yapmış olduğu açıklamaları ben anlamış değilim. O gün hiçbir itirazı yoktu. Bu projeyle ilgili olumlu görüş bildirmeyebilirdi. Ama bugün neden böyle bir görüş bildiriyor anlamış değilim. Kendimize göre anladığımız şeyler var. Ancak bu projenin nehir kenarlarının rekreasyonu şeklinde en doğru yer, en doğru lokasyon olduğuna o gün inandığımız gibi bugün de inanıyoruz. Bildiğiniz gibi Kent Ormanı 2016 yılından beri Edirne Belediyesi'nin himayesinde. İnanın biz yapmış olduğunuz tüm ziyaretlerde vatandaşlarımızdan hep dinlediğimiz Kent Ormanı'nın bakımsızlığı, ormanın içinde güvenli bir şekilde yürüyüş yapamadıkları, çöplerinin bile toplanmadığı adeta kaderine terk edilmiş bir yer olduğuydu. Bunu Edirne'de yaşayan, ormana giden vatandaşlarımız da görüyor ve izliyordur eminim.' Dedi.

Ankara'ya gerçekleştirdiği ziyarette Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'la görüştüğünü aktaran İba, bazı talepleri ilettiklerini kaydetti. Bakan Kurum'un talepleri yerinde incelemek için geçtiğimiz yıl Edirne'ye geldiğini hatırlatan İba, yapılan toplantıda Edirne valisinin, belediye başkanının, milletvekilinin ve ilgili kurum müdürlerinin olduğunu belirtti.

Toplantıda alınan karar doğrultusunda proje için en uygun lokasyonun nehir kenarı olduğunun belirlendiğini dile getiren İba, aynı toplantıda Belediye Başkanı Recep Gürkan'ında karara olumlu görüş bildirdiğini hatırlattı.

'Kent Ormanı bugün nasıl Edirnelilerinse yarın da Edirnelilerin olacak.'

Projenin amacından bahseden İba, 'Ormanın içinde yürüyüş yapabileceğimiz çocuklarımızın içinde top oynayabileceği, spor yapabileceği, yürüyüş yaptıktan sonra arkadaşlarımızla oturabileceğimiz, kahve içebileceğimiz tertemiz bir alan olsun. Mangal yapmak isteyenlere mangal alanları yapalım. Çocuk parkları olsun, aileler orada otururken çocukları parklarda oynasın. Böyle bir proje hayal ettik. Asla oranın doğal dokusuna dokunmayı hayal etmedik. Kent Ormanı bugün nasıl Edirnelilerinse yarın da Edirnelilerin olacak. Dedik ki ormanın içinde doğal yollar olsun. Gidelim güvenli bir şekilde yürüyüş yapalım. Ben daha önce birkaç kez gittim. İnanın çalılardan yürüyüş yapmaya imkân yok. Biz bunun hayaliyle çıktık. Betonlaşma asla yok. Mevcut izlerinin dışında hiçbir yere beton yapılar yapılmayacak. Projede her şey doğal dokuya göre dizayn edildi.' Şeklinde konuştu.

Tek ağaç kesilmeyecek

Bakanlıkla görüşmelerinde Millet Bahçesi Projesi için en doğal yapının Edirne'de olduğunun ifade edildiğini açıklayan İba, projeyle ilgili hiç kimsenin endişesi olmaması gerektiğini iletti. Proje kapsamında bir tane bile ağacın kesilmeyeceğini belirten İba, ahşap yapılar, yürüyüş yolları ve toprak solüsyonlu için özel malzemeler kullanacaklarını aktardı.

Kent Ormanı'nda mevcut beton alanın 1152 metrekare olduğunu ve bu alanın projeyle birlikte 747 metrekareye düşeceğini ifade eden İba, 'Millet kıraathanesi de, kütüphane de, mescitte, tuvaletlerde, çocuk oyun alanları da bununla ilgili betonarme hiçbir proje mevcut değil. Yapacağımız yerde mevcut beton alan 1152 metrekareyken projedeki beton alanı 747 metreye kareye düşüyor. Yani betonlaşmayla ilgili vatandaşlarımızın kafasında asla bir endişe olmasın. Önce biz karşı çıkarız buna. Bugün orası Söğütlük Kent Ormanı'ysa yarın da orası Edirnelilerin ormanı olacak. Sadece daha bakımlı, daha temiz, nehir kenarlarından daha fazla istifade edilebilen, daha güvenli ve Edirne'ye yakışır bir yer olacak. Bununla ilgili Edirnelilerin kafasında endişe duyabileceği hiçbir şeye izin vermeyeceğiz arkadaşlar. Bunun arkasındayız.' Diye konuştu.

Ormanın kullanılamayan alanlarını kullanıma açacaklarını söyleyen İba, projeyle birlikte Söğütlüğün çok daha güzel, çok daha güvenli, çok daha nezih bir alan olacağını belirtti. Niyetlerinin sadece Edirnelilere hizmet etmek olduğunu dile getiren İba, ağaçlarla ilgili vatandaşlarının endişesi olmamasını gerektiğini söyledi.

Her yıl devrilme, bakım gibi nedenlerle kesilen ağaçların sayısını açıklayan İba, 'Her yıl millet bahçesinde yaklaşık 2012 yılında 638 tane ağaç fırtına nedeniyle devrilmiş. 2014 yılında 14 ağaç, 2015 yılında fırtına olduğunda daha da sayı yükseldiği için 251,  2015-2016'da 64 ağaç fırtınadan devrilmiş. 2016'da 482 ağacı da bakım sebebiyle aralama yapılmış. 2018'de 428, 2021'de 444, 2022'de ise 284 ağaç zaten bakımı yapılan ağaçlar. Yani bu ağaçlar zaman içerisinde kuruyor. Ömrünü tamamlıyor. Bununla ilgili Orman İşletme Gerekli tedbirleri alıyor. Ağaçları numaralandırıyor. Bununla ilgili bir mühendislerin içinde olduğu bir ekip var. Biz bu proje için orada bir tane ağaç dahi kesmeyeceğiz. Mevcut durumu neyse aynı şekilde proje ona uygun olarak düzenlendi.' İfadelerini kullandı.

Kent Ormanı doğal kalacak

Kent Ormanı'nın içinde çalılardan yürünmediğini vurgulayan İba, çalıların temizliğinin Edirne Belediyesi'nin bünyesinde ve sorumluluk alanında olduğuna değindi. Defalarca yazı yazılmış olmasına rağmen çalılıların temizlenmediğini dile getiren İba, çalıların temizlenmediği için ormanın belirli bir alanının kullanılamadığını söyledi.

Ormanın tamamını halkın kullanımına açacaklarını açıklayan İba, 'Piknik alanları, kütüphane, millet kıraathanesi, çocuk oyun alanı, nehir kenarlarında. Kanal Edirne projesindeki o duvarları tıraşlayarak, kademeli basamak haline getirerek oraları yeşil duvar yapacağız ve seyir terasları olacak. Burada oturma alanları, seyir terasları yapıyoruz. Doğal dokuya şu an olduğundan çok daha yakın olacak bir proje olacak. Yine otopark sorununu Lozan Caddesi üzerinde 250 araçlık bir otopark planladık. Ormanın içine araç girmeyecek. Ormanın dışında aracını park edecek. Ormanda aileleriyle keyifle zaman geçirecekler.' Dedi.

Projede en küçük detayların bile düşünüldüğüne değinen İba, yapılacak ahşap yapıların doğal dokuya uyumlu olacağını vurguladı. Doğayla zıt olacak hiçbir malzemenin kullanılmayacağını belirten İba, çok daha güzel, çok daha bakımlı bir yer olacağını kaydetti. Projeyle birlikte çok daha fazla insanın ormandan faydalanacağını ifade eden İba, mangal yapmak isteyen vatandaşlar için doğal gazlı ocaklar yapılacağını iletti.

İsteyenin yemeğini yiyeceği, isteyenin yürüyüş yapacağı, isteyenin bisiklet süreceği, isteyenin spor yapacağı bir alan oluşturacaklarını aktaran İba, 'Bisiklet kullanmak isteyen bisikletini kullanacak. Spor yapmak isteyen gençlerimize, spor alanları oluşturduk. Projenin tamamına bütününe baktığınızda. bittikten sonra Edirnelilerin de bakanlığımıza, bizlere teşekkür edeceği bir proje olacak. Biz ilk proje onaylandığında inanın ben heyecandan o gece sürekli bakanlıktan projeyiz. Çok güzel doğayla uyumlu olacak ve asla bizleri rahatsız edecek bir proje olmayacak.' Şeklinde konuştu.

'Ücret Alınmayacak.'

Projenin herkesin kullanabileceği şekilde planlandığını dile getiren İba, Edirnelileri rahatsız edecek bir şeyin asla olmayacağını açıkladı. Gerekiyorsa otoparklardan ücret almayacağını belirten İba, vatandaşların memnun olması için ne gerekiyorsa yapılacağını ifade etti. İşletmenin kime verileceği ile ilgili netleşmiş bir durumun olmadığını söyleyen İba, şehrin yöneticileri ile en doğru şekilde karar verileceğinin altını çizdi.

'İzzet Arseven ismi yaşatılacak'

Geçtiğimiz günlerde bakanlığa ve valiliğe İzzet Arseven'in adının yaşatılmasıyla ilgili talepte bulunduklarını dile getiren İba, hem bakanlığın hem de valiliğin aynı görüşte olduğunu vurguladı. İzzet Arseven'in isminin yaşatılmaya devam edeceğini söyleyen İba, isminin kaldırılması gibi bir durum söz konusu olmadığını, bu konuda herkesin müsterih olması gerektiğine değindi.

Gazetecilerden gelen soruları da yanıtlayan İba, 'Yürüyüş yolu mevcut patika yollar da izlendi. Kendiliğinden oluşan patika yollar da izlendi ve tamamen doğal, toprak, toprakla bir solüsyonlu bir maddeyi karıştırıp doğal toprak yürüyüş yolları olacak. Sadece Bisiklet yolu mecburen asfalt olacak. Bisiklet yolunun dışında görsellerde de bakabiliriz. Yürüyüş yolları, doğa patika yolları. Bilerek planlandı. Topraktan yürüyüş yolları planlandı. Bisiklet yollarının dışında içeride beton, hiçbir şey yok.' Dedi.

Projeyle ilgili hazırlanan görselleri paylaşan İba, Kent Ormanı'nın mevcut haliyle proje sonrasındaki halinin herkes tarafından görülmesi gerektiğini ifade etti.