Hızlı tren son aşamada

Edirne İl Koordinasyon Kurulu, 2018 yılının ilk toplantısında Yıldırım Beyazıt Köprüsü, Kırklareli-Edirne arası bölünmüş yol, tarihi köprüler, Kapıkule Gar Binası, yerli ve milli keten tescili konularında sunumlar gerçekleştirildi. Toplantıda hızlı tren projesinin ihalesinin son aşamasına geçildiği belirtilirken, Edirne'deki güzergahı da açıklandı. Kapıkule Gar Binası'na x-ray cihazı projesinin açıklandığı toplantıda Edirne Valisi Günay Özdemir'in kenevir ekimi önerisi ise dikkat çekti.

Hızlı tren son aşamada
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İl Koordinasyon Kurulu, 2018 yılının ilk toplantısında 2017 yılının genel değerlendirmesini gerçekleştirerek 2018 yılının hedeflerini belirledi. Edirne Valisi Günay Özdemir'in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Valiliğe bağlı kamu kurum temsilcileri katıldılar.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne'deki kamu kuruluşlarının 2017 yılı yatırım programlarında küçük, orta ve büyük ölçekli 727 proje yer aldığını açıklayarak; 'Bu projelerin toplam bedeli yaklaşık 4,7 milyar TL'yi bulmaktadır. Bu projeler için önceki yıllarda 1 milyar 276 milyon TL harcanmış, 2017 yılında da 743 milyon TL ödenek kullandırılması öngörülmüştür. Dördüncü yatırım dönemi içinde yapılan çalışmalar dâhilinde 593 milyon TL harcama yapılarak yüzde 80 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır' ifadelerine yer verdi.
Özdemir, konuşmasında 2017 yılının dördüncü döneminde yapılan yatırım harcamalarının 528 milyon TL'sinin merkezi idare kuruluşlarının yaptığı söyleyerek; 'Merkez idare kuruluşlarımızın bu harcama miktarı ile sağladıkları nakdi gerçekleşme düzeyi yüzde 85'dir. Yerel yönetim kuruluşlarımız ise 65 milyon TL tutarında yatırım harcaması yaparak, yüzde 54'lük bir nakdi gerçekleşme sağlamışlardır' dedi. Özdemir, konuşmasında 2017 yılı dördüncü döneminde kamu kuruluşlarının programlarında yer alan 727 projeden 431'inin bitirildiğini açıklayarak; '2 tanesi tasfiye edilmiş, 206'sı devam etmekte olup, 88'ine ise henüz başlanamamıştır' sözlerine yer verdi.

Yıldırım Beyazıt Köprüsü'nde çalışmalara devam
Özdemir'in açıklamalarının ardından toplantıda Karayolları 1. Bölge Temsilciliği sunum gerçekleştirdi. Sunumda Karayolları 1. Bölge Temsilciliği'nin projeleri açıklarken; 'Edirne ilimizdeki projemiz, TEM Edirne-Karaağaç bağlantı yolu projemizdir. Bu projemizin uzunluğu 7,3 kilometredir. Projemizin bünyesinde Dr. Mehmet Müezzinoğlu Köprümüz ve Tunca Köprümüzün çalışmaları tamamlanmıştır. Şu anda Yıldırım Beyazıt Köprümüzde çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca projemizin Pazarkule ile Dr. Mehmet Müezzinoğlu Köprüsü kısmında 2 kilometrelik kamulaştırma çalışmalarımız büyük ölçüde tamamlanmış, 2018 yılında 2 kilometre ile Yıldırım Beyazıt Köprüsü ve TEM kavşağı arasındaki 1,5 kilometrede çalışmalarımızı yürüteceğiz' ifadelerine yer verildi.

Kırklareli-Edirne arasına 7 köprü
Sunumda Kırklareli-Edirne hattına da değinilerek; 'Projemizin toplam uzunluğu 47,5 kilometredir. Bunun son 21 kilometresi Edirne ilimiz dâhilindedir. Projemizde şimdiye kadar Kırklareli tarafında ilk 2 kilometredeki deplasman işlerimizi tamamladık. 2-10,5 kilometre arasındaki 8,5 kilometreyi bölünmüş yol olarak tamamladık. Ayıca Edirne ilimizdeki 3 kilometrenin de bölünmüş yolunun sol eksenini bitirdik. 9 tane köprümüzden 2 tanesini bitirdik. Bu seneki hedeflerimizde de geri kalan 7 köprümüzü, Kırklareli'deki iki kilometreyi ve Edirne ilindeki önceden bir aksı yapılmış 3 kilometreyi bölünmüş yol haline getirip projemizin bütünüyle yol çalışmalarımızı devam ettirme şeklinde olacaktır' denildi.
 
Uzunköprü ihaleye çıkacak
Sunumda Edirne'deki tarihi köprülerde gerçekleştirilecek projelerle ilgili de bilgi verilerek; 'İlimizdeki sanat yapıları projelerinden Lüleburgaz-Edirne arasında Merdivenli ve Kınalı Köprülerimizi tamamladık ve trafiğe açtık. Tarihi Kazan Köprümüzün büyük ölçüde çalışmaları bitti. Döşeme tesfiyesi yapıldı. Mart ayı itibariyle başlayıp 1-2 ay içinde döşeme taşlarını da tamamlamayı hedefliyoruz. Ayrıca yine ilimizde tarihi köprülerden Mercan 1 ve Mercan 2 tarihi köprülerimizin restorasyon projeleri hazır. Bu yıl içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. İlimiz için büyük bir proje olan Sırpsındığı Köprümüz var. Bu köprümüzün civarındaki trafik altındaki tarihi köprülerimizde amacımız, trafikten arındırarak bunların daha uzun bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Proje çalışmaları son aşamasına geldi. Bu yıl içerisinde bunun yapım ihalesini çıkacağız. Bir başka tarihi köprümüz de Uzunköprü tarihi köprümüzdür. Bunun proje çalışmaları her şeyiyle tamamlandı. 2017'de ihalesini yapmıştık. Yalnız rekabet koşulları sağlanamadığından sonuçlandıramadık. Genel Müdürlüğü'müz bu sene ihalesini yapacak' sözlerine yer verdi.

Tunca ve Meriç'e basit onarım
Sunumun ardından Edirne Valisi Günay Özdemir'in Tunca ve Meriç Köprülerinin bakım ve onarımını sormasının ardından yapılan açıklamada; 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü'nün, onlarla ilgili 2015 yılından trafikten arındırılması amacıyla bir kararı var. Basit bir onarım şu anda hızlı bir şekilde yapabiliriz ama büyük onarım projesi şu anda uzar. Ama basit onarım yapabiliriz' denildi.

Hızlı tren ihale aşamasında
Karayolları 1. Bölge Temsilciliği'nin sunumunun ardından toplantıda Devlet Demiryolları Bölge Müdürlüğü Temsilciliği de bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda Edirne için hızlı tren projesinin hazırlandığı açıklanarak; 'Proje onaylandı, ihalede son aşamadayız. 2018 yılında kazmayı vuracağız. Gelecek toplantıda da hızlı trenin sunumunu gerçekleştireceğiz' ifadelerine yer verildi.

Viyadükten geçecek
Sunumda hızlı tren projesinin güzergâhı ile ilgili bilgilere de yer verilirken; 'Hızlı tren projesi, şu anki hattan ayrı olarak 2 ayrı hattan Edirne'ye girecek. Edirne'nin girişinde bir tünel var. Oradan şehir içine girecek. Nikâh Salonu'nun olduğu alanda bulunan 3 tane tarihi esere de zarar verilmeden geçilecek. Şu anda Karaağaç'a giden demiryolu köprüsü ile Pazar yerinin bulunduğu nokta arasındaki bütün bölüm viyadük ile geçilecek. Yakın bir süre sonra projenin nokta olarak ortaya çıktığında da tereddütler ortadan kalkacaktır' denildi.

'Önceki proje itiraz ettik'
Hızlı tren projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Edirne Valisi Günay Özdemir ise hızlı tren projesinde daha önce hazırlanan projeye itiraz ettiklerini söyleyerek; 'Özellikle şehir girişinde ve Tunca Köprüsü'nün oradaki geçişe itiraz ettik. Çünkü Tunca Köprüsü'nün oradaki geçiş, hem Pazar yerinin hem de oradaki belediyenin nikah salonu olarak kullandığı mezarlık alanının Tunca Nehri ile arasından geçiyordu. Öyle olunca da hem Tunca Nehri'nin silueti bozuluyordu hem de belki de Selimiye'nin görüntüsünü bozacaktı. Şu anda viyadükten geçecek. Hızlı treninin şehri bölmeden, şehrin turizmine, ekonomisine katkı yapacak şekilde planlandı' sözlerine yer verdi.

Kapıkule'ye x-ray cihazı
Hızlı tren projesi kapsamında Kapıkule Gar Binası'na da hızlı tren garı yapılacağı açıklanarak; 'Kapıkule Gar Binası yeniden planlanacak. Gümrük Bakanlığı tarafından da 12,5 milyon TL'lik bir x-ray cihazı projesi vardı. O proje tamamlandı ve protokoller imzalandı. 15 gün içinde yolcu bulunan vagonlar haricindeki bütün vagonlar x-ray cihazından taranarak yurtdışına çıkacaklar. Bunun da insan kaçakçılığı konusunda çok büyük faydalar sağlayacağını öngörüyoruz' denildi.

Çeltiğe Kazakistan tescili
Devlet Demiryolları Bölge Müdürlüğü Temsilciliği'nin sunumunun ardından toplantıda Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü sunum gerçekleştirdi. Sunumda tarım sektöründe yürütülen 9 projenin yer aldığı açıklanırken; 'Bizim projelerimizin çıktıları ülkemiz ve bölgemiz tarımının hizmetine sunduğumuz değişik bitkilerden olmaktadır. 2017'nin son döneminde de gerek yurtiçi gerekse yurtdışında birçok çeşit tescilimiz gerçekleşmiştir. En sonda da çeltikte Kazakistan şartlarına uygun olarak yetişebilecek bir çeltik çeşidine Kazakistan'da tescil için yetki verilmiştir' ifadelerine yer verildi.

Yerli ve milli keten tescillendi
Sunumda ayrıca keten bitkisi ile ilgili bilgilere de yer verilerek; 'Bir diğer bitki de aslında hepimizin sık sık ismini duyduğu ancak ülkemizde maalesef tarımının yapılmadığı keten bitkisidir. Keten bitkisi ile ilgili ilk defa ülkemizde kara kız ve beyaz gelincik keten çeşitleri olmak üzere 2 tane çeşit tescil ettirdik. Keten için 2016 yılında ülkemize 195 bin ton ithalat yapılmış. 2017 yılının son 10 ayında da 100 bin tona yakın keten ithalatı yapılmış. Bunun için ödenen miktar 2016 yılında 70 milyon Dolar olmuş. Elimizde artık milli ve yerli bir çeşidimiz var. Bununla ilgili üretimin de artmasını umuyoruz' denildi.

Özdemir'den kenevir önerisi
Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü'nün sunumu sırasında Edirne Valisi Günay Özdemir, kenevir ekimi ile ilgili öneride bulundu. Özdemir, önerisinde; 'Geçen ay kenevir ekimi ile ilgili Resmi Gazete'de bazı illerde kontrollü bir şekilde ekileceğine dair yönetmelik yayınlandı. Komşularımız Yunanistan ve Bulgaristan'da birçok yerde kenevir ekiliyor. Bunun sapından tekstilde, kağıtta kullanılıyor hem de tohumundan sanayi ve farklı çevrelerde kullanım imkanı var. Anadolu'da da kenevir anlamında ciddi bir altyapımız vardı. Yasaklanmasından sonra belki şu anda dünyada önemli bir sanayi mamulü olabilecek bir ürün. Bu konuda uyuşturucu etkisi olmayan kenevir çeşitleri araştırmaları başladı. Aslında bunun da araştırılarak bir çalışma yapılması gerekebilir. Bundan sonra Türkiye'de de ekilecek. Kırklareli'de, Kastamonu'da ve birkaç yerde zaten kontrollü bir şekilde ekiliyordu. Daha da yaygınlaştırılacağını tahmin ediyorum.  Kenevir ile ilgili de bir araştırma yapılabilir' sözlerine yer verdi.

Bakmadan Geçme