Hızlı şarj batarya ömrünü kısaltıyor

Hızlı şarj teknolojisi, bataryanın daha hızlı şarj olmasını sağlamak için yüksek akım sağlar. Elektronik Eşya Uzmanı Ziver Akoğlan, hızlı şarjın bataryanın daha fazla ısınmasına ve zamanla kapasitesinin azalmasına neden olabileceğini söyledi.

Hızlı şarj batarya ömrünü kısaltıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz yılın raporlarına göre, dünyada 4,3 milyar insan akıllı cep telefonu kullanıyor. Akıllı telefonun en fazla tamir gerektiren parçalarının başında ise bataryalar yer alıyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Elektronik Eşya Uzmanı Ziver Akoğlan, hızlı şarj teknolojisinin sürekli kullanımının, batarya ömrünü kısaltabileceğini belirtti.

Akoğlan, bataryaların şişmemesi ve patlamaması için orijinal şarj aletinin kullanılması gerektiğini vurguladı.

Cep telefonlarının şimdiki bataryalarının lityum olduğunu belirten Akoğlan, “Cep telefonu bataryalarının bundan 10-15 sene öncesinde çoğu nikeldi. Ama şimdiki bataryalar ise lityum maddesi ile yapılıyor ve etrafı ise yanıcı bir gazla sarılıyor. Patlama olmaz, ama fazla şarj nedeniyle şişme olabilir. O şişme ekranı bozuyor. Şişme arka kapağı zorluyor. Zaten onu kullanınca hemen hissediyor. Bize getirttiği zaman pillerdeki o şişmeyi hemen hissediyoruz. O pili alıp içindeki gazını çıkarıyoruz.” Dedi.

Hızlı şarjın pilin ömrünü kısalttığını söyleyen Akoğlan, “Cep telefonlarının akşamdan sabaha kadar yavaş yavaş şarj edilmesini tavsiye ediyorum. Ama şimdi yeni çıkan şarj aletleri çok kısa bir buçuk iki saat bile sürmüyor; dolduruyor. Hiç hoş değil bunlar esasında. Yani teknik olarak hızlı şarj doğdu. Pilin de ömrünü kısaltıyor. Çünkü pillerin voltajları genelde üç nokta altı volt. Sistem yüzde yirmi fazlasıyla şarj etmeyi gerektirir. O da beş voltu geçmemeli. Ama hızlı şarjda yedi buçuk sekiz volt verip pille çarpacaktı. Vatandaş da övünüyor. Benim pil çok çabuk doluyor. Bu yanlış. Bu da ısınmalara sebep oluyor telefonlarda. Pilleri bozabiliyor. O yüzden benim tavsiyem aynı şarj aletiyle uzun zaman o telefonu kullanabilmek. Mutlaka orijinal ve yalnızca bir şarj aleti kullanın. Çünkü bir iki gün sonra bir sıkıntı olursa belli olur.” şeklinde konuştu.

Akoğlan, çok fazla siber saldırının olduğunu ve dikkat edilmesi konusunda vatandaşları uyardı.

Gece mobil verinin kapatılması gerektiğinin altını çizen Akoğlan, “WhatsApp, Twitter, Facebook veya Instagram… Bunlar devamlı şebekeyle irtibat halinde olan sosyal medyalar. Sabaha kadar hep aktif çalışıyorlar. Güveniyorsanız açık kalsın. Güvenmiyorsanız ki şu anda çok fazla siber saldırılar var. Gece siz uyurken telefonunuza internet üzerinden girip içinden banka hesaplarınız boşaltılabiliyor. Sizin özelinize girilebiliyorlar. Yapacağınız şey sosyal medya ve internetinizi kapatmak.” İfadelerini kullandı. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ